„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Lauren Goodman funkcionális dizájnbútorrá alakítja a szemetet

A Rhode Island School of Design elsőéves hallgatójaként Lauren Goodman azon kapta magát, hogy sietve végzi el a feladatait, és inkább a végtermékre, mint magára a tervezési folyamatra koncentrál. Amikor azonban a világjárvány miatt visszatért kanadai szülőhazájába, egy csendes tóparti környezetbe, felbecsülhetetlen leckét tanult a lelassításról, a hallgatásról és a környezet megfigyeléséről. Az eredmény egy olyan bútorkollekció lett, amely megalkotásához Lauren olyan anyagokat használ fel, amelyeket más emberek figyelmen kívül hagynának és sok esetben szemétnek minősítenék őket. A “This Trash is Someone Else’s Problem” (azaz ‘Ez a szemét más problémája’) címet viselő projekt azt vizsgálja, milyen alternatív módszereket és anyagokat fedezhetnénk fel, ha jobban odafigyelnénk a környezetünkre és arra, hogy döntéseink hogyan hatnak a környezetünkre és másokra.

Az egész akkor kezdődött, amikor Lauren Goodman 2020 április elején visszautazott Kanadába, ahol három lábnyi hó és egy befagyott tó várt rá, és figyelte, ahogy a föld lassan felmelegszik kora tavasszal. Minden reggel órákat töltött a hidegben ülve a madarak csicsergését hallgatva, megtanulva azonosítani őket hang alapján. Távcsövek és madarászkönyvek segítettek neki élesíteni az érzékelését. Mire visszatért Rhode Islandre, új gyakorlatot alakított ki a megfigyelés és a tudat ápolása terén. Olyan dolgokat kezdett észrevenni, mint a műanyag zacskók az árkokban, az utcán eldobott maszkok és a szemétkupacok a vasúti sínek mentén.

“Az első tanítási napon elsétáltam a szoboröntőműhely előtti nagy kék kuka mellett” – írja Goodman a diplomamunkájában. “Az előző évben minden nap elmentem e kuka mellett, és soha nem gondoltam rá. Ezúttal, amikor megközelítettem, a nap a nap utolsó sugarait vetette a műtermeink mögötti sikátorra, mielőtt a Metcalf Building mögé bukott volna. Olyan volt, mintha a konténer izzana, a fény megtörik a torz és elhagyott tárgyakon. A kuka jelzett nekem, és a benne rejlő határtalan lehetőségek felé vonzott. Felvettem a hegesztőkesztyűmet, és elkezdtem kihúzni a rozsdás fémdarabokat, amelyek eltorzultak, némelyikük véletlenszerűen összeolvadt. Találtam egy széles acélcsődarabot, néhány betonacélt és egy acélrudat, amit egy diák hajlított görbére. Elvittem ezeket a tárgyakat a hegesztőhöz, és elkészítettem a kollekció első darabját. Ez egy szék volt, melyen le lehetett ülni, és olyan volt, mint semmi más, amit korábban valaha is készítettem.”

“Aktívan tanultam, miközben egyidejűleg többet tudtam. Az anyagok beszéltek hozzám, megmondták, hogyan kell feldolgozni és alakítani őket. Olyan volt, mintha mindig is beszélni próbáltak volna hozzám, de olyan frekvencián, amit nem hallottam. Hirtelen mindent hallottam. Újra felismertem a sávomat, és az egy teljesen új irányba indult el. Aznap elhatároztam, hogy nem megyek többet a boltba. Nem volt semmi, amire szükségem volt, amit ne találtam volna meg a környezetemben. Alulértékelt tárgyak mindenütt. Tiszta potenciál, amit az árokba dobtam, miközben arra gondoltam, hogy ez a szemét valaki más problémája. Talán az én problémám lehetne. Teremthetnék második esélyeket, és mindenhol értéket látnék magam körül. Csak figyelnem kellett volna.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az így keletkezett tárgyak első pillantásra talán nem is felismerhető bútorok. Van bennük valami szinte idegenszerű, a rovarok vagy a mélytengeri élőlények csápjaira emlékeztető, ostorszerűen ívelt fémtartókon ülve. A Providence-ben talált acéldarabokat mind összegyűjtötték, és oxi-acetilénnel dolgozták fel, mielőtt hegesztették és festékszóróval lefestették volna őket. Goodman végső soron úgy tekint rájuk, mint magának a városnak és azoknak az embereknek a fizikai reprezentációjára, akik ezeket az anyagokat használták és eldobták.

“This Trash is Someone Else’s Problem” című munkája mélyen az őslakosok gondnoksága és a környező terület történelme által inspirált, a tervezési igazságosság és a társadalmi egyenlőség, valamint az általunk létrehozott tárgyakért érzett felelősség mellett érvel. Ez egyúttal Goodman tanításának érdekes ábrázolása is, mivel a végtermékek kevésbé fontosak, mint a koncepcióalkotás és a létrehozás tényleges folyamata.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb