„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Kevesebb lakásépítési engedélyt adtak ki

Az idei év első három hónapjában csaknem 4.900 lakás kapott használatbavételi engedélyt, és csaknem 5.600 új lakásra adtak ki építési engedélyt, a használatba vett lakások száma 26, az új engedélyeké 30 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2009 első negyedévében – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
A lakásépítéseknek továbbra is több mint fele koncentrálódik a közép-magyarországi régióban.

Tavaly az utolsó negyedévben 54 százalékkal kevesebb új engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. 2009 első negyedévében még 11,9 százalékkal, 7.900-ra csökkent az új lakásépítési engedélyek száma az előző év azonos időszakához képest, míg a használatba vett lakások száma 14,5 százalékkal, 6.600-ra nőtt.

A KSH közlése szerint a befejezett építkezések száma 2010 első negyedévében csaknem azonos mértékben csökkent mind a vállalkozói, mind a saját használatra történő lakásépítés terén. A vállalkozások közel 22 százalékkal kevesebb lakást építettek, mint az előző év azonos időszakában. A vizsgált periódusban önkormányzati lakásépítés gyakorlatilag nem történt (14 lakás készült el ilyen forrásból), az építtetők körét a lakosság és a vállalkozások alkották, megközelítőleg fele-fele arányban. Bár az építőipari vállalkozások 23 százalékkal kevesebb lakást építettek fel, részesedésük a tevékenységi kör egészéből 86 százalékra emelkedett, míg a házilagos kivitelezésé 11 százalékra csökkent.

Az új lakások átlagos alapterülete 91 négyzetméter, ami csaknem megegyezik az előző évivel. Az új lakóparki épületben épített lakások száma nőtt, a többszintes, többlakásos építkezések számának csökkenése viszont átlag feletti volt.

Az első negyedévben minden településtípusban összességében kevesebb lakást vettek használatba, mint az előző év első negyedében, és az új engedélyek száma is csak a fővárosban nőtt. A KSH szerint ebben közrejátszik, hogy néhány soklakásos épület engedélyezése 2009-ről erre az évre húzódott át. A fővárosban ugyanakkor kétszer annyi új lakás épült, mint az ország községeiben együttvéve. Az engedélyezett lakásépítések száma a városokban az előző évinek kevesebb mint a felére esett vissza. A használatba vett lakások és az új engedélyek száma csaknem minden megyében csökkent.

A régiók közül az új engedélyek terén a Nyugat- és Közép-Dunántúlon a legnagyobb a visszaesés, a befejezett építkezéseket tekintve pedig az alföldi régiókban és a Dél-Dunántúlon.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az üdülőépítési tevékenység a vizsgált időszakban bővült. 229 üdülőegységet vettek használatba, és 114 üdülőépületben 132 új üdülőegység építésére kértek engedélyt. A használatba vett egységek száma két és félszeresen haladja meg a tavalyit, az engedélyezetteké azonban a 2009. évinek harmadára esett vissza.

A KSH szerint 504 lakás szűnt meg, 41 százalékkal kevesebb, mint a múlt év első negyedévében. A leggyakoribb ok – 46 százalékos arányt képviselve – az avulás volt, további 30 százalékot tett ki a településrendezés, illetve a lakásépítés.

A kiadott új építési engedélyek alapján 516 ezer négyzetméter lakóépület és 740 ezer négyzetméter nem lakóépület beépítését tervezik, 28, illetve 15 százalékkal kevesebbet, mint 2009 első negyedében. A lakóépületek esetében a legnagyobb arányban az egylakásos házak tervezett építése esett vissza. A nem lakóépületek körében több mezőgazdasági, viszont kevesebb ipari és kereskedelmi épületet terveznek megvalósítani, mint az előző év azonos időszakában.

forrás: KSH-MTIKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlott tartalom
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb