„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Legyen világosság! 12 projekt, amely megmutatja, hogy a világítás milyen hatással lehet egy belső térre

A fény az építészet kulcsfontosságú jellemzője. Évszázadokkal ezelőtt a nap és a tűz volt az egyetlen megvilágítási forrás, de a mai technológia által vezérelt világban a mesterséges világítás és az élvonalbeli optikai technológiák megtalálták a módját, hogy utánozzák a természetes fény minőségét, lehetővé téve a természetes megvilágítást a négy falon belül.

A LED-technológiák még azt is lehetővé tették, hogy a világítást bútorokba, belső felületekbe és homlokzatokba ágyazzák, megváltoztatva azok intenzitását és árnyalatait, hogy a fény az építészet történetmesélésének fő eleme legyen.

Ha hatékonyan használják, a világítás sokkal több lehet, mint egy megvilágító; hangulatteremtővé válik, egy sajátos érzelem szimbólumává, amelyet az építész próbál átadni. Például a közvetett világítás úszóvá válik, lebegteti a falakat a földről, és a teret könnyebbnek tűnik, míg a narancssárga fény manipulálja a tér hőmérsékletét, azt az illúziót keltve, hogy a felhasználók egy intenzív, túlfűtött helyiségbe sétálnak be.

A fény, amit látunk, elektromágneses sugárzás hullámaiból áll, amelyek egy bizonyos hullámhossz-tartományba esnek. Szemünk csak olyan fényt képes érzékelni, amely ebbe a meghatározott tartományba esik; a látható spektrumon kívül semmi szabad szemmel nem látható, például a gamma-, röntgen- és UV-sugarak.

A világítást általában a “környezeti, feladat-, kiemelő- és dekoratív világítás” kategóriába sorolják. Minden kategória más-más célt szolgál, ezért a tér kialakításánál fontos megérteni, hogy a különböző fényviszonyok hogyan egészíthetik ki egymást, és hogyan befolyásolhatják a belső téren belüli környezetet.

A színek is a világítás fontos szempontjai. Meghatározhatja a tér általános hangulatát és környezetét, és befolyásolhatja azt, ahogyan az emberek reagálnak a környezetükre. A világításban a színhőmérséklet a fehér fényhez adott narancssárga kontra kék árnyalat mennyiségét jelenti: a meleg fény narancssárgább, míg a hideg fény kékebb árnyalatú.

A meleg fehér világítótesteket gyakran használják lakóterekben, hogy meghitt légkört teremtsenek, míg a semleges és hideg fehér fény növeli az emberek energiáját és termelékenységét, így jó választás lehet kereskedelmi terekbe, tantermekbe és irodákba. Egyes építészek azonban felerősítik ezeket az árnyalatokat, és árnyalatokat adnak hozzá, hogy sajátos hangulatot teremtsenek.

Olvass tovább, 12 példa megtekintéséhez arról, hogy mekkora hatással van a világítás a belső terek megjelenésére:

Appartement Spectral / BETILLON / DORVAL-BORY

Egy kis párizsi műterem-felújítási projekt, amelyben a természetes fény hiánya arra késztette az ügyfelet, hogy az építészeket kérte a mesterséges fény kapcsán. A csapat a “radikális és bináris megközelítés” mellett döntött, két különböző mesterséges fényforrás spektrális minőségének tanulmányozásával.

Feltárták a ház különféle fényforrásainak spektrális tulajdonságait, majd olyan architektúrát hoztak létre, amely felhasználja azok jellemzőit. A lakás kialakítása egyszerű és semleges, az építészeti kifejezést a fény keltheti.

A Guy, his Bulldog, a Vegetable Garden, and the Home they Share / HUSOS

Ez a 46 négyzetméteres felújítási projekt egy sürgősségi orvosnak és bulldogjának készült. Mivel az ügyfél munkaideje nagyon inkonzisztens, az éjszakai műszakok után úgy alszik fel, hogy napközben hosszan szunyókál. Ezért ahelyett, hogy a hálószobára, mint az egyetlen alvási helyre összpontosítottak volna, az építészek a hálószoba alternatívájaként egy kapszulaperiszkópot készítettek a nappaliban való sziesztákra.

A kapszula alkalmi intim ismeretségek fogadását is lehetővé teszi, mivel a madridi homoszexuális szexkultúrában az építészek magyarázata szerint a hálószobát a szorosabb kapcsolatokra tartják fenn.

(Synanthro) Love Shack, (táv)munkahely / Husos Architects

Ezt a szocio-bioklimatikus, multifunkcionális kabint egy migráns házaspárnak és nagy családjuknak ajánlják. A “Jacaranda mimosifolia lila” árnyalatai újrateremtik a Dél-Amerikában található tájakat, ahonnan a fa és a kabin lakói is származnak. Amellett, hogy magánéletet biztosít, ez a membrán reprezentálja a kabinban ülőket, egy nem heteronormatív, transznacionális családot.

Opció Coffee Bar / TOUCH Architect

Az Option Coffee Bar a thaiföldi Udonthani városközpontjában található. A térnek három elsődleges funkciója van: kávézó, étterem és bár, amelyek egy térben egyesülnek időmegosztási funkciókkal; reggel kávézó/pékség, este pedig kézműves söröző. Mivel időmegosztásról van szó, ennek a kávézónak a zónatervet úgy alakították ki, hogy mindkét funkciónak megfeleljen.

A fő szerkezet egy egyszerű fehér doboz, amely megkönnyíti a különböző kontextusok kontrasztjának kiemelését. Ennek a fehér doboznak a fő síkja kétféle üreggel rendelkezik: „átlátszó” és „áttetsző”. Az áttetsző az elülső homlokzat, és kétrétegű, átlátszó színű polikarbonátból készült, amely a fény variációját hozza létre.

Megengedi a természetes napfényt kívülről nappal a kávézó számára, míg az éjszaka folyamán belülről többszínű világítást vetít a bárba. Ez a fénymanipuláció a tér idővonalával párhuzamosan megváltoztatja az ügyfelek érzelmeit.

D-Edge / Muti Randolph + Marcelo Pontes + Zemel + Chalabi Arquitetos

A D-Edge elektronikus zenei klub 2011 elején felújításon esett át. A felújítás célja a ház bővítése volt, mivel már nem tudta fogadni a napi létszámot. Muti szerint az építészet “egy magával ragadó élmény, amelyben a közönség átéli a hanghullámokat. A tér architektúrája a zenének megfelelően változik.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A belső terekben megvalósított világítás dinamikus formákat és színeket hoz létre, amelyek megfelelnek a zenének, és a lejátszott ütemnek megfelelően átalakulnak.

DOJO Saigon / T3 ARCHITECTS

A T3 Architects egy régi francia stílusú villa kertjében tervezte az első Dojo-t Saigonban, Vietnamban. Mivel a meglévő Villa a Dojo iroda részeként és a dzsúdósok közös munkaterületeként kerül bérbe, a T3 úgy döntött, hogy a fő körforgást a meglévő épületen keresztül hozza létre, ahol egy új öltözőt osztanak ki.

Plasencia Auditorium és Kongresszusi Központ / Selgascano

A központ célja az volt, hogy távolról is látható legyen, lefedje a teljes nyugati perspektívát, északról délre. Ezért tervezték az építészek a szerkezetet világító formaként, amely nappal és éjszaka is jelzésként szolgál az utasok számára.

A homlokzat megvilágítása miatt az arra közlekedő utasok egy pillanatnyi bizonytalanság szemtanúi lesznek az érzet és a valóság között, nem ismerve a szerkezet helyzetét. Kikapcsolva a homlokzat áttetsző burokként működik, amely megmutatja, mi van a szerkezet belsejében.

Rombo IV / Miguel Angel Aragonés

A Rombo’s egy privát tér három házzal és egy stúdióval Mexikóváros központi és fákkal szegélyezett részén, Bosques de las Lomas néven.

Az építész az anyagok érintését és kifejezését mellőzve egy teljesen fehér szerkezetet hozott létre, amelyet nappal a természetes fény és a környező táj, éjszaka pedig az élénk mesterséges fény díszít.

James Turrell: Rendering for Aten Reign installáció, Solomon R. Guggenheim Múzeum, New York

James Turrell amerikai művész a fény iránti rajongásáról nevezetes. Elmagyarázza, hogy a fény nem a látást lehetővé tevő eszköz, hanem valami, ami önmagába néz.

Misci Store / Babbie Arquitetura e Interiores + Airon Martin

A Misci (a miscegenation rövidítése) az etnikumok keresztezése; keményforrasztás; fajkeveredés; keverék. Az építészek az egyszerű tervezésre támaszkodtak, hogy a tér kifinomult utalásnak tűnjön a népies építészet esztétikájára, földes színeket és textúrákat használva.

A csapat úgy döntött, hogy ugyanazt a színt használja az egész térben, és a negatív láblécben helyezi el a világítást, így hozva azt a könnyedséget, amelyet a projekt kért az erős környezettel szemben.

Armani Fifth Ave. / Massimiliano és Doriana Fuksas

A projekt magja a monumentális lépcsőház; acél radiátorráccsal megmunkált és szoborszerű megjelenést kölcsönző műanyaggal bevont szerkezet.

Philadelphiai Művészeti Múzeum / Frank Gehry Renovation

A Philadelphiai Művészeti Múzeum május elején nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, miután befejezte a Frank Gehry által vezetett kiterjedt, négyéves felújítást.

A beavatkozás a múzeum infrastruktúrájának megújítására, galériák és közterek kialakítására irányult, az 1928-as külső érintetlensége mellett. A megnövelt magasság optikai illúziójának megteremtése érdekében az építészcsapat közvetett világítással látta el a mennyezetkasszát.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb