„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Esettanulmánynapi hírmorzsák

Minimalista magyar egyház a modern istentiszteletek számára

A hagyományos katolikus szentélyt a budapesti székhelyű Robert Gutowski Architects építészeti cég gondolták újra, mint egy meghitt, közösségi teret, amely megfelel napjaink modern esztétikai elvárásainak. A pátyi Szent II. János Pál templom a hagyományos kereszt alakú alaprajzot egy félhold körvonalú struktúrára cserélte, amely óriási ellipszist alkot egy kültéri udvarral kombinálva. A kápolna belseje nagyon egyszerű, letisztult, fehérre meszelt falakkal, amely kiemeli a legszentebb részleteket.

Egy hagyományos székesegyházban az oltár, ahol az oltáriszentség zajlik, a kereszt elrendezésének vagy apszisának a tetején helyezkedik el, szószékkel, előadóteremmel és emelt ülésekkel elválasztva a gyülekezetet a szertartástól. Az új elrendezéssel az egyház arra törekszik, hogy bevonja az imádkozókat azáltal, hogy lehetővé teszi számukra, hogy körbevegyék az oltárt, ahelyett, hogy egyszerűen csak a távolból figyelik a „szent cselekedetet”.

Az épület felépítése szimbolikusan jelzi ezt a friss vallási perspektívát. Az épület és az udvar ovális formája az „örökkévalóságot” képviseli, amely magában foglalja mind az istenség örök természetét, mind pedig a Krisztussal és követőivel való közösség iránti állandó igényt. A templom és az összekapcsolt udvar által kialakított két ellipszis azonban különböző tengelyeken helyezkedik el. Ez összekapcsolódik a legtöbb katolikus templomban található hagyományos kompozíciós részletességgel abban, hogy a templomhajó – az a terület, ahol a gyülekezet ül – általában kissé ellensúlyozza a szentélyt.

Az oltár egyetlen, sötétzöld onix kőből készült ékből áll, amely feltűnő kontrasztot teremt az oltár emelvényének fehér falával és márványával. Az emelvény két lépcsője is lekerekített, növelve az oltár megközelíthetőségét. A szerény fa padok félkört képeznek ezen tér körül, míg a téglalap alakú tetőablak felülről természetes fényt hoznak a szerkezetbe. Az oltárt és az alkóvokat reflektorok világítják meg a fokozott hangsúly érdekében.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Szent II. János Pál templom több szobát is tartalmaz -a liturgikus terem mellett, a pap lakószobája, oktatási szoba, közösségi szoba, vendégszoba, iroda, szolgálati helyiség és harangtorony bejárata-.

A Gutowski építésziroda a pátyi projektre kiírt pályázatot 2004-ben nyerte meg A struktúrát 2019 áprilisában fejezték be és szentelték fel. Webhelye szerint a vállalat „komplex és jelentős kulturális épületekre, nagy teljesítményű fenntarthatóságra és közösségi megújítási projektekre” összpontosít. 16 éves munkássága során több mint 50 projektet hozott létre, köztük egy tornaterem és koncertterem Pannonhalmán, mely az UNESCO világörökség része, és a Korda Zarándok-ház Mariazellben, Ausztriában.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb