„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Az agyag, mint fenntartható nyersanyag kiváló minőségű és tartós járólapokhoz

Nagyon finom ásványi részecskékből áll, és a kőzetek mállása és hosszú ideig tartó eróziója során keletkezik, ezért az agyag olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek széles körben hasznosíthatóvá teszik.

Nedves állapotban rendkívül formálhatóvá és képlékenysé válik, és különféle formákká formázható. Száraz állapotban kemény és merev, és széles körben használják építőiparban és kerámiában. Tartósságuk, időjárás- és forgalomállóságuk, természetes árnyalatuk és könnyű telepítésük miatt az agyagburkolók meglehetősen gyakoriak kültéri használatra.

Az agyagburkolók, mint építőanyag története a Római Birodalomig nyúlik vissza, ahol utcák és közterek burkolására használták. Az idő múlásával ezeknek a járólapoknak a gyártási technológiája fejlődött, lehetővé téve a tömeggyártási technikák révén egységesebb és konzisztensebb darabok előállítását, szabályosabb és szabványosabb méretek és formák létrehozását. A gyártási folyamat jellemzően az agyag vízzel való összekeveréséből, extrudálásból, téglalap vagy négyzet alakú egységekre vágásból, majd kemencében történő kiégetésből áll, hogy megszilárduljon és erősödjön.

Ezen fejlesztések után is lehetséges a gyártási folyamat és az alkatrészek beszerelésére vonatkozó szabványok továbbfejlesztése. A nebraskai székhelyű észak-amerikai Endicott Clay Products cég több mint 100 éve fejleszt agyagalapú termékeket. Legújabb innovációjuk a szabadalmaztatás alatt álló Invisi-Lug™ Clay Pavers, minimalista, egyenes sarkú darabok, amelyek beépített és rejtett távtartókkal rendelkeznek. Ez lehetővé teszi, hogy a darabok közötti hézagok egyenletesebbek legyenek, és kiküszöböli a forgácsolást, éles, négyzet alakú él esztétikus megjelenést biztosít, nincs szükség költséges távtartókra, és javítja a beszerelés sebességét.

A közönséges agyagburkolati rendszerek homokot, bitumenes vagy habarcsot alkalmaznak. Homokkötő ágyazat esetén az agyagburkolók felszerelése egy viszonylag egyszerű folyamat, amely magában foglalja egy adalékanyag, aszfalt, cementkezelt adalékanyag vagy betonalap lerakását, majd ezt követi a homokréteg, ahol az agyag járólapokat megtámasztják és összekapcsolják. hézagoló homokkal, amelyet a köztük lévő hézagokba sepernek és vibrálnak.

A burkolólapok közötti megfelelő távolság rendkívül fontos, mivel elegendő helyet biztosít a hézagoló homok söpöréséhez és rezgéséhez a burkolatok között. Az illesztési homok párnát biztosít a darabok között, segít fenntartani ugyanazt az elrendezést és egymásba illeszkedést. Ami a reteszelést illeti, fontos, hogy a burkolólapok ne csavarodjanak el és ne forduljanak el az idő múlásával, lehetővé téve a terhelés átvitelét a burkolatok közötti hézagokon.

Az Endicott Invisi-Lug™ burkológépei esetében a süllyesztett fülek garantálják a megfelelő hézagtávolságot a burkolatok között, és segítenek elkerülni a forgácsolást. Ez lehetővé teszi a gyorsabb telepítési folyamatot anélkül, hogy aggódnia kellene a megfelelő távolság fenntartása miatt, és lehetővé teszi a telepítő számára, hogy egyenes vonalakat tartson fenn, és a költségek körülbelül 25%-át takarítsa meg a műanyag távtartó használatához képest.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Mivel természetes anyagról van szó, az agyagburkolók újrahasznosíthatók, nem tartalmaznak káros vegyszereket vagy szennyező anyagokat. Ezenkívül az agyag járólapok színtartósak és hihetetlenül tartósak az alapanyagoknak és az égetési folyamatnak köszönhetően, meleg, élénk és gazdag árnyalatokat biztosítva. A 10 szabványos Endicott színben, amelyeket ugyanabból az agyagból és ugyanabban a kemencében égetnek ki, ez egységes vagy komplementer színeket biztosít a burkolólapok, a homloktégla és a vékony tégla között, ami fontos ahhoz, hogy az anyagok illeszkedjenek az épület és a járdák között.

Az Endicott járólapok átlagos nyomószilárdsága meghaladja a 19 000 psi-t (font per négyzethüvelyk), és ha az ajánlott irányelvek szerint telepítik, több mint 100 évig tartanak. Valójában az Egyesült Államokban sok téglautca található, amelyek több mint 200 éve még ma is használatban vannak.

Az Invisi-Lug™ agyagburkolók kiváló választások burkoláshoz belső tulajdonságaik, például alakíthatóság és szilárdság, valamint tartósságuk és könnyű telepítésük miatt. Ezen túlmenően, mivel ez egy természetes anyag, és magában a darabban impregnált színekkel, fenntartható megoldássá válik, amely könnyen újrafelhasználható, sőt, ártalmatlanítás után újrahasznosítható.

Forrás: www.archdaily.com



Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb