„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Mennyi idősnek kell lennie egy bútornak, hogy antiknak tekintsük?

Az antik tárgyakba való befektetés személyességet, bájt és mélységet adhat az otthonnak.

A régebbi tárgyak a múlt igazi ereklyéi, és gyakran olyan anyagokból készülnek, amelyeket ma már nem találunk a bútorokban és a lakberendezési tárgyakban. Bár az utóbbi időben divatosak a régiségek, úgy tűnik, sokszor az emberek nem tudják pontosan, mibe fektetnek be: valójában sok olyan tárgy, amit vásárolnak – azt hiszik, hogy régiség – valójában az; sokkal inkább sorolható a vintage vagy retro kategóriába.

„Egy cikk megvásárlásakor fontos tudni, hogy melyik kategóriába tartozik, mind saját tudásunk miatt, mind pedig azért, hogy a jövőbeni viszonteladási értékét növeljük” – mondja Lexi Brandon belsőépítész, a brooklyni székhelyű Lex & Hudson tervezőcég alapítója. Az alábbiakban megkértünk néhány kiváló belsőépítészt, hogy segítsenek rávilágítani arra, mi is valójában az antik, és hogyan vásárolhat egyet otthonába.

„A definíció szerint az antik egy olyan tárgy, amely 100 éves vagy annál régebbi” – mondja Brandon. Ez mindegy, hogy könyvről, vázáról, üvegáruról vagy akár bútorról van szó – a hüvelykujjszabály ugyanaz marad.

Általában a vintage tárgyak sokkal kevésbé régiek – legalább 40 évesek –, míg a retro bútorok valójában nem régiek, hanem egyszerűen új bútorok, amelyeket a múlt stílusában terveztek, mint például egy 1950-es évekbeli Eames szék másolata vagy egy a ’70-es évek ihlette visszadobott bársony kanapé.

Természetesen ezek a retró darabok sokkal olcsóbb módja annak, hogy olcsóbban megszerezzük a régi stílusú megjelenést, de ne feledjük, hogy értéküket nem fogják felértékelni úgy, mint egy igazi vintage vagy antik tárgyak. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg nem készülnek túl jó minőségű anyagokból, ha egy nagy dobozos boltban vásárolja meg őket – jegyzi meg Arielle Mizrahi, a Short Hills-i tervező, a New Jersey-i székhelyű Arielle Mizrahi Design cégtől.

Miért fontos az antik vásárlás?

A régiségek vásárlása fontos, mert szó szerint hazavisz egy darab történelmet” – mondja Mizrahi. „Az antik daraboknak örökségük van, és egy adott időpont tervezési rekordjaként szolgálnak. Néhány régiségstílus is regionális volt, tehát még egyedibb, és szórakoztató észrevenni a köztük lévő különbségeket.” Lényegében az antik vásárlásával tiszteletben tartja ezeket az időszakokat azzal, hogy otthonában tartja a dizájnt, és valószínűleg valami jobban megszerkesztett terméket is kap.

„A legtöbb antik darab tömör fából (nem műanyagból és rétegelt lemezből) és eredeti sárgaréz bútorokkal készült (ahelyett, hogy a szerelvényeket egyszerűen redőzték volna). Úgy tervezték, hogy nemzedékek között továbbadhatók, és hosszú ideig működjenek” – teszi hozzá Mizrahi. Tehát még akkor is, ha úgy érzi, hogy sokkal többet költ az antikvára, vegye figyelembe, hogy a minőségért is fizet – és a megvásárolt termék valószínűleg sokáig fog tartani.

És ne feledkezzünk meg a környezeti hatásokról sem, amikor antik tárgyak vásárlásáról van szó: szemben a fast fashion darabokkal, amelyek gyorsan hulladéklerakókba kerülnek (mert nem tartanak sokáig), egy masszív antik darab csökkenti a környezeti hulladékot. és az elkövetkező évtizedekig tart.

Számít az életkor, az antik tárgyak választásánál?

Tekintettel arra, hogy az antik tárgyak vonzereje valójában a korukban rejlik, azt gondolhatja, hogy minél régebbi egy antik, annál jobb. Mizrahi azonban gyorsan megjegyzi, hogy inkább a minőségre kell összpontosítania.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

„A kor és a készítő hozzáadhat értéket egy régiséghez, de semmi sem annyira releváns, mint annak a tárgynak az állapota és mérete, amelyet hazavisz” – mondja. „Szükség van további helyreállításra? Milyen áron? Egy tálalószekrénybe beleszerethetsz, de ha 1000 kilós, vagy egy lábbal túl nagy az ebédlődhöz, akkor teljesen mindegy, hogy valaki más szerint mit ér. Vásárolja meg azt, ami működik!”

A kor sajátosságait tekintve az antikvitás négy fő korszaka különböztethető meg: viktoriánus (1837-1901), művészet és kézművesség (1895-1915), szecessziós (1890-1910) és art deco (1920-1935). . Minden korszaknak megvannak a maga értékes darabjai, és ha egy tárgy régebbi, az valójában nem jelenti azt, hogy többet ér. „Az értékbecslő a minőséget, a határozott jelöléseket és a ritkaságokat keresheti, ami sokkal jobb képet ad arról, hogy mennyit ér az antik tárgy” – teszi hozzá.

Hogyan találd meg a számodra legmegfelelőbb régiséget?

Ez teljes mértékben személyes preferencia, ezért a tervezők azt javasolják, hogy keresse azt, ami leginkább érdekli: Szeretné feldobni étkezőasztali játékát új üvegáruval, vagy falát egy gyönyörű antik festménnyel vagy valamilyen világítás? Bútorra vágysz? Talán néhány szép fotel, vagy egy elegáns, egyedi szőnyeg?

„Miután rájön, hogy melyik cikkkategóriát keresi, szűkítheti a dolgokat” – teszi hozzá Mizrahi. „A legjobb antik leletek egy része az ingatlaneladásokon található, és akár a helyi közösségen keresztül is tájékozódhat róluk, ha kicsit kutakod a hálózatában vagy a Facebook-csoportjaiban. Megkerülheted a tömegek egy antik vásáron, és általában olyan tárgyakat fedeznek fel, amelyek árát gyorsan eladhatják anélkül, hogy valódi értéküket felmérnénk.”

Van valami szabály, amit be kell tartani az antik tárgyakkal való díszítésnél?

„Imádom a mix and matchet, ezért személy szerint nem hiszem, hogy vannak szabályok” – mondja Brandon, amikor az antik tárgyakkal való díszítésről van szó. “Keverhetsz különböző korszakokat, ha hasonló anyagúak, hozzáadhatsz néhány vintage darabot a pop kedvéért, vagy akár csak az antik tárgyaidat is használhatod látványelemként – akár egy is elég.”

A nap végén mindkét tervező azt mondja, hogy magára a darabra kell összpontosítania (persze a minőségre figyelve!) és az általa okozott örömre – amint kitalálja ezt a részt, a többi már meglehetősen intuitív.

Forrás: www.elledecor.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb