„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Ez a nigériai villa egy “óda a fényhez”

Az elmúlt 200 év alatt a nigériai Lagosban az építészeti stílusok száma úgy növekedett, mint annak 16 millió lakosa.

A 19. században először a brazil építészeti stílusú, kétszintes kőházak jelentek meg, amelyek egybeestek a korábban rabszolgasorban élő népek visszatérésével. Az 1920-as és 30-as években egy portugál ihletésű forma inspirálta várost. Az 1960-as években, Nigéria függetlenné válásával az európai építészek beáramlásával megjelent a trópusi modernizmus, amely a nacionalizmus új hullámának vizuális nyelvévé vált.

Fél évszázaddal később egy új építészeti reneszánsz söpört végig Lagoson, amely elkerülte a korábbi stílusok összevisszaságát, és a minimalizmust egy jellegzetesen nigériai csavarral ágyazza be. Tosin Oshinowo az építészek új generációjához tartozik, akik a hazájában honos módszereket és anyagokat előtérbe helyező épületekkel járnak az élen. “Az teszi érdekessé a munkásságunkat, hogy a kontextusunkon belül dolgozunk, és megpróbálunk olyan megoldásokat találni, amelyek helyben elérhetőek” – mondja Oshinowo. “Az innovációról és az anyagok intelligens felhasználásáról van szó.”

Ez a megközelítés nemzetközi elismerést hozott Oshinowónak – őt nevezték ki az Egyesült Arab Emírségekben ősszel megnyíló Sharjah Architecture Triennial kurátorának – és új ügyfeleket is: nemrég fejezte be első teljes munkaidős lakóprojektjét a Banana-szigeten, Lagos egyik legexkluzívabb enklávéjában. A megrendelő pár korábban már megbízott egy építészt álmai otthonának megalkotásával, de a tervből hiányzott az általuk keresett elképzelés. “Olyan építészt akartunk, aki új szemlélettel rendelkezik” – mondja a férj, aki Nigéria egyik legjobb ügyvédje. “Nem akartunk olyan épületet, amely elavulttá válik vagy egy adott korszakkal azonosítható, mint a lagos-i építészet nagy része.”

A házaspár számára Oshinowo egy ragyogó, háromszintes otthont épített, amely formai jegyei nagy részét a napfelkeltéből és -nyugvásból meríti. Ennek megfelelően a Lantern House (Lámpás ház) nevet adta neki. “A természetes fény nagyon fontos volt számunkra. Olyan világítást akartunk, ami nem megszokott – egy minimalista, kortárs típusú világítást” – mondja az ügyfél.

Oshinowo a házat T alakban képzelte el, a két felső szint a földszint fölé nyúlik, hogy egy medencét és egy garázst rejtsen. Hogy kihasználja az épület délnyugati tájolásából adódó bőséges fényt, az építész egy sor ritmikus árnyékolót épített be a külsejére, hogy árnyékot és magányt biztosítson. “Nagyon részletes számításokat végeztünk annak érdekében, hogy a paravánok ne akadályozzák a természetes fényt, ugyanakkor biztosítsák a magánéletet” – magyarázta Oshinowo.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A könnyedség mint téma folytatódik, amikor egy sor alacsony lépcsőn keresztül belépünk a belső térbe. “A belső térben úgy terveztük meg a világítást, hogy úgy érezzük, mintha egy lámpásban lennénk, innen kapta a ház a nevét”.

A vendégeket a földszinti hivatalos nappali fogadja, padlótól a mennyezetig érő ablakokkal, egy drámai csigalépcsővel és egy átlátszó zongorával. Az ügyfél felesége, aki lakberendező és bútorkereskedő Lagosban, a teret a tengerentúlról származó kortárs bútorokkal szerelte fel, a paletta világos, mégis meleg, égetett narancs, karamell és krémszínű színekkel.

Forrás: www.elledecor.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb