„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Hiába teljesítjük tartozásunkat a BAR listán maradhatunk

Ha a korábban BAR-listára tett ügyfél kifizette az összes tartozását, a banknak – a hitelintézeti törvény szerint – haladéktalanul be kell ezt jelentenie az “adósok feketelistáját” működtető cégnek. Ezt azonban a pénzintézetek számos esetben elmulasztják. Az ügyfeleknek hónapokig tartó utánajárásba kerül, hogy ismét megbízható adósként tekintsenek rájuk. A bankfelügyelet a nyilvánvaló törvénysértés ellenére sem bírságolt még meg pénzintézetet – írta a Magyar Hírlap.
Manapság könnyen előfordul, hogy valaki a felvett hitel törlesztését nem tudja teljesíteni. Ez esetben bekerül az úgynevezett központi hitelinformációs rendszerbe (KHR), “aktív státusú” megjelöléssel. Emiatt a bank felbontja a hitelszerződést, s a tartozás behajtását átadja egy faktorháznak, végrehajtónak.

A hitelintézeti törvény (130/A paragrafus 9. pontja) előírja, hogy ha az ügyfél rendezi a tartozását, a behajtás vagy a teljesítés után az a bank, amelyik kérte az ügyfél KHR-listára – korábbi nevén BAR-lista – történő felvételét, haladéktalanul intézkedni köteles, hogy töröljék az aktív státusból, azaz ismét hitelképes legyen” – mondta lapunknak Dabasi Tamás, az Otthonvédők alapító tagja. Ha nem az ügyfél rendezte a tartozását, hanem az valaemlyik követeléskezelőhöz került, a bank akkor is köteles a törvény szerint azonnali hatállyal a feketelistán az ügyfél “aktív státusát” “passzívra” változtatni.

A passzív KHR-lista pedig azt jelenti, hogy az ügyfélnek volt tartozása, amit már kifizetett. Attól a naptól, amikor passzív KHR-listásnak minősítik a hitel felvevőjét, az ügyfél még öt évig szerepel a KHR-ben, s csak ezután törlik végleg az adatait. Erre a besorolásra azonban már kaphat újabb kölcsönt.

A bank azonban ezt gyakran elmulasztja, sőt több behajtónak is eladja ugyanazt a követelést, s a végén nem értesíti őket sem a tartozás rendezéséről. Előfordul tehát, hogy az ügyfél kifizette ugyan az adósságát, mégsem kap újabb hitelt, miközben több behajtócég is zaklatja egyébként már rendezett tartozása miatt. Dabasi Tamás figyelmeztetett, ha az ügyfél emiatt nem kap bankhitelt, kénytelen lesz – a sok esetben szinte uzsorának számító – személyi kölcsönt felvenni. Vagyis olyan adósságspirálba kerülhet, amelyből egy életen át nem tud kivergődni. Pedig egyértelmű, hogy önhibáján kívül került ilyen helyzetbe, s egy banki mulasztás, egy jogszabálysértés az, amely lehetetlen élethelyzetbe sodorta.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az Otthonvédők alapító tagja panaszával a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) fordult. Írásban azt válaszolták neki: a felügyeleti szervek azt tapasztalták, hogy a pénzintézetek többsége eleget tesz a jogszabálynak. Ugyanakkor az ügyfél bármely bankban kérhet egy úgynevezett “tudakozványt”, hogy megtudja, felkerült-e a KHR-listára, indíthat pert, s kérhet fogyasztóvédelmi eljárást a PSZÁF-tól.

forrás: penzcentrum.huKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

2 hozzászólás

 1. ÜDVÖZLET! SZERETNÉM MEGTUDNI MIKORTÓL KÖTELEZIK A BANKOKAT ,HOGY AZ EGY ÉVE PASSZÍV BÁROSOKAT LEVEGYÉK A BÁR LISTÁRÓL???ÉN PÉLDÁUL MÁSFÉL ÉVE PASSZÍV VAGYOK A LISTÁN MÉGIS MÉG FENT VAGYOK.//S ÉPP EGY LAKÁST SZERETNÉK MEGVÁSÁROLNI!/

  1. Kedves Mihály!
   Az életbe lépett törvény szerint már 1 év után le kell venni azokat az ügyfeleket, akik a tartozásukat megtérítették a pénzintézet felé.
   Tisztelettel:
   Kp.hu ügyfélszolgálat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb