napi hírmorzsák

Hullámzó üvegszobák fokozzák a hagyományos pekingi családi ház megjelenését

Kínában, Pekingben, a „siheyuan” elnevezésű hagyományos otthonok szomszédságában azok jellemzően a belső udvaruk körül csoportosulnak, melyet a házak egyes helyiségei zárjanak le, így az csak a lakók számára láthatók. A cserépből, kőből és fából készült siheyuan házak már több mint 800 éve a város egyik legfontosabb örökségének számítanak, ám egy időre feledésbe merültek, az újabb, modern kortárs építészet érdekében többségüket lebontották.

Az utóbbi időben szerencsére számos mozgalom hívja fel a figyelmet a hagyományos építészet megőrzésére, és annak történelmi értékére, amely hatására egyre több háztulajdonos, építészek és fejlesztők dolgoznak a „hutongoknak” nevezett körzetek felújításán, mind magán- és nyilvános használatra. Egyesek családi házak maradnak, míg másokat szállodákká, teaházakká és közösségi terekké alakítják át.

A pekingi székhelyű ARCHSTUDIO építési vállalkozás a projektek közül már többen dolgozott, érzékenységgel és hozzáértéssel, gyönyörű modern elemeket hozzájuk adva, amelyek kiegészítik a meglévő struktúrákat. Legutóbbi projektjük, a „Qishe Courtyard” egy kis siheyuan, amely Peking egyik régi hutong-negyedében található.

A felújítás előtt az épület nagyon rossz állapotban volt, a tetők, falak, ajtók és ablakok nagy része sérült volt vagy hiányzott. A potenciál azonban a a szerkezet keretében, íves ajtónyílásaiban és más egyedülálló elemeiben rejlett, és az ARCHSTUDIO a ragaszkodott ezen eredeti tulajdonságok megőrzéséhez. Kijavították és megerősítették amit csak tudtak azzal a céllal, hogy helyreállítsák az épület szerkezetét, hogy úgy nézzen ki, mint egy hagyományos siheyuan, de modern extrákkal, mint a fürdőszoba, különálló konyha, garázs, légkondícionáló és az új verandák. Ezen tradícionális házak legnagyobb kihívása az, hogy legtöbbjük nincs ellátva beltéri vízvezetékekkel, tehát a fent felsorolt egyszerű kiegészítések nagy különbséget tesznek.

Ez a siheyuan eredetileg három ház csoportosulásból állt. Az ARCHSTUDIO az eredeti elrendezését követve egy új teaszobát, egy nappali- étkezőt és egy konyhát adott a meglévő helyiségekhez. A formatervezés két meghatározó szempontból eltér a hagyományostól. Először is, a tető és az új üveghomlokzatú helyiségek hullámzása olyan tereket alkot, amelyek védettek a szélsőséges időjárástól, de mégis szinte zökkenőmentesen összekapcsolódnak a szabaddal. A tervezők továbbá fedett kültéri járdákat hoztak létre az egyes helyiségek között, és a hagyomány szerint ezek a terek szigorúan kültériek. Az építészek szerint ez a „veranda” elegendő fényt és szellőzést biztosít az egyes hullámzó szerkezetek

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Zsebő Zsanett: 100-as mellék (zszs@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A tervező csapat sok értékes történelmi elemet restaurált és megőrzött, például a kaput és a boltíves faragott ajtónyílást. Ezenkívül az első és középső udvarok közötti falakat megnyitották és üvegezett, átlátszó verandákkal helyettesítették azokat.

Végeredményként a sikeres építészeti cég egy olyan hagyományos, de mégis modern otthont produkált, amely szorosan összeköttetésben áll a természettel.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close