„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

házépítési tudnivalókHírekTudnivalók

Most akkor lélegzik a fal, vagy sem??? Kell a lakásszellőztető rekuperátor vagy sem?

Pár napja írtunk erről cikket, de úgy érezzük csak a kedélyeket borzoltuk fel vele.
Továbbra is sokan szentül meg vannak győződve, hogy egy falnak lélegezni kell. Így hát kaptunk erről a témáról levélben hideget és meleget is.

Ugye-ugye?! „De hát az a jó kis régi téglafal lélegzik!”

Ez IGAZ!!!

De jó ez valakinek???

IGEN! – A gázműveknek és az elektromos szolgáltatóknak.

Egy 100 nm körüli átlagos család egy fűtési periódus alatt (cca. 6 hónap) akár 2-3000 liter vizet szabadít fel vízgőzként (főzés, fürdés, zuhanyozás, lehelet, izzadás, stb…) .

Ebből egy régi rossz szigetelésű családi házban, a teljes külső falfelületen diffúzió  révén legfeljebb 2-300 liter víz kerül elvezetésre, ennél többre a szerezet nem képes. 

Elmondhatjuk, hogy például a szigeteletlen téglafalunk „lélegzik” az építési hibák és illesztések miatt, de mivel a falfelületre négyzetméterenként 1-2 liter víz esik, házunkra nézve teljesen jelentéktelen a hatása.

A lélegző falnak tehát semmi értelme nincs, ha a szellőztetést nézzük, arról nem beszélve, hogy a falakba zárt különböző anyagok bejuthatnak a lakás légterébe. 

Ezzel szemben a falakba bejuttatott vízpára sikeresen rontja az épületünk hőszigetelését és táptalajt biztosít a penészgombáknak. Az allergiások számára, a lélegző falak például igazi veszélyt jelentenek a mindennapokra. Aki pedig nem allergiás, az az esélyét egy megbetegedésnek a többszörösére emeli. Gondoljunk csak bele, hogy ha valaki egy vastag szőrmekabátba kimegy a hidegbe akkor nem fázik, de megizzad vagy elázik a ruházat és átázik, a szigetelés megszűnik létezni és fázni fogunk. Azért mert a vizes hőszigetelés már nem szigetel, hanem hőt vezet. 

A sok vízgőz eltávolítására jó módszer a szellőztetés. De szinte csak a pénztárcánkat súlytjuk vele, mert a megtermelt meleget engedjük szabadjára az ablakon keresztül feleslegesen. 

Az ablakokon és ajtókon a vízgőz csak egy része távozik, a bent maradó rész valamint a falak már magába szipkázott vízgőze a szellőztetés után pár perccel ismét elkezdi feltölteni a belső levegő páratartalmát.

Egy modern háznál törekvés, hogy annak falai, födém, padlózata légtömör legyen. Ez azt jelenti, hogy a falakon 0% pára távozhat.

A párát mégis el kell tünteti. A pára távozására két mód van a modern könnyűszerkezetes vagy jól szigetelt egyéb családi házaknál. Az egyik egy olcsó, bár nem igényes megoldás, hogy az ablakokba automata szellőztetést kell beépíteni, ezzel hőt és energiát veszítünk, de nem lesz a ház penészes. A másik megoldás a hővisszanyerős szellőztető berendezés alkalmazása, másnéven rekuperátor.

Ha valaki modern téglaházat készíttet, ami le is van kívül szigetelve, az sem fogja a párát átengedni, nem fog lélegezni és nem fog szellőzni, kinek, hogy tetszik jobban ez a kifejezés, a szellőzést meg kell oldani, ha erről nem gondoskodunk, akkor megjelenik a penész, a gombák, melyek a szervezetünkre káros hatással van és az épületet is károsítja. 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A fenti értékek családi házakra vonatkoznak, el kell képzelni egy tornatermet, uszodát, tantermet, hogy egy ilyen helyen mennyi pára keletkezik és ez mit okoz ha az épületszerkezetbe bejut vagy ha nem jut be és annak felületén lecsapódik. 

Visszatérve, miért jó a rekuperátoros szellőztető berendezés?

Hideg külső időjárás esetén a fűtött lakásunkat ha szellőztetjük, elveszítjük a megtermelt energiát, mely pénzbe kerül.

Abban az esetben, ha automata hővisszanyerős szellőztető berendezéssel oldjuk meg a szellőztetést, akkor a lakásban lévő meleg, de kevés oxigént tartalmazó levegőt a rendszer elszívja, a hideg tiszta külső levegőt beszívja és egy hőcserélő rendszeren keresztül a hideg levegő felmelegszik és a lakásba felmelegítve érkezik, így visszanyerve az egyébként a szellőztetésnél elvesző energia akár 80-90%-át. A bejövő levegő nem csak meleg, hanem tiszta is a pollenszűrőnek köszönhetően. 

A korábbi évtizedben minden házunk alapfelszereltsége volt a hővisszanyerős szellőztetés, de a gépeink csak hőt nyertek vissza és szellőztettek és port szűrtek. A modern szellőztető gépek, melyeket 2021-től építünk be prémium házainkba már ionizátorral is el vannak látva, így negatív ionkoncentráció emelkedik a lakásban. 

A negatív ionok természetes előfordulása: A tiszta vidéki levegő negatív ionkoncentrációja megközelítőleg 2000 ion/cm³. Vízesések közelében ez az érték jóval magasabb, elérheti a 100 000 ion/cm³-t is.
Zárt helyiségben, lakószobákban azonban ez a szám igen alacsony, mindössze kb. 100 ion/cm³. A negatív ionok képesek már a 0,01 mikrométer nagyságú részecskéket is megkötni, ezáltal semlegesíteni tudják a levegőben jelen lévő mikroorganizmusokat (vírusokat, baktériumokat stb.), az allergiás tüneteket kiváltó virágporokat, valamint a kellemetlen szagokat okozó részecskéket, porokat. Tudományos kutatásokkal igazolták, hogy a negatív ionok növelik az élő sejtek oxigénmegkötő képességét, továbbá szerepet játszanak az agy szerotonin szintjének szabályozásában, amely az ingerülettovábbító rendszer fontos alkotóeleme.

A 2020-2021-es évben a Covid 19 miatt külön oda kell figyelni arra, hogy a rekuperátorokban lévő szűrőt időnként ki kell cserélni, hasonlatosan az autó légszűrőjéhez. 

Ha Ön modern rekuperátorral ellátott lakásban lakik, soha nem kell szellőztetnie és mindig friss lesz a belső levegő és pormentes. A berendezés mindig friss levegőt biztosít a bent lakóknak. Nem lesz kitéve allergiás megbetegedésnek, melyet a szellőztetés hiánya, a belső por és pollenek okoznak sok esetben.

Építtessen velünk, Mi AJÁNDÉKBA adjuk ÖNNEK a REKUPERÁTOROS szellőztető rendszert!!!Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb