„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Fényvédő homlokzatok: a kerámia textilrendszerektől a dupla üvegekig

A napfény kettőssége az építészeti tervezés területén lenyűgöző kontrasztokat mutat, különösen akkor, ha azt a kérdést vizsgáljuk, hogyan lehet vele kölcsönhatásba lépni az épített környezeten és az építészetet meghatározó anyagokon keresztül. 

A nap hatása ebben a tudományágban egyes országok kulturális örökségének lényeges részévé vált, amint azt a spanyol építészet is bizonyítja, ahol a napfénnyel való kölcsönhatás olyan elemeken keresztül nyilvánul meg, mint például a rácsok. Ezek a rácsok felismerhetők a középkori épületek homlokzatán, például az Alhambra, a 20. századi építmények, mint például a történelmi emléknek tartott Casa Gomis.

T House az Olalquiaga Arquitectos által

A homlokzat, mint az épület burkolata, az az építészeti elem, amely általában közvetlenül ki van téve a napfénynek. Ebből a feltevésből kiindulva igyekszünk párbeszédet kialakítani a környezet iránti nyitottság és a védelem igénye között, így szinergiát teremtve a funkcionalitás és az esztétika között. 

Ebben az összefüggésben a fényvédő homlokzatokat különféle megközelítésekkel fejlesztették ki, amelyek kiemelkednek abból a képességükből, hogy képesek megfelelni ennek a tervezési körülménynek. Emiatt spanyol márkák napelemes vezérlési megoldásait választottuk ki, melyeket műszaki jellemzőik és lényegességük különböztet meg különböző megközelítések révén.

Kerámia

A kerámia olyan anyag, amely olyan tulajdonságokkal tűnik ki, mint az alacsony hővezető képesség és a tartósság. Ez azt jelenti, hogy nem engedi át könnyen a hőt, és ellenáll az időjárási viszonyok okozta károknak. Az anyag sokoldalúsága lehetővé teszi a különböző formátumok és minták kombinációját, lehetővé téve a függőleges és vízszintes beszerelést.

T House az Olalquiaga Arquitectos által

A fényvédő homlokzatokon különféle kerámia alkalmazások figyelhetők meg, a kerámia textilrendszerektől a szellőztetett homlokzati rendszereket létrehozó speciális kerámia homlokzati darabokig. Ezek termikus és akusztikai előnyöket kínálnak, és kitűnnek esztétikai tulajdonságaikkal, amelyek jellegzetes textúrájukról ismerhetők fel. 

Bill & Melinda Gates Center for Computer Science & Engineering az LMN Architects által

Amint az a T House-ban látható, a homlokzat kettős burkolattal rendelkezik. Ebben a projektben az “első homlokzat” az ablakokat foglalja magában, míg a második a környező környezetbe illeszkedik. Ezzel szemben a Bill & Melinda Gates Számítástechnikai és Mérnöki Központ kerámia és áttetsző elemeket integrál, így biztosítva a magánélet védelmét a projekten belül azáltal, hogy ellenőrzött kilátást kínál a belső és a külső felől.

Burkolatok és panelek

Az épület burkolatának megtervezése ugyanolyan fontos, mint a belső folyamatok tervezése. Ebben az összefüggésben a borítékot alkotó rendszer és anyagok kiválasztása kritikus fontosságú, nemcsak esztétikai okokból, hanem a fényvédőként funkcionáló elemek beépítése miatt is. 

Les Coteaux Fleuris School a HEMAA Architectes és a Hesters Oyon Cégek együttműködésében

Ezekben a – szellőztetett homlokzatoknak nevezett – rendszerekben maguk a panelek és burkolatok szolgálnak fényvédőként, míg a burkolat és a fő szerkezet közötti tér olyan kamrát hoz létre, amely hőzáróként funkcionál, minimalizálva a hőátadást.

Les Coteaux Fleuris School a HEMAA Architectes és a Hesters Oyon Cégek együttműködésében

Ezekben a homlokzatokban sokféle anyagot használnak a különböző tervezési megközelítések beépítéséhez. Ez magában foglalja a természetes pala használatát a teljes beburkoláshoz, amint azt a Les Coteaux Fleuris iskola példája, valamint azokat a terveket, amelyek anyagi és kompozíciós egyensúlyt biztosítanak a homlokzatban. 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
Aspen Art Museum, a Shigeru Ban Architects tervezésében

Ez a kiegyensúlyozott megközelítés megmutatkozik mind az Aspen Művészeti Múzeum faburkolatában, mind a Jardim Pamplonában a polimer beton panelek alkalmazásában. Mindkét projektben az anyagok és a kompozíció kombinációja jelentős szerepet játszik a szerkezet jellegzetes esztétikájának kialakításában.

Jardim Pamplona, az L35ACIA Arquitetura által

Üveg, redőnyök és árnyékolók

Az átlátszatlanság és a szilárdság két közös jellemzőnek tűnik a napsugárzás elleni védelmet nyújtó homlokzat eléréséhez. A valóság azonban az, hogy bár egyes anyagok jobban teljesítenek, mint mások, minden tervezési folyamat során ismerni kell az épület lehetséges területeit és a felhasznált rendszerek és anyagok minőségét. Ez lehetővé teszi az egyes érintett elemek jellemzőinek javítását.

Így az egyrétegű üveg önmagában nem biztos, hogy a legjobb teljesítményt nyújtja, de a duplarétegű homlokzatokon történő alkalmazása lehetővé teszi a szilárdságot biztosító és fényvédőként funkcionáló borítékok készítését, a szellőztetett homlokzatok elvét alkalmazva. 

Üveghomlokzatok esetében az üveg összeállítása válik alapvetővé, ahol a vastagság és az üvegrétegek közötti távolság kritikus szempont, amelyet figyelembe kell venni, általában a napfény vizsgálata révén. Ezenkívül a redőny- és árnyékolórendszerek fokozhatják az épület védelmét, akár hagyományosan beltérben, akár műszaki külső rolókként helyezik el őket. Ennél a rendszernél a redőnyök anyagának és színének megválasztása kulcsfontosságú a hatékony napvédelem eléréséhez.

Themis

Általánosságban elmondható, hogy az építészet fejlődése során az egyik megközelítés az volt, hogy fokozzák a napfény hatását, hogy feltűnő hatásokat hozzanak létre a fénnyel és az árnyékkal való játék révén.

A szilárdság és a szilárdság két közös jellemzőnek tűnik a napsugárzás elleni védelmet nyújtó homlokzat eléréséhez. A valóság azonban az, hogy bár egyes anyagok jobban teljesítenek, mint mások, minden tervezési folyamat során ismerni kell az épület lehetséges területeit és a felhasznált rendszerek és anyagok minőségét. Ez lehetővé teszi az egyes érintett elemek jellemzőinek javítását.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb