„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Magyarázat: mi adja a téglák különféle árnyalatait?!

A téglák a történelem során nagyon keveset változtak téglalap alakjukban- de ez nem igaz a színükre. Habár hajlamosak vagyunk a téglát automatikusan a vörössel asszociálni, az árnyalatok végtelen lehetőségeiben léteznek, azok összetételétől és gyártási folyamatától függően.

A tégla kifejezés a száraz agyagból álló tömbre utal, de ma már informálisan más vegyileg kikeményített téglalap alakú építőelemek jelölésére is használják. Az agyagtégla összetétele, a leghagyományosabb formájában, ahogy Tahsina Alam rámutat az Civil Enginieering weboldalára íródott cikkében, a következő összetevőket tartalmazza:

·Szilícium -dioxid (SiO2) 55%
·Alumínium -oxid (Al2O3) 30%
·Vas -oxid (Fe2O3) 8%
·Magnézium (MgO) 5%
·Mész (CaO) 1%
·Szerves anyagok 1%

Az agyag egy hidratált alumínium -szilikát, amely alumínium-oxidot és szilícium-dioxidot tartalmaz. A tégla színét befolyásolja az alapanyagok kémiai és ásványianyag-tartalma, valamint az alkalmazott kemence hőmérséklete és típusa. Ezért gyakori, hogy tégla és tégla között enyhe eltérések vannak, amelyek gyakran esztétikailag vonzóak a tervezők számára. Minél több vas-oxid van a készítményben, annál vörösebb a végső darab; minél több mész van benne, annál fehérebb lesz. A vas -oxid teszi vörös színűvé a téglát égetéskor ha többlet oxigén áll rendelkezésre, míg sötétbarna, vagy akár fekete is lehet, ha az oxigén elégtelen.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ami a szürkés árnyalatú téglákat illeti, ezek általában összetételében nem használnak agyagot. Három fő típusuk van: beton, mészhomok és pernye. A betontömbök esetében többféle formátumot is alkalmazhatnak, jellegzetes színnel a keverékben lévő cement miatt. A homok-mész téglákban mész, homok és víz keverékét préselik és kemencében gőznyomás alatt keményítik meg. Ebben az esetben a blokkok világosszürke színűvé válnak. A pernye téglát a szénégetés és más iparágak melléktermékeiből alakítják ki, amelyek főleg pernyéből és cementből állnak. Jóval kisebb súlyúak, mint a beton- és az agyagtéglák, és jól bírják a hőt, valamint színük és homogenitásuk vizuálisan rendkívül esztétikusak.

Az alábbiakban bemutatunk néhány projektet, melyek nem szokványos árnyalatú téglákat alkalmaztak:

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb