„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Hogyan működik az ázsiai kultúra a többgenerációs életben

A Chain10 Architecture & Interiors alapítója és ügyvezető igazgatója, Keng-Fu Lo egyedülálló klinikai pszichológiai háttere és az éghajlatváltozással kapcsolatos tudatossága lehetővé teszi, hogy tervei a legjobban megfeleljenek az emberi tapasztalatnak, miközben békén hagyják a környezetet. Az éghajlat-központú épületekben mélyen gyökerező filozófiájával a Chain10 kialakítása nemcsak csökkenti az emberiség lábnyomát, hanem az innovatív dizájnok révén kitágítja a tipikus építészet és belső terek határait.

Ken-Fu az Aspire design and home 2021 őszi számában adott interjúja keretein belül megvitatta a többgenerációs életmód térnyerését, és azt, hogy a keleti stílusú konyhai dizájn hogyan képes forradalmasítani egy otthont:

ADH: Mitől különböznek a keleti és nyugati stílusú konyhák?
Keng-Fu Lo:
Míg a nyugati konyhákban a főétel, addig a keleti konyhákban az alapanyagok állnak a középpontban. Egy tipikus ázsiai vacsora egy főételből áll, 6-7 különböző körettel, és konyháink általában több főzési módszert, gőzölést, párolást, főzést, stb. alkalmaznak. Ezért a keleti konyhákat ezen tényezők alapján kell megtervezni, vagyis hosszú, összefüggő tereket és jó páraelszívót kell használni a negatív légnyomás hatásának csökkentése érdekében. Két hűtőszekrény gyakori az ázsiai otthonokban, ami azt jelenti, hogy a konyhák általában nyitottak és tágasak. A nyugati konyha ezzel szemben több sütőben és serpenyőben való sütést alkalmaz, így a nyugati konyhák különállóbb terekből készülnek. A keleti konyhákban is ritkán látni sütőt.

ADH: Gondolod, hogy a több konyha segíthet megőrizni a békét a többgenerációs otthonokban?
KFL:
Igen, a többgenerációs otthonoknak nem az a célja, hogy konfliktust keltsenek; közös élhető teret hivatottak létrehozni. A nyugati többgenerációs otthonokban jellemzően több szoba van, de közös a konyha. Ez konfliktushoz vezet, ha valaki szeretné használni a közös konyhát, de nem tudja. A keleti stílusú konyha lehetővé teszi a családtagoknak, hogy önállóan élhessenek, ahogy akarnak, mégis megőrizzék az összetartozás érzését.

ADH: Milyen hátrányai vannak a többgenerációs otthonoknak/konyháknak?
KFL:
Természetesen a családon belüli konfliktusok megnehezíthetik a többgenerációs életet; azonban sokkal több a pozitívum, mint a negatívum. A negatívum az, hogy előfordulhat, hogy bizonyos kérdésekben nem mindig értetek egyet. Számos vélemény és nézet létezik arról, hogyan kell a dolgokat csinálni, és ez néha konfliktust okozhat az otthonon belül.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A pozitívumok azonban felülmúlják a negatívokat. A többgenerációs élet lehetővé teszi az erőforrások összevonását és a munkamegosztást. Ez nemcsak gazdaságilag előnyös mindenkinek, hanem lehetőséget ad a családtagoknak arra, hogy nem hagyományos módon segítsék egymást. Például az otthon tisztaságának megőrzése, gyermekfelügyelet és egyebek. Egy másik pozitív szempont, hogy családi kötelékeket hoz létre és erősíti.

ADH: Hogyan étkeznek hagyományosan a több konyhás ázsiai családok? Együtt vagy külön?
KFL:
A keleti kultúrában a közös étkezést részesítjük előnyben, bár két külön konyhánk van otthon. Hagyományunk része, hogy értékeljük a családi időtöltést, és a közös étkezés lehetővé teszi számunkra. Ritkán előfordul, hogy egyedül vacsorázunk otthon, ha az egész család jelen van. Azokon a napokon, amikor együtt vacsorázunk, egy konyhában készítjük el ételeinket, majd később az ebédlőben ülünk és eszünk.

Forrás: www.aspiremetro.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb