„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Miért válasszuk a moduláris építést?

Mint azt minden építőipari szakember tudja, az építkezés költséges és végtelenül időigényes vállalkozás lehet. A késedelmek szinte gyakoribbak, mint a határidőre történő kivitelezés, és oka lehet a kiterjedt bürokratikus követelmények, az időjárás és más váratlan körülmények, a nem megfelelő tervezés, a túl kevés személyzet vagy egy sor más ok.

Az elhúzódó építési projektek negatívan befolyásolhatják a projekt megítélését a közvéleményben, még mielőtt az megépülne, különösen, ha a projektek késedelmet szenvednek, vagy kellemetlenséget okoznak azoknak, akik az építkezés közelében élnek vagy dolgoznak. Ezen túlmenően egyes projektek egyszerűen gyorsabb ütemezéssel valósulnak meg, mint ami egy hagyományos építési projekt esetében általában megvalósítható. Szerencsére létezik megoldás azok számára, akik drasztikusan le szeretnék rövidíteni az építési időt: a moduláris építés.

Mit jelent pontosan a moduláris építés?

A Modular Building Institute, az iparág legnagyobb szakmai szövetsége és legfontosabb forrása szerint “a moduláris építés olyan folyamat, amelyben egy épületet a helyszínen kívül, ellenőrzött üzemi körülmények között, ugyanazok az anyagok felhasználásával és ugyanazon előírások és szabványok szerint tervezve építenek, mint a hagyományos módon épített létesítményeket – de körülbelül feleannyi idő alatt”. A moduláris építés egyfajta gyűjtőfogalom is, amely több különböző építési típust foglal magában:

A volumetrikus moduláris építés olyan folyamat, amelynek során egész helyiségeket vagy helyiségrészeket – falakkal, padlóval és mennyezettel együtt – építenek meg egy gyárban, majd a végső helyszínre szállítják összeszerelésre.

Ezt a fajta építési módot állandó és áthelyezhető moduláris projekteknél egyaránt alkalmazzák (olyan épületek, amelyeket nem arra terveztek, hogy áthelyezzék őket, szemben azokkal, amelyeket igen; gondoljunk csak egy szállodára vagy egy ideiglenes tanteremre).

A panelizált építés olyan folyamat, amelynek során a belső és/vagy külső falpaneleket gyárban építik, majd az építkezés helyszínére szállítják és ott elrendezik. Az épület többi részét a helyszínen építik meg.

Milyen előnyei vannak a moduláris építésnek a hagyományos építési módszerekkel szemben? Valóban költségtakarékos?

A moduláris építés minden bizonnyal költségmegtakarítást eredményezhet, de nem ez az elsődleges előnye. A moduláris építés elsődleges előnye az időmegtakarítás és a gyorsabb megtérülés. Mivel a moduláris építés lehetővé teszi az iparosított összeszerelést, amely a helyszín előkészítésével egyidejűleg történik, a szerkezet felépítésének teljes ideje drámaian lerövidíthető.

Gyakran előfordul, hogy mire a helyszín készen áll (az alapozás kiegyenlített, a vízvezetékek a helyükön vannak, a beton kiöntve stb.), a gyárilag gyártott modulok már készen állnak a felállításra. Egy modulárisan épített szálloda például 30%-50%-kal hamarabb nyithatja meg kapuit és kezdhet bevételt termelni, mint egy hagyományos módon épített szálloda.

További előnyök közé tartozik a nagyobb munkabiztonság (a munkások biztonságos, ellenőrzött környezetben dolgoznak, szemben a bizonytalan magasságban és/vagy kevésbé ellenőrzött környezetben végzett munkával), a jobb termelékenység, a nagyobb ütemterv-biztonság (a moduláris építéssel jelentősen minimalizálódnak a késői módosítási megbízások és az időjárási késedelmek), valamint a jobb költségelőrejelezhetőség.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Fenntartható-e a moduláris építés?

A moduláris építés több okból is fenntarthatóbb megoldásnak tekinthető, mint a hagyományos építési módszerek:

·Nagyobb rugalmasság és újrafelhasználás. A moduláris épületek szétszerelhetők, és a modulok áthelyezhetők vagy felújíthatók új használatra, így csökken a nyersanyagok iránti igény, és minimálisra csökken az új igény kielégítésére fordított energia mennyisége.
·Kevesebb anyaghulladék. A gyárban történő építkezés során az anyagok újrahasznosításával, a készletek ellenőrzésével és az építőanyagok védelmével kiküszöbölhető a hulladék.
Jobb levegőminőség. Mivel a moduláris szerkezet lényegében gyárilag ellenőrzött környezetben, száraz anyagok felhasználásával készül el, megszűnik annak lehetősége, hogy az új építményben magas nedvességtartalom rekedjen.

Bármilyen típusú épülethez használható? Milyen esetekben célszerű a moduláris építést választani a hagyományos módszerek helyett?

Bármilyen típusú épület építhető modulárisan. Ehhez azonban az épületet annak megfelelően kell elképzelni és megtervezni. A moduláris építést gyakran akkor választják, ha az idő szorít, vagy a hely szűkös.

Európában például a városi telkeket nagyon gyakran korlátozzák utak és más épületek, így a hagyományos építés (anyagok és munkások hosszabb időre történő helyszíni szállítása) megfizethetetlen lehet. A moduláris építéssel egy daru és jóval kevesebb személyzet szükséges ahhoz, hogy az épületet rövidebb idő alatt fel lehessen állítani. A szűk városi helyszíneken pedig a zajszennyezés csökkentése további előnyt jelent.

Milyen konkrét műszaki követelmények szükségesek az elfogadásához? Vannak-e például biztonsági követelmények vagy tervezési korlátozások?

Míg a hagyományos építés folyékonyabb folyamat lehet, ahol a tervezési módosítások még az építkezés megkezdése után is bevezethetők (ami gyakran késedelmeket okoz), a moduláris építés megköveteli a tervező szakemberek együttműködését és munkájuk előzetes befejezését. E folyamat során a moduláris építés – leginkább a tartós moduláris építés – általában a fejlett BIM-re támaszkodik az energiateljesítmény értékeléséhez és a legköltséghatékonyabb hatékonysági intézkedések meghatározásához. A terveket ezután átadják a gyártónak az iparosított előregyártás és építés céljából.

Ami a tervezési korlátokat illeti, a moduláris épületek ugyanolyan építési előírások és specifikációk szerint épülnek, mint a hagyományos épületek, és gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek a “ragasztott” építésű társaiktól. A moduláris építés az egycsaládos házaktól a többszintes irodaházakig bárhol alkalmazható.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb