napi hírmorzsák

Kiemelkedő projektek Frank Lloyd Wright építészeti iskolájából

88 év elteltével bezárul a Frank Lloyd Wright Taliesin Építésziskolája. Az iskola igazgatótanácsa nem tudott megállapodásra jutni a Frank Lloyd Wright Alapítvánnyal, hogy nyitva tartsa, ezáltal arra kényszerítve őket, hogy a 2020 tavaszi félév után szüntessék meg az összes tevékenységet. Az 1932-ben alapított Taliesin két különálló Wright-intézményt foglal magában: Taliesin Spring Green-ben, Wisconsinban és Taliesin West-ben Scottsdale-ben, Arizonában. Itt az építészet hallgatói nemzedékeknek esélyük volt arra, hogy belemerüljenek a kreatív kísérletekbe, gyakran tervezve az egyetemi lakóhelyüket ahova be is költözhettek.

Ez óriási veszteség Wright örökségének, az iskola jelenlegi 30 tanulójának és az építészet világának, különös tekintettel a Taliesin hallgatói alkotások érdekes megjelenésére, melyek olyan kulcsfontosságú elemeket tartalmaznak, mint például a fenntartható anyagok, természetes anyagok és a környező tájjal való harmónia – különösen azok, a Taliesin West nyugati Sonoran sivatagában. Íme néhány a hallgató kiemelkedő struktúrája, amelyek egyáltalán nem hétköznapik. 

Simon de Aguero ezt a szokatlan, nyitott sivatagi otthont szinte teljes egészében megtalálható maradékból és helyi anyagokból hozta létre, amelynek magszerkezete döngölt földből épült fel. A formatervezés a sziklák a sivatagból a földből történő kiemelkedését imitálja. A kinyújtott vinil árnyéka olyan, mintha felhők lennének fölöttünk. És mivel a éghajlat egységessége miatt nem szükségesek teljesen bezáró falak, ablak vagy ajtó, a kialakítás valóban lehetővé teszi a természettel való kölcsönhatás legfelsőbb szintjét. Különösen egyedi tulajdonsága az, hogy tüzet lehet rakni az ágyfelület alatt, a hidegebb éjszakákra. 

A „Little Shelters” egy együttműködésből született diákprojekt, amely 2000 dolláros költségvetéssel épül fel, a lehető legtöbb helyszíni erőforrást felhasználva. Daniel Chapman, Mark-Thomas Cordova, Jaime Inostroza, Dylan Kessler, Pablo Moncayo, Natasha Vemulkonda és Pierre Verbruggen 12 héten keresztül két közös “menhelyet” és egy közös “összeérő”  helyet épített, amelyeket a jövőbeli hallgatók is használhatnak és fenntarthatnak maguknak. 

Jaime Inostroza hallgató hozta létre az Atalaya menedéket is, amely abból a vágyából fakad, hogy mélyen megértse magát a tájat. A terv akkor jutott eszébe, amikor először találta meg a tökéletes helyszínt. Magyarázza: „Olyan volt, mint egy titkos hely, amelyet a tisztásban rejtettek el, a fák árnyékai borítottak, és a pusztára és a sivatagra nézett. A hegyek most éppen lila színűek. A táj a színek operája. ”

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

„A helyszín ezen megfigyelése alapján az volt az alapelv, hogy kidolgozzam egy olyan otthon tervét, amely lehetővé tenné, hogy a Palos Verdes-i Alameda láthatárában éljek. Emiatt a projekt neve Atalaya, ami varjú fészkét jelenti. Mint a csónak legmagasabb pontja, ahol láthatja a horizontot az óceán felett. A meglévő beton alapot úgy használtam, mint egy lábazatot, amely ezt a szerkezetet tartja, és kombinált fal-lépcsővel folytattam a munkát. A menedéket szövetpanelek borítják, amelyek tovább erősítik a sivatag színeit. ”

A Taliesin West olyan építészeket és tervezőket is inspirált, akik ott nem voltak diákok, köztük Kate Brown, aki kifejezetten az iskola számára készítette az Etazin nevet viselő művészi szobrot. Acélból készült, a kör alakú nyolclábú nyugágyon egy belső gyűrű található, amely bármilyen irányba képes forogni, a felhasználó kívánsága szerint.

Többet is olvashatsz arról, hogy milyen volt a hallgatóknak a Taliesin Westben élni és dolgozni, saját szavaikkal, az ArchDaily-n.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close