„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

“Föld a vízen”: a MAST moduláris úszó épületrendszere

Ritkán tűntek olyan megvalósíthatónak, megfizethetőnek és szépnek az úszó közösségek, mint a “Land on Water”, a dán MAST építészstúdió moduláris épületrendszerre vonatkozó tervjavaslata. Vess egy pillantást ezekre a füves, mesterséges szigetekre, amelyek a lakóhajók kis szomszédságait kötik össze egymással és a közösségi zöldterületekkel, és valószínűleg el tudod képzelni, hogy ott élj. A minimalista, de földhözragadt, egyszerű faszerkezetek különleges alapokon nyugszanak, amelyek egyszerre alkalmazkodók és előnyösek a helyi tengeri élővilág számára.

Az emelkedő tengerszint és az éghajlatváltozás egyéb veszélyeire reagálva a Land on Water olyan rugalmas, fenntartható megoldást képzel el, amely teljesen kiküszöböli a környezetre káros anyagok, például a hungarocell szükségességét. Az úszó házak, kempingek, közösségi központok, kis parkok és mindenféle más funkciót támogató szerkezetek megerősített, újrahasznosított műanyagból készült és újrahasznosított úszóanyagokkal töltött, lapos hálós ketreceken nyugszanak.

Ha a lakók igényei megváltoznak, és bővíteni vagy növelni akarják annak súlyát, amit az alapok alátámasztanak, akkor egyszerűen több flotációs anyagot adhatnak az alapokhoz. A MAST elképzelése szerint egy ilyen rendszer segíthet elkerülni azt a pazarlást, amely a 20. század építészetét sújtotta, amely túl merev volt ahhoz, hogy támogassa a változó igényeket és életmódot.

“A rendszert a gabionépítés ihlette, egy ősi technológia, amely törmelékkel töltött hálós ketreceket használ rendkívül stabil és olcsó alapozáshoz” – mondja a MAST. “Ebben az esetben a koncepciót megfordítottuk; a moduláris “ketreceket” helyben beszerzett, újrahasznosított flotációval töltöttük fel, amely a ráépített szerkezetek súlyát hordozza. Emellett sokkal alkalmazkodóképesebbek, mint a meglévő megoldások, mivel a flotáció bármikor hozzáadható vagy módosítható, ha a súlyt felülről hozzáadják vagy eltolják.”

“A Land on Water a meglévő megoldásoknál sokkal jobb víz alatti környezetet ígér. Míg az acél- és betonalapokat általában mérgező szennyeződésgátló festékekkel kezelik, a Land on Water ideális élőhelyet biztosít a halak és rákfélék számára, valamint rögzítési pontot a puhatestűek és a tengeri moszatok számára.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A MAST szerint egy úszó közösség lehet olyan kicsi, mint néhány ház, amely egyetlen család tagjaihoz tartozik, vagy olyan nagy, mint egy egész város. Az építészek elképzelései szerint a Seattle-i házaktól kezdve az oslói fjordon kialakított kempingeken át az ausztráliai Hobart folyópartján kialakított szaunákig mindenhol felhasználható.

A modulok mindenféle konfigurációba összeszerelhetők, és sétányokkal összekötött nyílt vízfelületeket foglalnak magukba, amelyek védett helyként szolgálnak a horgászáshoz és úszáshoz. A nagy teraszos fedélzetek szabadtéri előadóteremként és táncparkettként is funkcionálhatnak. Az alapok elég erősek ahhoz is, hogy megtartsák az érett fák növekedését, ami lehetővé teszi kis úszó erdők létrehozását.

Ha mindez irreálisan hangzik, itt egy remek példa, ahol egy hasonló úszó szomszédsági rendszer működött a való világban. A holland Rohmer cég által tervezett 75 vegyes jövedelmű egységet a hollandiai IJ-tónál lévő Steigereilandon szintén úgy tervezték, hogy növekedjen és változzon. Ez a közösség azonban hagyományosabb anyagokból, például acélból és betonból készült. Bár mindkét koncepció képes segíteni bennünket abban, hogy egy újfajta életmódot képzeljünk el, a MAST tervezése a fenntarthatóságra való összpontosításával továbbfejleszti az elképzelést.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb