„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Hogyan segítik a mesterséges intelligencia rendszerek az építészeket és tervezőket?

A mesterséges intelligencia technológiái a szélesebb közönség számára történő bevezetésük óta úgy tűnik, hogy minden területen hajlamosak megváltoztatni a szakemberek munkáját, és ez az építészet és a várostervezés esetében sincs másképp.

Bár sokan tartanak negatív hatásuktól, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiákra úgy is lehet tekinteni, mint az építészek és tervezők arzenáljának egy másik eszköztárára. Bármennyire is forradalmiak, alkalmazások és platformok sokaságát fejlesztik ki, amelyek nem helyettesítik, hanem segítik, tehermentesítik az ismétlődő feladatokat, és segítenek az ötletek vagy nagy adathalmazok vizualizálásában, mindezt azért, hogy alapot nyújtsanak az építész döntéshozatali folyamatához.

Az ötlet és a vizualizáció közötti távolság lerövidítése

Az építészek és tervezők által elsőként használt mesterséges intelligencia-eszközök között olyan képgeneráló motorok voltak, mint a DALL-E, a Midjourney és a Stable Diffusion, amelyek szöveges utasításokat alakítanak át képekké. Ez a tervezőket nyelvi alapú koncepcióalkotásra ösztönzi, gyakran segít az ötletek gyors kipróbálásában, és jóban-rosszban csökkenti a tervezéshez szükséges tudásküszöböt.

Brainstorming generatív tértervezési eszközökkel

Egy lépéssel továbblépve a dolgokat, a generatív AI-eszközök a gépi tanulást kihasználva segíthetnek a terek terveinek és vizuális reprezentációinak tesztelésében és létrehozásában a bemeneti kritériumokat követve. A számítógépes tervezés (CAD) széles körben elterjedt eszközeire építve az új technológiák segíthetnek a terek optimalizálásában, a tervek és térfogatok generálásában, valamint a munkafolyamatok javításában.

Ezek közül a Hypar egy felhőalapú platform, amely megkönnyíti az épületjavaslatok generatív tervezését, kiegészítve a teljesítményoptimalizáláshoz szükséges elemzési és szimulációs eszközökkel. Az Ark AI automatizálja a sematikus tervezést és az illeszkedési tanulmányokat, és kódoknak megfelelő megvalósíthatósági tanulmányokat és optimalizált terveket készít.

A Planner 5D egy GPT-4 által működtetett chatbotot integrál a valós idejű belsőépítészeti tervezéshez nyújtott segítséghez, és AI, VR és AR technológiákat tartalmaz a valósághű vizualizáláshoz, míg az ARCHITEChTURES gépi tanulást alkalmaz az AI-alapú épülettervezéshez, megkönnyítve a közvetlen interakciót a generált eredményekkel.

Meglévő épületek kockázatértékelése

A Drexel Egyetem kutatói az arcfelismeréshez hasonló technológiákat fejlesztenek ki a szerkezeti károk felismerésére és értékelésére. Tekintettel arra, hogy a meglévő épületállományban kell dolgozni, a hatékony és pontos felmérések alapot nyújthatnak a helyreállítási és adaptív újrahasználati projektekhez.

A kutatók egy sztereó mélységű kamerát és egy konvolúciós neurális hálózatot használnak a szerkezeti épületelemek repedéseinek és hibáinak azonosítására, majd egy robotkart irányítanak, hogy lézeres vonalszkennerrel letapogassa azokat, 3D modellt létrehozva. Ez a megközelítés növeli az ellenőrzés hatékonyságát, csökkenti az emberi munkaterhelést, és pontos adatokat szolgáltat a karbantartási döntésekhez. Az építészet mellett a rendszer az olyan infrastruktúrák, mint a hidak, alagutak vagy gátak integritásának értékelésére is használható, így időben diagnosztizálható és megelőzhetőek a potenciális veszélyek.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Alkalmazkodó eszköz a várostervezéshez

A mesterséges intelligencia rendszerek különösen jól tudnak segíteni azokon a területeken, ahol nagy mennyiségű adatot kell kezelni. Ami a várostervezést illeti, az olyan technológiák, mint az AI-alapú várostervezési rendszerek, például az Urban Insights és a Digital Twins lehetővé teszik a városi tájak gyors prototípusalkotását és szimulációját, javítva ezzel a döntéshozatali folyamatokat.

A mesterséges intelligencia az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban is segít, az olyan eszközökkel, mint a Google Tree Canopy, a fák kiterjedésének pontos felmérésével segítik a szélsőséges hőhullámok enyhítését. Emellett a mesterséges intelligenciával támogatott légi térképezés – mint például a kolumbiai MAIIA szoftver – megkönnyíti az infrastruktúra tervezését az informális települések hatékony azonosításával.

A mesterséges intelligencia továbbá a VR/AR alkalmazások és az intelligens forgalomirányítási rendszerek révén elősegíti a közösségek bevonását, támogatva a részvételi tervezési folyamatokat. Az AI-technológiákat a városi biztonság értékelésére és előmozdítására is használják, számos alkalmazás kifejezetten a nők városi biztonságára összpontosít.

Az építészek is kezdik integrálni a mesterséges intelligenciát saját munkahelyük tervezésébe. A New York Times beszámol a Zaha Hadid Analytics + Insights-ról, vagyis a ZHAI-ról, a Zaha Hadid Architects egy külön erre a célra létrehozott csapatáról, amely a mesterséges intelligenciát használja fel az alkalmazottak munkaterületének az egyéni igények és preferenciák szerinti személyre szabására.

A ZHAI AI-eszközei számos belsőépítészeti lehetőséget generálnak a kézzel történő tervezéshez szükséges idő töredéke alatt, megkönnyítve a környezeti feltételek és az emberi mozgás alapján történő gyors prototípus-készítést. Az adatokat az elrendezések optimalizálására és a kényelmi berendezések áthelyezésére használják fel, azonban az ilyen technológiák bizonyos aggályokat vetettek fel a magánélet védelmével és az adatok felhasználásával kapcsolatban.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb