„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Hogyan integrálhatja a moduláris lakásépítés a helyi anyagokat és a regionális kézművességet?

A moduláris házak olyan házak, amelyek részben vagy teljesen egy gyárban épülnek. Ez a folyamat háromdimenziós “modulok” sorozatának létrehozását jelenti, amelyeket előre meghatározott térbeli mintázatban szállítanak a helyszínre, és teljes termékké szerelnek össze. Ezek az otthonok népszerű megoldássá váltak a lakhatási válságokra, mivel 50%-kal gyorsabban gyárthatók és feleannyi környezetszennyezést bocsátanak ki.

A felhasznált anyagok helyisége azonban jelentős tényező, amely az otthonok jellegét adja. A hely, a kultúra, az építéstörténet és a helyi kézművesség érzetét közvetíti. Ez kérdéseket vet fel a moduláris házakban betöltött szerepével kapcsolatban: Lehet-e helyi anyagokat használni az otthonok gyári gyártásában? Kombinálhatók-e moduláris vázzal és ideiglenes kötésekkel? Mik a korlátai a moduláris otthonok építésének a globális dél helyi kontextusában?

A moduláris szerkezetek általában különböző építőanyagok felhasználásával készülnek, beleértve a hidegen hengerelt acélvázszerkezetet, a faszerkezetet, a betont, a melegen hengerelt acélt vagy ezen elemek keverékét. A moduláris építési folyamat belülről kifelé történő megközelítést alkalmaz – a kereteket illesztett dobozokként és sík lapokként építik meg, majd belülről kifelé készítik el. Ennek oka, hogy ezek az anyagok jobban alkalmasak a helyszínen kívüli előregyártásra, szállításra és visszabontásra, valamint tartósak és nem kontextusfüggőek, így bármilyen városban felhasználhatók.

Az olyan anyagok, mint a föld, a laterit, a kő, a bambusz és a rafia több kihívást jelentenek az előregyártott építés globalizációja szempontjából. Ezek gyakrabban találhatók meg helyben, és egyedi helyi kézműves termékekkel együtt használják őket, hogy egyedi építészeti karaktert hozzanak létre. 

Ennek ellenére nem sok moduláris építőipari vállalat és építésztervező vizsgálta meg, hogy a moduláris eljárás hogyan segíthet a helyi anyagok felhasználásával az épületek létrehozásában a saját környezetükben.

Az Egyesült Királyságban, ahol évente körülbelül 15 000 moduláris ház épül, az iparágvezető Connect Modular megvizsgálta a helyi anyagok felhasználását a Mull-szigetről származó helyi anyagok felhasználását a vidéki közösségnek szánt előregyártott házak gyártásában. Ez a projekt négy moduláris ház építését jelentette két helyszínen: két 2 hálószobás és két 3 hálószobás ház, amelyek mindegyike a helyszínen kívül készült. 

A helyben beszerzett faanyagok felhasználásával a házak a helyi építészeti stílusokat tükrözték. A házak hagyományos méretűek voltak, a környéken őshonos függőleges vörösfenyővel burkolva, hullámos fémtetővel és színes bejárati ajtókkal. A helyi építészeti karakter és anyagok gondos figyelembevétele elősegítette a helyérzet kialakulását, és a lakók örömmel vettek részt a modulok daruzásakor, amikor a helyszínen a helyükre kerültek.

Ezek a moduláris házak is zökkenőmentesen kiegészítik a vidéki tájak, a dombok és a tengerre néző kilátás nyugodt, festői környezetét. Továbbá az őshonos vörösfenyő ellenőrzött gyári körülmények közé vitelével javult az anyag környezeti teljesítménye és minőségellenőrzése. Ezt az anyaggal kapcsolatos tudást a későbbiekben megosztották a közösség lakóival, hogy a későbbiekben hasznosíthassák.

Az indiai Kollamban a NO Architects Designers and Social Artists nevű cég olyan lakhatási megoldásokkal foglalkozik olyan helyszíneken, ahol az akadálymentesítés gondot jelent. Olyan munkáspavilont újítottak fel, amely helyben elérhető anyagokat használ, amelyeket vészhelyzetben teherautóval vagy hajóval lehet szállítani. A hangsúlyt a népi anyagok, például a bambusz, a fa, a fű és a sár felhasználására helyezték, moduláris szerkezeti rendszerrel és csavarozott kapcsolatokkal. Ez a kísérleti szerkezet egyedülálló; súrlódási cölöpöket használ, így nincs szükség betonra, és csökken az idő, a költségek és a szénlábnyom.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Továbbá a lakó- és hálótereket bambuszból és fűből készült bonyolult panelekkel osztották el, amelyeket falakhoz, ajtókhoz, padlóburkolatokhoz és nyílászárókhoz használtak. A NO Architects úgy véli, hogy ez a rendszer hidat képez a moduláris házak gyártása és a helyi kontextus közötti szakadék között. Megfelelő anyagrendszereket hoz létre, amelyeket a helyi közösség javíthat vagy javíthat. E kísérleti struktúra építészeti kifejezése a földrajzi elhelyezkedés és a helyi kézműves technikák alapján változik. Szerkezeti rendszere azonban minimális költséggel és időigénnyel más helyszínen is újrafelhasználható.

A moduláris házak építésénél a helyi anyagok is felhasználhatók a hagyományos módszerek felemelésével és a helyi közösséggel való együttműködéssel. Ezt a megközelítést a mexikói építésziroda, a Comunal Taller de Arquitectura vizsgálta. A mexikói Ciudad De Cuetzalan vidéki közösség számára előregyártott házrendszereket hoztak létre, a műszaki képzéssel és a részvételi tervezéssel foglalkozó műhelymunkákkal kezdve. Olyan hagyományos anyagokra összpontosítottak, mint a bambusz, a szalma, a bajareque, a pálma, a carrizo és a fa, amelyeket korábban mind bizonytalannak tekintettek az önépítési gyakorlatban.

Az építésziroda hangsúlyt fektetett egy három elemre (két gerendaváz és egy variációkkal ellátott panel) korlátozódó építési rendszerre. Ezeket az elemeket előre gyártják és a szerkezeti vázak elkészülte után összeszerelik, ami jelentősen csökkenti a helyszíni építési időt. Az összeszerelési folyamat körülbelül egy hetet vesz igénybe, minimalizálva a munkaerőköltségeket a költségvetés-tudatos projektek esetében. Ez az együttműködő folyamat áthidalta a pálmát, szalmát és bambuszt használó hagyományos rácsos kézművesség és a Comunal Taller de Arquitectura által bevezetett szerkezeti panelek közötti szakadékot. 

Az eredmény egy olyan moduláris ház lett, amely megtartotta előregyártott tulajdonságait, miközben a tér- és anyagtervezésen keresztül tükrözte a nahuatl nép szokásait és hagyományait.

A fenti példák mindegyike rávilágít a helyben elérhető és a kontextusnak megfelelő anyagok moduláris házak gyártásában rejlő jelentős lehetőségekre. Ezek a példák bizonyítják, hogy a moduláris házak képesek fenntartani a hatékony lakhatásukat, miközben megőrzik a hely építészeti jellegét. Bemutatják, hogy az olyan könnyű és efemer helyi anyagok, mint a fa, a bambusz, a rafia és a szalma hogyan használhatók fel moduláris szerkezeti rendszerekben, innovatív összekötő kapcsolatokkal.

Ezek a példák azt is megmutatják, hogy a közösségi együttműködés hogyan tudja a helyi kézművességet az előregyártási folyamatba oltani, hogy egyedi építészeti otthonokat hozzon létre. A felhasznált anyagok efemer jellege azonban rávilágít a moduláris gyártás jelenlegi korlátaira is, amelyekkel az olyan szilárd, helyben lévő anyagokra, mint a föld, a laterit és a kő, nem lehet reagálni. Ezek az anyagok Afrika és a globális dél legtöbb részén alapvető fontosságúak az építészeti kézművesség szempontjából. Ezért további tanulmányokra van szükség annak feltárására, hogyan lehet ezeket a szilárd anyagokat integrálni a moduláris házépítésbe.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb