napi hírmorzsák

A 3D nyomtatott csempékkel készülnek helyreállítani a korallzátonyokat Hong Kongban

Hong Kong leggazdagabb biológiai sokfélesége annak vizeiben található, legfőképpen a Hoi Wan Marine Park területén, a Dél-kínai-tengeren. Sajnos a park korallpopulációja az elmúlt évtizedekben többszörös összeomlást szenvedett a parton növekvő emberi populáció miatt, ami miatt az ottani vízminőség rohamos romlásnak indult. A szennyvízkezelés fejlesztése természetesen nagy lépést jelent, de a korallok helyreállítása segítheti elő leginkább a tengeri élőhelyek újbóli virágzását.

A Hongkongi Egyetem (HKU) építészei és tengerész tudósai együttműködve a modern technológiához fordultak ennek megvalósításához. A speciálisan tervezett, 3D nyomtatott zátonycsempék innovatív módszere megemelheti a korallok túlélési esélyét azáltal, hogy horgonyt biztosítanak a kiszorított korall töredékek számára, amelyek egyébként csak lebegnek és meghalnak.

A Marine Park a hongkongi zátonyépítő korallok több mint háromnegyedének, valamint több, mint 120 halfajnak ad otthont, melyeket a korallfehérítés és a bioerózió mind veszélybe sodorják. A korall ökológiai szerepe pótolhatatlan. Nem csak védelmet és táplálékot biztosítanak a halak és más vízi élőlények számára, de sáncszerű szerkezetük óvja a partvidékeket a veszélyes hullámoktól.

2020 júliusában a tengerész tudósok a HKU Robot Fabrication Lab által készített 3D nyomtatott terrakotta „zátonycsempéket” telepítettek a Marine Park három kulcsfontosságú helyén (Coral Beach, Moon-sziget, és egy öböl a WWF Marine Life Center közelében), mintegy 40 négyzetméteren, koralltöredékekkel “beültetve”.

A projekt leírása szerint „a Tengeri Parkban három történelmileg fontos korallfajt, nevezetesen az Acroporát, a Platygyrát és a Pavonát választották ki a vizsgálatra. Különböző növekedési formájuk van, amelyek az elágazó „szaruhártyát”, a masszív „agyat” és a lombos „lemezes” kolóniaformákat képviselik, változatos élőhelyet teremtve más tengeri fajok számára. A SWIMS tengerész tudósai a három korallfaj mono-, keverék- és polikultúrájának használatával vizsgálják a helyreállítás sikerét, míg a kutatók a következő másfél évben figyelemmel kísérik a korallok teljesítményét a csempéken. “


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A 128 darab 60 centiméter átmérőjű zátonycsempéket robotikus 3D nyomtatási módszerrel, általános terrakotta agyaggal nyomtatták, majd 1125 Celsius fokon égették ki. A kemencében égetett 3D nyomtatott lapok elég tartósak ahhoz, hogy ellenálljanak a víz alatti feltételeknek. A formatervezést a korallokra jellemző minták ihlették, és számos performatív szempontot integráltak a hongkongi vizek sajátos körülményeire. A műanyag helyett a környezetbarát terrakotta használata különösen érdekes, főleg, hogy az általában az építészettel társul. A burkolólapok olyan dekoratív műalkotások, amelyek szobrászati ​​elemként is szerepelhetnének a kertben.

A kutatók folyamatosan adnak ki újabb információkat, amint a korall erősödnek.

Forrás: www.dezeen.com

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb