napi hírmorzsák

A modern templomépítészet folytatódik: felhőkarcolóként újraértelmezett brutalista templom épült Tajvanon

A Behet Bondzio Lin Architekten egy magas színvonalú projektet mutatott be a tajvani Tajpej közelében. Az egyedi csúcsdesign úgy néz ki, mint egy egy felhőkarcoló, mely újraértelmezi a vallásos szellemet a 21. század építészeti nyelvén. Az épületet Edwin Cochran szavai inspiráltak, miszerint egy felhőkarcolónak az égbe kell emelkednie, mint egy monumentális torony, mely a magasság növekedésével egyre magasztosabbá válik, és végül eltűnik a felhőkben. A templomépületet 2013-ban tervezték, a munkálatok pedig 2017-től 2021-ig tartottak.

Minden egyházi épület azzal a reménnyel épül, hogy a keresztény tanítás világszemléletét értelmezze. A Taiwanban található Tamkang új temploma az örökkévalóságot, az egyetemességet és a közösséget hangsúlyozza. Mivel Tajvanon nehéz földterületet szerezni, és a nagyvárosi terek zsúfoltsága miatt a vallási építészetnek ebben az országban gyakran szembe kellene néznie az ember és az ég közötti távolsággal, amelyet az épületek függőlegessége okoz. Ellentétben az európai templomokkal, amelyek a szerkezet, az emelkedett tér és a földszint és a tető közötti titokzatos megvilágítás révén képesek szentséget teremteni, a Tamkang-templomnak szembe kell néznie a következő kihívással is.

Az építési szabályzat és az alapterületre vonatkozó követelmények teljesítése a templom mindennapi és szakrális tereinek függőleges egymásra helyezésével. A Behet Bondzio Lin Architekten építészeti cég számára a Tamkang-Church tervezésénél a legkritikusabb hangsúlyt az adta, hogy miként lehet egy szent helyet építeni, amely magába foglalja a szeretetet és az együttérzést a társadalomban. A katedrálisok építészete gyakran használja a kereszt alakú formát, mint a térszervezés fő elemét; a Tamkang-Church tervezési koncepciója szintén a keresztre épül, de tágabb értelemben. Az emberek életét a templomi ünnepségeken és a mindennapi életükön keresztül fonja össze, és a természetet a városi életbe szövi.

A helyszín Tajvan szigetének legészakibb részén, az Új-Tajpej városában található Danhai egy szeles és esős tengerparti város. Az épületnek mindennap szembe kell néznie a tengerpart zord körülményeivel, és magába foglalja ennek a környezetnek a gyönyörű táját is. Bár a testre szabott vastag, kettős rétegű falak építészeti elemként használhatók, amelyek szabályozzák az éghajlatot, azok szintén szerepet játszanak a téren belüli életek összefonódásában. A templomépület függőlegesen terjed ki a 1538 négyzetméteres telken; lábnyoma csupán 507 négyzetméter, mely 9 föld feletti és 2 földalatti szintjén összesen 6340 négyzetmétert foglal magában (A két szintre osztott, 500 négyzetméter alapterületű fő gyülekezeti tér 600 fő számára biztosít ülőhelyet.).

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Tajvanon a templomok más szerepet játszanak a társadalomban, mint Európában. Juang lelkész a tamkangi egyházból egyszer azt mondta, hogy a tamkangi egyház olyan egyház lesz, ahol bárkit szívesen látnak, és a hangsúlyt a szociális jóléti szerepére akarja helyezni – a “mindenki bűnös” és “senki sem tökéletes” felismerése alapján segít a társadalom hibáinak orvoslásában. Így a tamkangi egyház a létesítményeinek több mint a felét szociális jóléti központként hagyja meg, hangsúlyozva a kommunikációt, de nem a hierarchiát, a biztonságot, de nem a távolságot. Az építészetnek el kell gondolkodnia társadalmi felelősségén, keresztet hordozva, hogy ezt a földet szolgálja.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb