„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Kortárs, geometrikus külsőt kapott a kuvaiti mecset

A kuvaiti székhelyű Babnimnim Design Studio egy olyan geometrikus mecsetet készített Kuvaitvárosban, amely a klasszikus iszlám motívumokat kortárs formákkal ötvözi. Az Al-Masayel lakónegyedében található Mamluki Lancet mecset öt elforgatott és egymásra helyezett négyzet alakú formán belül helyezkedik el, amelyeket egy félkupola koronáz.

“A Mamluki Lancet mecset, Adlah Mohammed Abdulrahman AlBahar, az iszlám építészet gazdag öröksége előtt tiszteleg, miközben a kortárs tervezési elveket is magáévá teszi. Harmonikusan integrálja a hagyományos elemeket a modern értelmezésekkel, olyan spirituális szentélyt kínálva, amely a hívők és a helyi közösség számára egyaránt visszhangot kelt.” – mondta a stúdió.

A külsőt úgy tervezték, hogy a nemrégiben kialakított városrész kortársabb építészetét tükrözze a hagyományosabb iszlám motívumokkal együtt. Félkupolák sora emelkedik az épület oldalára, melyek tetőablakként szolgálnak az alatta lévő terek számára, míg egy nagy íves ajtó fogadja az imádkozókat a térben.

A mecset 600 fős fő imaterme és a kisebb női imaterület az öt felfelé emelkedő kocka alakú térfogatba van foglalva, amelyek a muszlimok napi öt imájára utalnak. A mecset belsejében Thuluth stílusú Korán-frázisok díszítik a falakat, a természetes fény pedig a forgó kötetek közötti réseken keresztül jut be.

Míg az alsó tér a qiblához igazodik – a mekkai Kaaba felé -, a felső térfogatot úgy tervezték, hogy igazodjon a helyszínt körülvevő épületekhez. A fő elforgatott térfogathoz csatlakozva, több derékszögű fal hozzáadásával az épület felülről iszlám csillagnak tűnik. Az egyik ilyen toldalék a férfiak oldalsó bejáratát tartalmazza, míg egy másik a nők bejárataként funkcionál. A harmadik a karcsú, 39 méter magas minaretet foglalja magába.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A stúdió a klasszikus mamluki mecsetek esztétikája előtt tisztelegve a homlokzat díszítésére, az ablakok és a szerkezeti elemek keretezésére lándzsás íves kivágásokat használt. A mecset elején a fő tér bejárata egy nagy faajtó, amely az épületet koronázó félkupola formáját tükrözi.

Kőburkolatot és agyagvakolatot használtak a visszafogott, mégis hiteles ábrázolás megteremtéséhez, mint “a klasszikus mamluki korszak újragondolt értelmezései”. A színpaletta hűvös szürke és fehér színeket tartalmaz, amelyeket finom sárgaréz akcentusok, vésett Korán-kalligrafia és kézműves fémmunkák egészítenek ki.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb