„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Lynetteholm: egy mesterséges sziget épül a koppenhágai kikötőben

A dán parlament jóváhagyta a Lynetteholm, egy Koppenhága partjainál fekvő mesterséges sziget projektjét, amely 35 000 embernek ad majd otthont, és megvédi a város kikötőjét az emelkedő víz szinttől. A 275 hektáros Lynetteholm projektet a COWI, az Arkitema és a Tredje Natur tervezte lakó- és üzleti negyedként, amely a klímaváltozás okozta viharok védőbástyájaként is funkcionál majd.

A Lynetteholm a By & Havn (City & Port) fejlesztőcég építi, a koppenhágai és környékbeli építési projektekből visszamaradt földet felhasználva. A mesterséges sziget Nordhavn és Refshaleøen között helyezkedik majd el, védelmet nyújtva az “egyre gyakoribb viharos hullámoktól és az emelkedő vízszinttől” – mondta a Tredje Natur.

Összesen 35 000 embernek ad majd otthont a félsziget, amely részben bezárja a kikötőt, hogy “éghajlat- és viharfeszültség-védelemként” is működjön. Miután elnyerte a jóváhagyást a dán parlamenttől, ahol 85 szavazattal 12 ellenében megszavazták, a projektet a következő 50 évben tervezik megépíteni. A BBC szerint azonban több környezeti csoport is ellentmondásosnak találta a projektet. Ez részben annak köszönhető, hogy a sziget megépítéséhez 80 millió tonna talaj szállítása szükséges a városon keresztül, ami a becslések szerint napi 350 tehergépjármű-utat eredményez a dán fővároson keresztül az építkezés ideje alatt.

A Coalition Clean Baltic szerint a projekt “komoly aggodalmakkal” jár. Szerinte a Lynetteholm “katasztrofális következményekkel járhat” a balti-tengeri környezetre nézve. A By & Havn ezután kijelentette, hogy nagy figyelemmel kíséri a projekt környezeti hatásait.

“A projektet környezetvédelmi szempontból értékelték és minősítették az ország vezető szakértőivel konzultálva és a koppenhágóiakkal folytatott párbeszéd során, ezért a Folketing [parlament] ma jól dokumentált és tájékozott alapon tudta elfogadni a Lynetteholm-ot” – nyilatkozta Anne Skovbro, a By & Havn vezérigazgatója.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A tengeri megvalósíthatósági tanulmányokra, a régészeti tanulmányokra és a szerződésekre vonatkozó pályázatokra még ebben az évben sor kerül, és a By & Havn azt jósolja, hogy a Lynetteholm körülbelül 30 év múlva készül el.

A közelmúltban számos projekt készült arról, hogy miként lehetne kihasználni Koppenhága számos vízi útját. Marshall Blecher és a Studio Fokstrot például a közeljövőben egy úszó szigetekből álló “parkipelagót” épít a városban, míg az Urban Power kilenc mesterséges sziget tervét mutatta be, amelyek fenntartható technológiai csomópontgá válnának a koppenhágai Hvidovre partjainál.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb