„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Hogyan használjuk a függőleges gazdálkodást a fenntartható életmód érdekében

A városok mérete és száma egyaránt növekszik, és világszerte felgyorsult a növekedés. Mivel a zöldterületek rendszeresen elvesznek az urbanizáció vagy annak hatásai miatt – például emelkedő tengerszint vagy természeti katasztrófák –, valamint a növekvő népesség, ami több táplálékot jelent, a mezőgazdaság és a mezőgazdasági ipar válságba kerül.

Sokak szerint megoldásnak tekintik a vertikális gazdálkodást, amikor a terményrétegeket egymásra rakják, az emberiség legújabb tervezési és mérnöki technológiáját felhasználva, hogy kevesebb hely mellett többet nőhessenek.

A hagyományos vízszintes mezőgazdasági területek azonban többet tesznek a környezetért, mint az élelmiszertermesztés. A szabadtéri zöldfelületek gyakran természetes élőhelyként, levegőszűrésként és hőmérséklet-szabályozásként szolgálnak a környező terület számára. Azáltal, hogy a vertikális gazdálkodás koncepcióját az építészet világába erősítjük, a gazdaság minden jóságát egyenesen a küszöbünkhöz juttathatjuk.

A levegő minőség javítása az utcán, a közterületeken és az otthonban

A városi infrastruktúra, például utak és épületek elnyeli és újra kibocsátja a nap melegét, hősziget-hatást kelt. Ennek kezelése és csökkentése érdekében sok új épületben inkább zöld homlokzatot alkalmaznak. A VTN Architects által készített Urban Farming Office épülete például azt a célt szolgálja, hogy megfordítsa Ho Si Minh-város eltérését a kezdetektől, mint egy kiterjedt trópusi erdő. „Bemutatja a vertikális városi gazdálkodás lehetőségét” – mutatja be a VTN Architects, homlokzata „kényelmes mikroklímát teremt az egész épületben, kiszűri a napfényt és megtisztítja a levegőt”.

A VTN Architects által készített Urban Farming Office

A vertikális gazdálkodás nem csak az épületek külsején gyakorolhat pozitív hatást a levegő minőségére. A Buck O’Neill Builders irodájában, jones | haydu például egy élő fal beszívja és megszűri a levegőt a különféle növényeken keresztül, mielőtt egy csatlakoztatott ventilátorral visszavezeti a térbe.

A Bathyard Home projektben a Husos Architects bemutatta, milyen értéket képviselhetnek bizonyos párakedvelő növények. „Stratégiai helyen, két párás tér között” – magyarázzák az építészek, a cserepes, emelt és függő növények magukba szívják a felesleges nedvességet, így csökkentik a páratartalmat és a penészedést a kis, központi fürdőszobában.

A rugalmas realizmus egészséges esztétikája

Bár személyes és nyilvános szinten előnyös, a természetes termékek és berendezések, például az élő falak bonyolult öntözőrendszereket igényelnek, több helyet foglalnak el és rendszeres karbantartást igényelnek. Egyes projektköltségvetéseknél szóba sem jöhet egy ilyen folyamatos kiadás, de az esztétikai biofil bónusz önmagában segít a mentális egészség és a jólét javításában.

A LONDONART Gravitoni tapéta falburkolata például egy trópusi dzsungel ultrarealisztikus ábrázolását nyújtja meglepően sík felületen. De az élő növényzet hiánya ellenére a rendkívül részletes burkolat még mindig képes előidézni a biofília pozitív előnyeit, extra karbantartás nélkül.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
END THE ROC a Nook Architects által

A spanyolországi barcelonai END THE ROC lakásban eközben a Nook Architects „egy már meglévő falburkolatot használt fel” és valódi növényeket állított egymás mellé a mögötte lévő nyomtatott képekkel, ahogy a stúdió elmagyarázza, fokozva a trópusi felület mélységét.

A konyhakerti fal hűsítő hatásai

Madridban a rekkenő nyári hőmérsékleten a Husos Architects feladata volt egy kis lakás feljavítása ügyfele és kutyája számára. Amellett, hogy az egész lakást a keleti-nyugati falak felől kinyitották, így a levegő tetszőlegesen keringhet az ingatlanon, a stúdió egy függőleges ehető kertet is javasolt a nyugati fekvésű erkélyen. “A növényzet segít megakadályozni az otthon túlmelegedését, és általában hőpárnaként funkcionál, hűti a belső teret, és elkerüli a légkondicionáló használatát” – magyarázza a Husos Architects.

A Husos Architects madridi projektje

A külső erkély helyének feláldozásával a függőleges kert polcos és csepegtetős öntözővel ellátott termesztőzsákjai – a zuhanyból újrahasznosított szürkevízzel tálalva – lehetővé teszik, hogy az ügyfél hűvösen tartsa lakását, és tele legyen tányérja friss, saját termesztésű termékekkel. .

Farmtól tányérig: amikor az éttermek saját alapanyagot termesztenek

Intelligens farmokat építő és üzemeltető vállalatként, amelynek végső célja egy működő konténerfarm a Marson, az N.THING úgy igyekezett bővíteni üzletét, hogy megszüntette a nagykereskedőket, és közvetlenül a dél-koreai szöuli Sik Mul Sung étteremben szolgálta ki az ügyfeleket.

Mivel az ügyfelek „láthatják a mesterséges fény alatt növekvő növényeket és az őket gondozó személyt” – magyarázzák a projekt építészei, a layer studio és az unseen bird, az üvegszélű termesztőszoba lehetővé teszi számukra, hogy „megtapasztalják a termesztés, a betakarítás, a főzés és az étkezés folyamatait” , mindez egy helyen. A kisméretű, vertikális konténerfarmokban saját alapanyagokat termesztve az éttermek képesek garantálni vásárlóiknak egy ultralokális, alacsony kibocsátású terméket.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb