„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Magyarország pavilonja a történelmi néprajzot kutatja a 2023-as Velencei Építészeti Biennálén

Az idei Velencei Építészeti Biennále 2023-on a magyar pavilon egy új budapesti múzeumépületre, a Néprajzi Múzeumra fókuszál. A múzeumot Marcel Ferencz (Napur Architect) tervezte, és 2022-ben készült el Európa egyik legjelentősebb kulturális és városfejlesztési programja, a Liget Budapest Projekt keretében.

A Kondor-Szilágyi Mária által kurált velencei kiállítás a múzeum gyűjteményét mutatja be a digitális médiumon keresztül. Az Ethnozoom című rövid animációs film és egy interaktív számítógépes program, a MotifCreator segítségével a látogatók megismerkedhetnek a magyar hagyományokkal, és saját motívumkompozíciókat hozhatnak létre, hozzájárulva ezzel a világméretű közösségteremtéshez. A magyar pavilonban Marcel Ferencz építész, Mátrai Péter építész és zeneszerző, Z. Halmágyi Judit építész és Haász Ferenc fénytervező alkotásai láthatók.

A velencei kiállítás inspirációjaként a Néprajzi Múzeum két szárnya egy elképzelt, 1 km-es kerületű körre hasonlít. Az épület felülete egy több mint 7000 négyzetméteres tetőkertbe nyúlik. Ez a kör átjáró a felújított Városliget természeti környezete és a nyüzsgő városi élet között. A múzeumban számos változatos tárgy látható. Az egyik teremben a látogatók különleges lézervilágítással ellátott díszítő rácsot tekinthetnek meg. Emellett a Mátrai Péter építész és zeneszerző által készített új kortárs hangszer, a Soundcylinder motívuma hallható kapcsolatot teremt az építmény és a zenei élmény között.

A Néprajzi Múzeum homlokzata közel félmillió pixelből áll, a magyar kultúra szövevényes faliszőnyegét jeleníti meg. A múzeumban bemutatott és megőrzött változatos hagyományok különböző időpontokban hasznosított korabeli átiratai és díszítő mintái szerepelnek benne. Emellett a múzeum homlokzata az ország elmúlt 150 évének gazdag történelmét igyekszik bemutatni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az idei Velencei Biennálén a magyar pavilon látogatói interakcióba léphetnek a MotifCreator nevű számítógépes alkalmazással és az Ethnozoom című animációs rövidfilmmel. Az alkalmazáshoz a múzeum állandó magyar és nemzetközi műtárgygyűjteményéből több mint 1000 vektorizált ornamentikát és motívumot integrálnak a felhasználói élménybe. Az alkalmazáson keresztül a felhasználók egy érintőképernyő segítségével készíthetik el és tölthetik le eredeti témájú kompozícióikat. A filmes megjelenítésben egy etnológiai rétegekkel rendelkező kulturális emlékezet tárul fel, a történelmi tárgyaktól az új épület és a környező városi tájak kompozíciójáig. Mindkét bemutató célja, hogy bővítse a globális közösség kreativitását és a kulturális beszélgetések sokszínűségét. Emellett a pavilon udvarán, egy maketten a Ligest Budapest Projekt elkészült építményei és a jövőben tervezett építkezések is megtekinthetők lesznek.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb