„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Gulliver: egy alkalmazkodó hálószoba, amely együtt nő a gyerekekkel

A gyerekek olyan ütemben nőnek, ami néha riasztó lehet, különösen akkor, ha egyetlen tanév alatt a harmadik pár nagyobb méretű cipőt veszed nekik. De vajon tényleg olyan gyakran akarjuk kicserélni a bútorokat, mint amilyen gyakran a szekrényük tartalmát? Okos dolog úgy kialakítani a gyerekszobákat, hogy azok változzanak és alkalmazkodjanak, ahogy idősebbek lesznek, így ugyanazokat a bútorokat megtarthatjuk, amíg el nem hagyják a fészket.

A legtöbb “velük együtt növő” gyerekszobai kialakítás valamilyen módon átalakul, gyakran moduláris elemekkel, amelyek szétszedhetők és új formákká építhetők össze. Szokatlan, hogy a design statikus és kontextuálisan rugalmas, mint a rhymedesign “The Room for Small Gulliver” című alkotása.

Taka Shinomoto építész, a rhymedesign alapítója úgy újított fel egy lakást a japán Nagoyában, hogy olyan elemeket építsen be, amelyek funkciójukat változtatni tudják, ahogy az ügyfelek gyermeke felnő. Ugyanezeket az elemeket a házban élő felnőttek is használhatják, csak más-más módon. A tervezés középpontjában három szürke keret áll: az egyiket egy masszív beépített könyvespolcba építették be, a másik mobil, így mozgatható a térben, és egy nagy sarok, amely a konyha öblös ablakát keretezi.

“Ahogy Gulliver utazásaiban és Alice kalandjai Csodaországban, a sajátos léptékű testek a hétköznapi életet fantáziává és drámává változtathatják” – magyarázza Shinomoto. “A relatív testméretek ugyanazt a környezetet különböző perspektívákba helyezhetik – a felnőttek számára a székek mindig arra szolgálnak, hogy leüljenek, míg a gyerekek számára asztalként, íróasztalként és pultként funkcionálhatnak. A világra alulról felnézve a gyerekek a maguk módján találják meg és tapasztalják meg a világot. Ahogy fizikailag növekednek, úgy alakítanak ki új kapcsolatokat a fizikai környezettel is.”

Az építész folytatja: “A Room for Small Gulliver számára három különböző méretű szürke keretet terveztem. A legnagyobbat a kifelé néző öblös ablak kereteként szereltem fel. A legkisebb a könyvespolc része. A másik hordozható; bárhol elhelyezhető a szobában. Úgy terveztem őket, hogy a gyermekkel való kapcsolatok növekedjenek, ahogy a teste és az elméje érik. A sarok, ahol a teste teljesen elfér, hamarosan alkalmi ülőalkalmatossággá válhat. A szekrény ajtaja nem marad úgy, ahogyan ma megtapasztalja, amikor a gyermek teste már másképp érzi. A hordozható keretnek a közeljövőben titkos kapszulából pultká kell válnia.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ennek a kialakításnak az egyik legkirályabb aspektusa, hogy a gyerek helye nincs elválasztva a felnőttekétől. Valójában a nappaliban van, így az otthon nagy része közös családi tér, bár a szülőknek van saját nyugodt hálószobájuk a magánélet és a csend érdekében.

A gyermek tapasztalatai ezekről a terekről idővel változni fognak, de az ő örömüket ugyanolyan fontosnak tartják, mint a felnőttekét. Míg a közös helyiségek szellősek, fehérek és világos megvilágításúak, a hálószoba inkább egy barlanghoz hasonlít, a falak és a mennyezet mély erdőzöldre festve, ami illeszkedik az ágyneműhöz. A szekrény bejárata egy túlméretezett kép mögött rejtőzik, amely szarvasokat ábrázol az erdőben.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb