„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Mikor a digitális tapéta találkozik az építészettel és a művészettel: a CHAOS//LOOP 2023 kiállítás a Velencei Biennálén

A művészet, illetve a művészek és az algoritmusok gyakran nehéz kapcsolata áll a Velencei Építészeti Biennále “CHAOS//LOOP 2023” című kiállításának középpontjában.

A Christof Babinsky, az ASB GlassFloor vezérigazgatója által kidolgozott kiállítás tíz digitális technológiát alkalmazó, “digitális tapéta” elnevezésű LED-paneleken kiállított műalkotást tartalmaz, amelyek az építészeti tervezés hatókörét is kiterjesztik, és most Velencében új kontextusba kerülnek.

Christof Babinsky a 2023-as Velencei Építészeti Biennálén debütál a művészeti életben a “Time Space Existence” című kiállítás keretében, amely az NFT-kre összpontosít, és dokumentálja azok gyártási folyamatát – egy olyan területet, amely már régóta felkeltette érdeklődését. Már 2008-ban, amikor még “Fenntarthatóság és rendszerirányítás” szakon tanult, a fotográfia médiumán keresztül kísérleteket végzett az új technológiák és a hagyományos művészet határterületén.

Akár üzletemberként, akár művészként vagy építészeti megoldások inspirálójaként, mindig is a technológia és annak lehetőségei hajtották. A Biennáléra készített munkái is ezekkel a témákkal játszanak: a CHAOS//LOOP 2023 című tíz NFT-kiállításhoz a “digitális kamera” médiumát használta fel, hogy kiszámíthatatlan káosz-alkotásokat hozzon létre úgy, hogy egy kamerát a saját képernyőjére irányít.

Ez egy vizuális visszacsatolási hurkot hoz létre, amelyet különböző képek, például más művészek képei vagy egy öngyújtó lángja táplál. A folyamat eredményeként autonóm módon generált kaotikus, mégis hipnotikus minták jönnek létre. Babinsky ezután aprólékosan elemzi őket, és ezen műalkotások összevonásából válogat. A fizikai tárgyak a visszacsatolás elve alapján alkalmazott digitális kamera segítségével mozgóképként maradnak fenn. Ez a digitális és az analóg világ lenyűgöző összjátéka, amelynek célja az ismeretlen felfedezése a művészetben.

Innovatív LED technológia

Babinsky NFT műalkotásainak “vászna” egy saját fejlesztésű innováció: az ASB GlassFloor “digitális tapéta”, amely lehetővé teszi, hogy a LED-technológia segítségével különböző képeket vetítsenek a falfelületekre. Kiváló minőségű építészeti felületeket kínál, amelyek lehetővé teszik a művészet és a digitális tartalmak bemutatását a belsőépítészet vagy az építészet szerves részeként.

“Amit mi csinálunk, az egyszerű: a LED-eket úgy használjuk, ahogyan azokat általában reklámcélokra használják” – magyarázza Christof Babinsky. “Kezdetben ezt az innovatív ötletet a sporttérben alkalmaztuk, ahol a csarnok padlója egy gombnyomással például kézilabdapályából röplabdapályává alakítható át. Aztán rájöttünk, hogy ennek a technológiának a felhasználási lehetőségei lényegesen szélesebb körűek”.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Babinsky és csapata számára minden a térbeli élmények megteremtéséről szól. Lehetővé teszik az építészek és a tervezők számára, hogy kielégítsék az ember változatosság iránti vágyát, és többfunkciós módon használják ki a tereket. Emellett elősegíthetik az interakciót vagy érzelmeket is inspirálhatnak.

Az üvegfelület rendkívül sokoldalú, mivel egyszerre karcálló, valamint könnyen karbantartható, robusztus, könnyen tisztítható és tükröződésmentes. “Emellett matt felületű” – magyarázza Babinsky“így soha nem egy LED-et látunk, hanem mindig az egész képet. A fényfoltok által háttérvilágított üvegfelület ezért úgy néz ki, mint egy vászon. Ezen a digitális vásznon a kép a választott pixelosztástól függően lehet részletesebb vagy szemcsésebb”.

Építészet és művészet: a digitális tapéta

A Digital Wallpaper technológiát a legkülönbözőbb területeken lehet alkalmazni. Egy étteremben például minden este más városban ülhetünk: egyik este a párizsi Eiffel-torony alatt, a következőn a kaliforniai napsütésben – annak ellenére, hogy az étterem mindig mozdulatlan marad. A pop-up üzletek minden héten változtathatnák kínálatukat mindenféle átalakítási munka nélkül, interaktív kereskedelmi térként működve. Még a munkakörnyezeteket is vonzóbbá lehetne tenni az alkalmazottak számára. Az innovatív technológia gazdagíthatja a múzeumok oktatási kínálatát, valamint a bevásárlóközpontokat, pályaudvarokat és repülőtereket.

A CHAOS//LOOP 2023-mal Christof Babinsky egy újabb aspektussal bővítette a felhasználási lehetőségek spektrumát, és az építészet és a formatervezés határterületén egy technikai innovációt ötvözött művészi látásmódjával. Ezt a lépést először a Palazzo Mora-ban, az Építészeti Biennále keretében mutatják be a szélesebb közönségnek. Christof Babinskyt a digitális művészetre szakosodott xcircle galéria képviseli.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb