„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Komposztálható kenderből készített világítótestet a norvég Snøhetta stúdió  

A norvég Snøhetta stúdió az Ateljé Lyktan világítástechnikai márkával együttműködve megalkotta a ‘Superdupertube’-t, egy irodai lámpát, amely extrudált kenderből és cukornádból előállított bioműanyagból készül.

A dizájn az Ateljé Lyktan Supertube modern frissítése – egy 1970-es évekbeli irodai lámpa, amely extrudált alumíniumból készült. Az eredeti lámpa extrudálási technikáját az 1960-as években fejlesztették ki, és Snøhetta és Ateljé Lyktan úgy döntött, hogy olyan lámpát hoznak létre, amely megfelel az eredeti kialakításnak.

A cél azonban az volt, hogy a lehető legfenntarthatóbb anyag kiválasztásával csökkentsék a lámpa szénlábnyomát. A stúdiók többféle anyaggal játszottak, mielőtt rátelepedtek a kender bioműanyagra, amelyet a Snøhetta első irodai világítási tervének kialakításakor használtak.

A kendert cukornádból származó politejsav (PLA) bioműanyaggal, facellulózzal és különböző ásványi anyagokkal keverik össze, így fosszilis és gázmentes kompozitot hoznak létre. Ezt követően az anyagot extrudálják, hogy létrehozzák a lámpa fő testét, amely fröccsöntött lamellákat és oldalburkolatokat is tartalmaz. A fény organikus érzetének fokozása érdekében elektromos kábeleit vászonszövet borítja.

A Superdupertube ipari komposztálóban komposztálható, vagy újrahasznosítható és pelletté őrölhető, így több lámpa állítható elő. Ez azonban jelenleg megköveteli, hogy a tulajdonosok visszaküldjék a lámpákat a gyártóhoz, mivel az anyagot nem lehet rendes újrahasznosító központokban feldolgozni. A vállalatok szerint a kender bioműanyag használata több mint 50 százalékkal csökkenti a lámpa szénlábnyomát a hagyományos alumínium változatokhoz képest.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A szabályozható Superdupertube csavart lamellákkal rendelkezik – egy olyan építészeti részlet, amely lágyabbá teszi a fényt azáltal, hogy elhárítja a tükröződést. A négy különböző hosszúságban kapható Superdupertube organikus bézs színű kenderből és egyéb összetevőkből készült természetes mintázattal.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb