Home / Kiemelt / Mi is az a geotermikus hőszivattyú?

Mi is az a geotermikus hőszivattyú?

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

ground-source-heat-pumpA geotermikus hőszivattyú az a rendszer, ami képes a geotermikus energiát hasznosítani. A szondák, a földben elhelyezkedhetnek függőlegesen (függőleges kollektoros rendszer) vagy vízszintesen (vízszintes kollektoros rendszer). A szondák gyűjtik össze a föld hőjét. A szondákból az összegyűjtött hőt szigetelt csővezetékkel elszállítjuk a hőszivattyúhoz. A geotermikus hőszivattyú viszonylag alacsony hőmérsékletű vízből képes meleg vizet előállítani. A földből körülbelül 12-16 C°-os hőt tudunk felszínre hozni és a hőszivattyúba juttatni. A hőszivattyú ebből az alacsony hőmérsékletű folyadékból 45-55 C°-os meleg vizet állít elő. Ezt a meleg vizet fel lehet használni fűtésre, használati meleg vízre, medencék fűtésére, és még hűtésre is. A geotermikus hőszivattyú a lelke az egész rendszernek. Hatalmas előnye a geotermikus hőszivattyúval előállított energia hasznosításának, hogy nincs sem időjáráshoz, sem napszakhoz kötve, mint más alkalmazott alternatív megoldások.

A geotermikus hőszivattyú árammal működik.

A geotermikus hőszivattyúk jósági tényezőjét COP értéknek nevezzük. A COP érték megmutatja, hogy 1 KW villamos energiával mekkora fűtési energiát lehet elérni. A komolyabb hőszivattyúk COP értéke akér 5-ös értékű is lehet. Ez azt jelenti, hogy hatásfoka 500%. Természetesen ez nem egy “perpetuum mobile”, hiszen a villamos energiát egy ajándék energiával látjuk el, amelyért ugyan nem kell fizetni, de attól még energia.
Így, ez azt jelenti, hogy a hagyományos fűtés gázszámlája nem lesz, de helyette az áramszámla emelkedik, mégpedig hozzávetőlegesen, a megspórolt gázszámla értékének felével. Tehát a megtakarítás a hagyományos fűtéshez viszonyítva kb. 50 %. Ezek az adatok természetesen eltérőek lehetnek egy-egy rendszer esetében akár 10-20%-os értékben, mely a gondos tervezés és kivitelezés függvénye. A geotermikus hőszivattyús fűtésrendszer megtérülése akkor a legkedvezőbb, ha a rendszerre nyáron hűtjük az épületünket. A geotermikus rendszerrel medencénket is kedvező áron fűthetjük.

A piacon egyre több cég gyárt geotermikus hőszivattyúkat, melyek bár működésükben hasonlóak, megbízhatóságban, hatásfokban és árban komoly különbségek tapasztalhatók. Nem a legdrágább a legjobb és a legmegbízhatóbb, de az ár egyfajta iránymutatást ad. Mindenképpen olyan gyártó termékét érdemes beépíteni, aki komoly többéves referenciákkal rendelkezik.

Geotermikus és más szondák típusai:

A levegős rendszereken kívül az összes geotermikus hőszivattyú COP értéke napjainkban meghaladja a 4,2-es értéket, de léteznek már 5-ös COP értékkel büszkélkedhető hőszivattyúk is.

Függőleges talaj szonda

Egy 12 cm átmérőjű lyukat fúrnak a talajba, annak összetételétől függően 50-150 m mélyre, s ebbe a lyukba helyezik el a szondát. A fúrást engedélyeztetni kell. Nagy előnye, hogy a kút mindössze kb. 2 m2-es aknát igényel, így a telken nincs szükség kertrombolásra. A kút fölé lehet füvesíteni, tehát a későbbiekben nem jelenik meg láthatóan udvarunkban.

. Építtesse velünk kiemelten energiatakarékos családiházát.

Referencia képeink Referencia videóink Így épül fel egy energiatakarékos családiház ÁRAJÁNLATKÉRÉS TÍPUSTERVEK ÁRAJÁNLATTAL
Ha már rendelkezik saját tervekkel, akkor egyedi árajánlatot készítünk. Ha típusterveink után érdeklődik, kérjük válassza a "típustervek" menüpontot.
EnergyFriendHome készházaink bemutatása
Műszaki tartalom Készházaink előnyei
SZERKEZETKÉSZ HÁZÉPÍTÉS CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS
CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS 6 KÜLÖNBÖZŐ TECHNOLÓGIÁVAL

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER, MINŐSÍTÉSEK

ISO MINŐSÍTÉS:

A KP Sales House Kft a megrendelők még magasabb szintű kiszolgálásának érdekében "lakó- és nem lakó épület építése" területen minőségirányítási rendszert vezetett be és alkalmaz, mely megfelel az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány követelményeinek.___________________________________

MINŐSÍTETT VÁLLALKOZÁS:

Cégünket, Európa egyik vezető üzleti információ szolgáltatója a Bisnode "A" kategóriás (A – Creditworthy) vállalkozásként minősítette. Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velünk az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony. A Bisnode az aktívan működő vállalkozásokat 300 mutató alapján vizsgálja, és napi szinten minősíti. A mutatók négy nagy csoportja: demográfiai adatok, pénzügyi eredmények, negatív és jogi események, és fizetési tapasztalatok.

Vízszintes talaj kollektor

A vízszintes szonda előnye, hogy ha nem áll rendelkezésre fúrt kút, nem kell a fúrást megfinanszírozni, mert a vízszintes szondát, mint egy hálót, 1-1,5 m mélyen a kéreg alá be lehet tenni. Valójában itt nem geotermikus hőt veszünk ki a talajból, hanem napsugárzásból adódó felszínhez közeli hőenergiát vesszük ki.
Nagyon nagy tévhit, hogy ezen rendszer fölé lehet akár épületet is építeni, aki ilyet állít, az butaságokat állít, ugyanis a talaj nedvessége a hőátadó közeg a talaj és a csövek között. Ha a talaj kiszárad, akkor a rendszerünk hatásfoka nagymértékben leromlik. Ha a telken kevés hely van ezt a rendszert nem lehet kivitelezni, mivel igen nagy a helyigénye, kb. a fűtött lakás négyzetméter 1,5-2 szerese, a lakás hőszigetelési adottságainak függvényében.

Kút szonda

Viszonylag egyszerű megoldás, ha a közelben van agy fúrt kút, abba helyezik el a szakembereink a szondát. Igen költségkímélő megoldás. Itt mindenképpen két darab kútra van szükség. Az egyik amiből kivesszük a vizet, a másik amelyikbe visszajuttatjuk. Megoldást jelent még, folyó vagy tó vizének a hőjét használjuk fel. Ilyenkor a kollektor szondát kell elhelyezni a vízbe. A lényeg ilyenkor az, hogy egyik se legyen 7 C° alatt, s télen ne fagyjon be.

Levegő szonda

Értelemszerűen, ilyenkor a levegőből vonjuk el a hőt. A levegős rendszerek hatásfoka rosszabb, mert amikor fűteni kell, akkor kint hideg van, ha hűteni kell, akkor pedig meleg.
A hidegből nem könnyű további hőt elvonni, ezért a levegős hőszivattyúk +4 Celsius fokig használhatóak csak önállóan, ha a kinti hőmérséklet ez alá esik, akkor szükség van elektromos, vagy géz rásegítésre.
Ezek a rendszerek, mivel nincs fúrásköltség, lényegesebben olcsóbbak, de hatásfokuk COP értékben kifejezve csak 4 Celsius fok felett éri el a 4,5-ös értéket, 0 Celsius fok alatt pedig hasonló költségekkel számolhatunk, mint gázfűtés esetében.

Hőleadó felületek kialakítása geotermikus fűtés estén:

Nagyon fontos kiemelni, hogy bármelyik geotermikus fűtésrendszert is választjuk, mindenképpen el kell térnünk a megszokott lapradiátoros fűtőtestek gondolatától. A lapradiátorok felülete nem elegendő egy 45Celsius fok körüli fűtési meleg vízzel üzemelő rendszer esetében a lakás felfűtésére, ha hűteni is szeretnénk, akkor még a radiátor felületek túltervezése sem oldaná meg a helyzetünket.
Geotermikus fűtésrendszerekhez csak fűtés esetén kiváló megoldás a padlófűtés, vagy a fal és mennyezetfűtés.
Amennyiben hűteni is szeretnénk a lakást a geotermikus rendszerünkkel, akkor mindenképpen szükség van fal vagy mennyezet hűtés és fűtésre, mely kiválóan kiegészíthető padlófűtéssel.

Amennyiben valaki egy új ingatlant épít és szeretné a geotermikus energiákat felhasználni, (levegős rendszernél nem javasoljuk) a legtöbb esetben javasoljuk a hűtési rendszer kiépítését is, mivel nyáron a Split klíma költségének 1/10-edéért hűthetjük otthonunkat.
Külön ki kell emelni, hogy a gyors megtérülés kizárólag hűtéssel kombinálva érhető el.
A hűtés vizes rendszereknél minimális költséget jelent a nyári hónapokban, mert a földből felhozott hideget keringetjük a falakban, ez gyakorlatilag csak a szivattyúk energiafogyasztását jelenti.

kp.hu ugyfelszolgalata

Ajánló

Nulla energiával működő ház (Zero Energy House)

Nulla energiával működő ház, olyan épület, mely legalább annyi energiát termel, mint amennyit elhasznál. Egészen pontosan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..