„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Kizárólag olyan könnyűszerkezetes készházak épülhetnek, melyek minősítéssel rendelkeznek

Ha az építési engedélyre benyújtott tervdokumentáció nem tartalmazza a készház minősítését, akkor az engedélyt meg kell tagadni – hívja fel a figyelmet Fegyverneki Sándor országos főépítész az építési hatóságoknak írt levelében.

A könnyűszerkezetes házak vagy a helyszínen készülnek – leginkább fa, ritkábban fém vázzal -, vagy pedig üzemben – panelekként – előregyártják. Ez utóbbit nevezik készháznak. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keretében működő könnyűszerkezet építő tagozat évek óta szorgalmazza, hogy csak bevizsgált – minősített – készházakat lehessen forgalmazni. Ez nem csak a gyártók, hanem a megrendelők érdeke is – mutatnak rá.

Kárpáti József tagozati elnök az MTI-nek elmondta: az eddigi vitákra, félreértésekre tesz pontot a főépítész levele. A szakma már régóta szorgalmazta, hogy csak megbízható technológiával készült házra adjon a hatóság építési engedélyt. A levél – bevezetője szerint is – az egységes jogalkalmazást segíti.

Egy – három miniszter által jegyzett – 2003. évi rendelet tartalmazza az építési termékekkel kapcsolatos követelményeket. Ezek műszaki specifikációit szabvány, vagy építőipari műszaki engedély (ÉME) tartalmazza. A téglára van szabvány, de a könnyűszerkezetekre nincs, így arra ÉME engedélyt kell szerezni, amit Magyarországon az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit (ÉMI) Kft. ad ki. Az engedély az adott fal- és födémszerkezetre – mint építési rendszerre – szól, így abból bármilyen alaprajzú ház építhető. Az ÉME például leírja, hogy milyen a fal rétegrendje, miből épül fel. Ha a gyártó ezeken változtat, akkor új ÉME-t kell kérnie.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A tavaly májustól hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat pedig azt írja elő, hogy könnyűszerkezetes épületet csak akkreditált intézetben bevizsgált szerkezetből lehet építeni. A vizsgálat itt – értelemszerűen – tűzvédelmi vizsgálatot jelent, amelynek eredménye a Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (TMI). Az ÉMI ezt is elkészíti, és a minősített szerkezeteket a honlapján közzéteszi.

Az építési engedély kérésekor csak az ÉME első oldalait kell beadni, ezeken szerepel a termék tulajdonsága, valamint az, hogy meddig hatályos a dokumentum. Aki ezt nem csatolja, attól az építési hatóság megtagadja az engedélyt – tartalmazza az országos főépítész levele.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb