„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Hogyan világítsuk meg a belső tereket a gyermekeknek szánt terekben?

Sokan úgy vélik, hogy a világításnak az esztétikai funkcióján túl nincs nagy jelentősége, elsősorban a lámpatestek megjelenését veszik figyelembe, és csak arra ügyelnek, hogy legalább megfelelő mennyiségű fényt adjanak. Az építészek körében azonban nagy az egyetértés abban, hogy a jó világítástervezés nagymértékben javíthatja a belső terek komfortérzetét, és hatalmas esztétikai, funkcionális és környezeti értéket ad hozzájuk. Ezenkívül a világítási rendszer megválasztása hozzájárulhat az épület egészének jobb hatékonyságához és fenntarthatóságához is.

Ami a gyermekek igényeit illeti, lényeges, hogy minden különböző környezethez, legyen az alvásra, játékra vagy tanulásra szolgáló helyiség, figyelmet fordítsunk a lámpák mennyiségére, minőségére és típusára. Az alábbiakban mindezt néhány konkrétabb javaslaton keresztül mutatjuk be:

A villanykörték elhelyezkedése
Nyilvánvaló, hogy az egyes izzók pontos helyének kijelölése legalább olyan fontos, mint az izzó mennyiségének és színének ismerete. A hálószobákban az ideális hely mindig a közvetlen központi megvilágítás fenntartása, meleg színű fénnyel. A szoba méretétől függően kell kiszámítani a szükséges lámpák számát. Ezenkívül fontos, hogy foglalkozzunk a speciális (közvetett) használatra szánt fényforrásokkal, mivel a felnőttek alvásával ellentétben (amely a jobb pihenés érdekében maximális sötétséget igényel) a gyermekek más igényekkel rendelkeznek:

 • egy mindig égő, lágy fény a bizonytalanság vagy a sötétségtől való félelem csökkentése érdekében
 • fény az illemhelyiség közelében, az éjszakai higiéniai szükségletek segítésére (kisgyermekek esetében)
 • egy lágy fény a szülők segítségére (mint az éjszakai etetés csecsemők esetén, vagy a könnyebb és akadálymentes közlekedés, például rémálmok esetén)
 • közvetett világítás, amely lehetővé teszi az egészséges alvási rutint (például lefekvés előtti olvasást)
 • a fehér, hideg fények elősegíthetik a koncentrációt az íróasztalnál a házi feladat íráshoz
 • fali spotlámpák a lépcsőkön, folyosókon vagy a “nem biztonságos mozgást” biztosító területeken

Az izzók típusai
A világítási projekteknél ugyanazok a megfontolások érvényesek a gyermekeknek szánt környezetekre is. Az alvóhelyeknek hangulatosnak kell lenniük, és az ajánlott világításnak meleg hőmérsékletűnek és színűnek kell lennie. A figyelmet és koncentrációt igénylő tanulási környezetekhez a hideg tónusok ajánlottak. A játszótereknek (ahol valószínűleg a nap legnagyobb részét töltik a gyerekek) jó szellőzéssel és természetes fénnyel kell rendelkezniük.

Világítótestek és rendszerek
Különös gondot kell fordítani azokra a világítótestekre, amelyek a gyermek magasságában helyezkednek el, mint például a padlószintű lámpák vagy falilámpák. Nagyon fontos odafigyelni és olyan modelleket választani, amelyek természetes anyagokból, például fából készültek, vagy amelyeket nem mérgező termékekkel vagy lakkokkal festettek. Néhány lehetőség a következő:


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
 • Állítható sínek
 • Függőlámpák
 • Padlószintű beépített világítás
 • Magasan elhelyezett fali lámpák
 • LED-es fényforrások
 • Beépített spotlámpák

A fényerőszabályozó fontossága
A dimmerek különösen jól működnek gyermekbarát környezetben, mivel a fényerő bármilyen igény szerint szabályozható velük. A baba életének első hónapjaiban a szobájukban szinte folyamatosan égnek a fények. Ezért hihetetlenül hasznos a dimmer azon képessége, hogy a világítást elég lágyra tudja venni ahhoz, hogy az édesanya pihenjen és szoptasson anélkül, hogy felébredne a baba, ugyanakkor elegendő fényt tud garantálni a látáshoz. Ezenkívül a dimmerek csökkentik a sötétség és a fény közötti kontrasztot, ami védheti a fiatalabb csecsemők fejlődő szemét. A dimmer beszereléséhez mindig ellenőrizzük, hogy a lámpa vagy a lámpatest kompatibilis-e a technológiával, és a meglévő kapcsolóval.

Autonómia kapcsolókkal
Az idősebb gyermekek általában azért ébrednek fel éjszaka, hogy igyanak vagy használják a fürdőszobát, ezért nyilvánvalóan szükségük van arra, hogy fel- és lekapcsolhassák a világítást, amikor szükségük van rá. A kapcsolók alacsonyabbra helyezésénél praktikusabb megoldás, hogy önállóan elérhessék azokat.

Extra tippek

 • Biztonsági intézkedésként ajánlatos elkerülni a kiságyakra vagy ágyakra akasztott lámpákat
 • Ha nincs lehetőség átfogó változtatásokra, avagy új lámpatestek beszerelésére, a szülők LED-szalagokkal vagy égőkkel is kiegészíthetik a meglévő világítást
 • Mivel a mai gyermekeket foglalkoztatja az elektromossággal, különös gondot kell fordítani a megadott termékek minőségére és biztonságára

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb