„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Lakáshitel mentőcsomag Orbán Viktortól

Ötpontos megállapodás jött létre a magyar kormány és a Bankszövetség között – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, aki Patai Mihállyal, a Magyar Bankszövetség elnökével és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel az Országházban ismertette az egyezség részleteit.

A frankhitelesek esetében 180, az euróhiteleseknél 250, a jenhiteleseknél 200 forintos védőárfolyam jön, október 1-jéig pedig csak a 30 millió forint feletti ingatlanokat árverezik el. Ezt követően az olcsóbb lakásokra negyedévent 2%-os, majd az egyes években fokozatosan növekvő (2012: 3%, 2013: 4%, 2014: 5%) kvóta jön. A bankadót érintő kérdésekben nem született egyezség, euró alapú jelzáloghitelt pedig csak a nagyon jól kereső eurójövedelműek kaphatnak.
Többek között ilyen és ehhez hasonló témákról is szó eshet a Portfolio.hu – HVCA június 2-ai CEE Private Equity and Corporate Finance 2011 konferenciáján. JELENTKEZZEN Ön is a rendezvényre!
Kezdőlap | Előadók | Részletes program | Árak | Jelentkezés

  • Rendkívül sok lakáshiteles számára jelenthet segítséget a kormány és a Bankszövetség közötti megállapodás – mondta Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke, örömét fejezve ki, hogy sikerült közös nevezőt találni a kormány és a bankok között. Mint mondta, a konzultációk nem érnek véget, bíznak a további sikeres együttműködésben.

Védőárfolyam

  • Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a legfontosabb kérdésekben, az árverezési moratórium feloldásában, az árfolyam-védősávban sikerült megegyezni: a frank esetében 180, az euró estében 250 forint, a jen esetében 200 forint lesz a védőárfolyam. Mint mondta, a még nem lezárt kérdésekben folytatódik az együttműködés, most az egyeztetések új szakasza nyílt meg.

A moratórium feloldásának menete

Kérdésre válaszolva Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta: 2011. július 1. és 2011. október 1-je között a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanok és 20 milliónál nagyobb hitelösszegek esetében lehet árverezni az ingatlanokat. A negyedik negyedévben az érintett, kisebb értékű lakások 2%-a árverezhető el, majd ez az arány 2012-ben negyedévente 3% lesz, és évente 1 százalékponttal nő.

Örülök, hogy hosszú viták után eljött az a pillanat, amelyben együtt tudunk bejelentést tenni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Sikerült találni néhány olyan húsbavágó pontot, amelyekben sikerült egyetértésre jutni a két fél között – mondta. Ötpontos megállapodásról van szó, mely az egyik legfontosabb társadalmi kérdést kezeli. A programot otthonvédelmi akciótervnek nevezhetjük, mely az eladósodott családokat, az “előző korszak áldozatait” segíti. Minderről a parlamentnek jogszabályokat kell alkotnia.

Az öt pont:

1. Árfolyamgát: önkéntes módon rögzített törlesztési árfolyam a lakáshitellel rendelkező devizahitelesek számára. 2014. december 31-ig a frankhitelesek 180 forintos árfolyamon törleszthetnek, hasonló árfolyamgát lesz érvényben az euró- és jenhitelesek esetében is.

2. Lakásárverezések: a moratórium nem tartható fenn, ugyanakkor meg kell védeni az adósokat a lakáspiaci hiénáktól. Ezért először csak nagy értékű és alapterületű ingatlanok árverezésére kerülhet sor, valamint egy településtípus ill. megyék szerinti kvótarendszert alkalmaznak.

3. Segítségnyújtás a bajba jutottaknak: a Nemzeti Eszközkezelő létrehozása. Ez két módon segít a lakásukat elvesztőknek: zöldmezős állami beruházásként lakásépítési programot indít, valamint a társaság megvásárolja az adós lakását, aki bérlőként lakhat tovább a lakásban. Erre az önkormányzatokkal szoros együttműködést indítanak.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

4. Visszaáll az euró alapú lakáshitelezés, mivel a jelenlegi helyzet az EU szabályai szerint nem tarható fenn, de csak az euróalapú, a minimálbért 15-szörösen meghaladó jövedelemmel,rendelkezők vehetik igénybe.

5. Lakásváltási kamattámogatás lép életbe legfeljebb öt éven át, ez legkedvezőbb esetben elérheti az évi 3,5%-ot is.

forrás: www.portfolio.huKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb