„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Étolajból tetőcserép

A napelemes tetőcserép után ki gondolta, hogy jön egy újabb ötlet. A lakásunkban és az éttermekben megmaradt elhasznált olajokból is lehetséges tetőfedő-energianyerő terméket létrehozni. Ez a termék jelen esetben a tetőcserép bevonat. Ugye érdekes?

A gyártás során a használt olajat folyékony polimerré alakítják, a tetőcserepeket bekenik vele, majd az anyag szilárd műanyag bevonatot képez a cserepeken. Nem kell attól tartani, hogy otthonunk bűzleni fog a sült krumpli vagy hal szagától, hiszen a kezelés után a polimer teljesen szagtalanná válik. Az anyag egyúttal nem tartalmaz semmilyen mérgező adalékot és nem is gyúlékony. Gyakorlatilag bármilyen árnyalatban elő lehet állítani az átlátszótól a feketéig, attól függően, hogy milyen adalékanyagokkal dúsítják.

A fedőréteg a külső hőmérséklet függvényében változtatja sugárzáselnyelő vagy visszaverő tulajdonságát. A helyi klímához alkalmazkodva meghatároznak bizonyos hőmérsékleti küszöböket, amiket átlépve, a polimer hűtő vagy fűtő hatása érvényesül. Az új anyaggal bevont tetők így nyáron visszaverik a perzselő napsugarakat, csökkentve a légkondicionálásra fordítandó összeget, míg télen elnyelik a hőt, és hozzájárulnak az épület fűtéséhez.

A technológia gazdaságos és környezetbarát.

Az eljárás amellett, hogy pénztárcakímélő, más okból is ígéretesnek tűnik. Alkalmazásával nemcsak hogy kevesebb lesz a villanyszámlánk, de csökkentjük az elektromos áram és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, ezáltal pedig a hagyományos, petróleum alapú tetőfedő anyagok gyártásából származó, és az egészségre káros illékony szerves vegyületek (VOC-ok, szénhidrogén származékok) kibocsátását. Ráadásul, remek lehetőséget nyújt a több millió liter elhasznált főzőolaj újrahasznosítására is.

A kutatóknak azt már sikerült alátámasztaniuk, hogy a fehérre festett tetőkkel észrevehetően csökkenthető a globális felmelegedés mértéke azáltal, hogy mérséklődik az épületek klimatizálására fordított fosszilis tüzelőanyag felhasználás. Másrészt azonban, a tél folyamán az épület túlságosan kihűl, hiszen a fehér felület visszaveri a napsugarakat. Ami tehát nyáron előnyös, az télen hátrányt jelent.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az új, intelligens tetőfedő anyaggal ki lehet küszöbölni a problémát. Az anyaggal bevont aszfalt zsindelyekkel végzett tesztek során bebizonyosodott, hogy meleg időszakban közel 50-80 százalékkal csökkenthető a tető hőmérséklete a hagyományos zsindelyekhez képest, míg a hideg, téli időben ugyanennyivel növelhető a felület hőmérséklete. Az összetétel megváltoztatásával lehet “behangolni” a bevonó anyagot, hogy a helyi éghajlati adottságokat figyelembe vevő hőmérsékleti értékek mellett váltson visszaverő felületből elnyelővé, és fordítva. Még ha csak néhány fokot változik is a tető hőmérséklete, ez már óriási különbséget eredményezhet a villany- és fűtésszámlában.

Pár éven belül piacra kerülhet

A hőérzékelő bevonat bármilyen tetőcserép esetében alkalmazható, évekig kitart, és elhasználódás után ismét fel lehet vinni a felületre. Amennyiben a további kísérletek során is minden rendben megy, három éven belül piacra kerülhet a találmány.

Senki ne rohanjon most bekeni étolajjal a tetőt, mert a titok nem csak az olajban van, hanem a szükséges adalékokban.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb