„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Jövőre csak regisztrált cégek végezhetnek építőipari tevékenységet

Az építési törvény módosításának köszönhetően ősztől csak azok a vállalkozások végezhetnek üzletszerű építőipari kivitelezést, amelyek erre irányuló szándékukat bejelentik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál.

Az építőcégekről nyilvántartást vezet majd a kamara, ahová csak szakképzett alkalmazottal és telephellyel rendelkező, felelős műszaki vezetőt foglalkoztató vállalatok kerülhetnek be.

Az október elsején hatályba lépő rendelet jelenleg is egyeztetés alatt áll, de bizonyos, hogy a kamarai regisztráció minden kivitelező számára kötelező lesz. A kezdeményezés egyébként nem új keletű: az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) már évekkel ezelőtt hasonló ötlettel állt elő. Kárpáti József a szövetség Könnyűszerkezet-építő Tagozatának elnöke tagja volt annak a bizottságnak, amely tavaly ősszel elkezdte az új rendszer kidolgozását. “Beszámoltunk külföldi tapasztalatainkról és a külhoni mintát próbáltuk átültetni a hazai gyakorlatba. Vállalkozói körökben és a szövetségeknél persze “nem mindenki tapsikolt”. Sokan fölöslegesnek tartották a nyilvántartást. Azt gondolták, hatástalan lesz és fölösleges adminisztrációt generál, én azonban úgy vélem, hogy mindenképpen a tisztulás felé viszi majd a piacot” – nyilatkozta lapunknak Kárpáti József. A kezdeményezők eleinte a minisztérium részéről is elutasításba ütköztek. Bajnai Gordon – még gazdasági miniszterként – azzal érvelt, hogy egy ilyen komoly nyilvántartás bevezetése sok pénzbe kerülne, ami rengeteg vállalkozást tönkretehet. Kárpáti szerint azonban a regisztráció nem jelent majd túl nagy költséget a vállalkozásoknak, hiszen csak egyszer kell felvenni az adatokat, s csak a változásokat kell majd bejelenteni a kamaránál.

Képzetlen vállalkozók nem kerülhetnek a nyilvántartásba

Tervek szerint regisztrációs számot kizárólag azok a vállalkozók kaphatnak, akik rendelkeznek a megjelölt tevékenységi körnek megfelelő szakképesítéssel, vagy legalább egy szakmunkással tagsági, alkalmazotti vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban állnak. További feltétel, hogy a cég tevékenységi körében szerepeljen az építőipari kivitelezési tevékenység, valamint ennek végzésére alkalmas telephellyel is rendelkezzen a vállalkozás. A rendelet felelős műszaki vezető foglalkoztatását szintén megköveteli az építőcégektől. A vállalatnak munkaviszonyban, illetve tagsági, vagy megbízási jogviszonyban kell alkalmaznia a szakembert – derül ki a rendelettervezetből.

A kamarai nyilvántartás nyilvános lesz. A kötelező adatok mellett egyéb lényeges információt, referenciát is megadhatnak majd a vállalkozók. A regisztráció egyszeri díjfizetési kötelezettséggel jár; a hiánytalan bejelentést követően a vállalkozó azonnal megkapja regisztrációs számát.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az új szabály Kárpáti szerint mindenképen elő fogja segíteni a piac tisztulását. “Azok a vállalkozók, akik nyilvántartásba kerülnek, kevésbé fordulnak majd a csalás vagy számla nélküli munka felé. A kivitelezők többsége már most sem dolgozik számla nélkül, ha egy-egy munka esetén megfelelőségi igazolást kell kiadnia. Hasonló eredményt várok a nyilvántartástól is, ami nagy segítséget jelentene a tisztességes vállalkozásoknak” – véli a szakember.

A regisztrációs kötelezettség pozitív hatása inkább a nagyprojekteknél lesz érezhető, a jellemzően “feketevállalkozókra” épülő családi házas piacra csak jóval később fog begyűrűzni. Az építtetők ugyanis általában ragaszkodnak ahhoz, hogy a kivitelező “féláfával” vagy áfa nélkül végezze el a munkát. “Amíg a használatba vételi engedélynek nem lesz része a kivitelező regisztrációs számának rögzítése és nyilvántartásba vétele, addig jellemző marad a feketemunka” – hangsúlyozza az elnök.
Kárpáti szerint a nyilvántartási rendszer Ausztriában és Németországban is jól működik. “Ha valaki építőipari tevékenységet kíván folytatni, ellenőrzik, milyen végzettsége, alkalmazottja, eszköze van, és ennek megfelelően mely munkák elvégzésére alkalmas a cég. Van, aki ezek alapján csak városán belül létesíthet kisebb építményeket, mert csak erre van kapacitása. A megfelelő felszereléssel, alkalmazottakkal rendelkező nagyobb vállalkozások viszont országosan építkezhetnek, és ennek megfelelő regisztrációs számot kapnak” – illusztrálja a szakember. A német és osztrák vállalkozóknak a nyilvántartónál is be kell jelenteniük, hogy milyen munkát végeztek, így a leendő megbízók is tudják ellenőrizni a kiválasztott kivitelezőt: megtudhatják, hogy korábbi munkáira volt-e panasz. Mivel a regisztrációs szám a referencia nyilvántartására is alkalmas, arra ösztönzi a vállalkozót, hogy jó munkát végezzen.

forrás: MakészKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

4 hozzászólás

  1. Kötelező-e a regisztráció asztalosok esetén is /ajtó,ablak felújítás,vagy csere/?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb