„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Játék az átláthatósággal: 4 projekt, amely megkérdőjelezi a hagyományos ablakkészítést az építészetben

Formailag az átláthatóság általában ablak, ajtó, függönyfal vagy tetőablak formájában jelenik meg. Ezeket általában téglalap alakú lyukasztott nyílásokon keresztül, vagy üvegfüggönyfal-rendszerek vagy áttetsző paravánok formájában hozzák létre. 

A következő projektek játékos és szokatlan módon játszanak az átláthatóság és az ablakkészítés hagyományos fogalmaival. Vizuálisan feltűnő homlokzatokat és dinamikus kapcsolatokat hoznak létre a külső és a belső tér között. Üvegezésük és nyílásuk révén megszűrik a fényt és keretbe foglalják a kilátást, hogy emlékezetes építészeti élményt nyújtsanak.

Nyilvános projektben: ‘Glass Farm’ az MVRDV  által

Az MVRDV által tervezett, üvegbe burkolt, nyeregtetős piactéren egy farmszerkezet megnövelt, egymásra helyezett, kollázsszerűen összeállított képe látható. A 2013-ban épült, a hollandiai Schijndelben található tér olyan közintézményeket tartalmaz, mint éttermek, üzletek és egy wellnessközpont. A kivetített képet a hagyományos schijjndeli tanya előtti tisztelgésként frittált eljárással nyomtatták ki, és Frank Van der Salm művész kollázsolta össze.

Az eredmény a katedrálisok ólomüveg ablakaihoz hasonló hatású, a lenyomat a helyétől függően többé-kevésbé áttetsző. A képet szándékosan méretaránytalannak tervezték, és 1,6-szor nagyobb, mint egy valódi farm. Míg a népi építészet egymásra helyezett képe ismerősnek tűnik, az épület léptékében, anyagtextúrájában és átlátszatlanságában furcsa, így ez az építmény és formai finomsága megdöbbentően furcsa. Míg a kép méretaránya az emberekben skálazavar érzetét kelti, addig az átlátszatlanság foltokban, a széleken elhalványulva foltokban felemésztődik. Az áttetsző üveghomlokzat lehetővé teszi, hogy az emberek különböző helyeken másképp nézzenek át a burkolatán, rétegzett pillanatokat teremtve attól függően, hogy honnan közelítjük meg a szerkezetet.

Lakóház projektben: DL1310 épület, a Young & Ayata, Michan Architecture által

A Mexikóvárosban található, meglehetősen egyszerű alaprajzú lakóház homlokzati kialakítása egy fizikailag korlátozott telken belüli nyílások létrehozása körül forog. A projekt 1-2 hálószobás lakásokat tartalmaz, amelyeket helyben öntött betonrendszerrel építettek. 

A Young & Ayata és a Michan Architecture építészek az épület nyílásaira összpontosítottak, maximalizálva a telek alapterületét és kihasználva a megengedett maximális magasságot. Mivel az oldalsó magasságok az oldalsó telekhatárok közelében voltak, a szabványos ablakok nem voltak kívánatosak a szomszédos telkeken történő további építkezések lehetősége miatt. 

A hatás egy szobrászatilag hullámzó homlokzat és egyedi kilátással rendelkező belső terek. Ahogy a homlokzat felületei görbülnek, a fény és az árnyék játékát hozzák létre a megkönnyebbült felületeken. Ezek egy szobrászati mozaikot alkotnak, az ismerős formájú, téglalap alakú ablakok gesztikuláló szemekként hajlanak és fordulnak. Ezek a formai mozdulatok a belső térből is változatos kilátásokat és rétegzett pillanatokat eredményeznek, az ablakok egyszerre néznek kifelé és befelé, így minden egység számára más-más kilátást teremtve.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Egy kiskereskedelmi kirakaton – The Looking Glass homlokzatfelújítás az UNStudio jóvoltából

Az átlátszó szövet áramlása által inspirálva, ennek a kirakatnak az üvegezését ívelt üveglapokból tervezték. A Hollandiában található UNStudio átalakította ezt a homlokzatot a P.C Hooftstraat-on, Amszterdam egyik jól ismert high-end bevásárlóutcájában. 

A rácsos, háromablakos függőleges felosztás megmaradt, míg az alsó két ablaksor egyesül és megnyúlik, hogy nagy üvegfelületeket hozzon létre, felfedve a járókelők előtt a benne lévő butiküzletet. Minden egyes nyílás ívelt üvegpanelekből áll, amelyek hullámzó szöveteket utánoznak. Mindegyik egy-egy üvegdobozt alkot, amelyet a helyszínen előre összeszereltek és szereltek fel. Az eredmény az ismerős, hagyományos városi ház építészet elegáns keveréke, a kiskereskedelmi üzlethelyiségek homlokzatán egy kortárs csavarral.

Újabb lakóház projektben: ‘Chuzhi House’ a Wallmakers által  

Bár az üveg nem főszereplő ebben a házban, döntő szerepet játszik a spirális és kígyózó szerkezet köztes tereinek kitöltésében. Az indiai Shoolagiri városában található ház a tájba simul. Az épület betonszerkezete kígyózik a fák körül, értelmet adva a sziklás domborzatnak azzal, hogy egy földalatti otthont hoz létre. 

A beton többszörös örvénye egy fa körül kanyarog, és összekapcsolódik, hogy felépítse az alatta lévő házat. Az örvények között tesszellált üveg köti össze az egyik örvényt a másikkal, lezárva a teret, és lehetővé téve a fény beszivárgását a térbe. A térben lévő átlátszóságok elmosják a belső és a külső közötti határokat, és azt az érzést keltik, mintha egy kanyonszerű sziklaszerkezetben, fák között élnénk. Az összetett formájú üveggeometriák vizuális hozzáférést biztosítanak a fenti fák lombkoronáihoz, amelyeket az ívelt betongerendák kereteznek.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb