„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A modern templomépítészet folytatódik: felhőkarcolóként újraértelmezett brutalista templom épült Tajvanon

A Behet Bondzio Lin Architekten egy magas színvonalú projektet mutatott be a tajvani Tajpej közelében. Az egyedi csúcsdesign úgy néz ki, mint egy egy felhőkarcoló, mely újraértelmezi a vallásos szellemet a 21. század építészeti nyelvén. Az épületet Edwin Cochran szavai inspiráltak, miszerint egy felhőkarcolónak az égbe kell emelkednie, mint egy monumentális torony, mely a magasság növekedésével egyre magasztosabbá válik, és végül eltűnik a felhőkben. A templomépületet 2013-ban tervezték, a munkálatok pedig 2017-től 2021-ig tartottak.

Minden egyházi épület azzal a reménnyel épül, hogy a keresztény tanítás világszemléletét értelmezze. A Taiwanban található Tamkang új temploma az örökkévalóságot, az egyetemességet és a közösséget hangsúlyozza. Mivel Tajvanon nehéz földterületet szerezni, és a nagyvárosi terek zsúfoltsága miatt a vallási építészetnek ebben az országban gyakran szembe kellene néznie az ember és az ég közötti távolsággal, amelyet az épületek függőlegessége okoz. Ellentétben az európai templomokkal, amelyek a szerkezet, az emelkedett tér és a földszint és a tető közötti titokzatos megvilágítás révén képesek szentséget teremteni, a Tamkang-templomnak szembe kell néznie a következő kihívással is.

Az építési szabályzat és az alapterületre vonatkozó követelmények teljesítése a templom mindennapi és szakrális tereinek függőleges egymásra helyezésével. A Behet Bondzio Lin Architekten építészeti cég számára a Tamkang-Church tervezésénél a legkritikusabb hangsúlyt az adta, hogy miként lehet egy szent helyet építeni, amely magába foglalja a szeretetet és az együttérzést a társadalomban. A katedrálisok építészete gyakran használja a kereszt alakú formát, mint a térszervezés fő elemét; a Tamkang-Church tervezési koncepciója szintén a keresztre épül, de tágabb értelemben. Az emberek életét a templomi ünnepségeken és a mindennapi életükön keresztül fonja össze, és a természetet a városi életbe szövi.

A helyszín Tajvan szigetének legészakibb részén, az Új-Tajpej városában található Danhai egy szeles és esős tengerparti város. Az épületnek mindennap szembe kell néznie a tengerpart zord körülményeivel, és magába foglalja ennek a környezetnek a gyönyörű táját is. Bár a testre szabott vastag, kettős rétegű falak építészeti elemként használhatók, amelyek szabályozzák az éghajlatot, azok szintén szerepet játszanak a téren belüli életek összefonódásában. A templomépület függőlegesen terjed ki a 1538 négyzetméteres telken; lábnyoma csupán 507 négyzetméter, mely 9 föld feletti és 2 földalatti szintjén összesen 6340 négyzetmétert foglal magában (A két szintre osztott, 500 négyzetméter alapterületű fő gyülekezeti tér 600 fő számára biztosít ülőhelyet.).


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Tajvanon a templomok más szerepet játszanak a társadalomban, mint Európában. Juang lelkész a tamkangi egyházból egyszer azt mondta, hogy a tamkangi egyház olyan egyház lesz, ahol bárkit szívesen látnak, és a hangsúlyt a szociális jóléti szerepére akarja helyezni – a “mindenki bűnös” és “senki sem tökéletes” felismerése alapján segít a társadalom hibáinak orvoslásában. Így a tamkangi egyház a létesítményeinek több mint a felét szociális jóléti központként hagyja meg, hangsúlyozva a kommunikációt, de nem a hierarchiát, a biztonságot, de nem a távolságot. Az építészetnek el kell gondolkodnia társadalmi felelősségén, keresztet hordozva, hogy ezt a földet szolgálja.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb