„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Építészeti inspiráció: öblös ablakok, mint funkcionális és esztétikai elemek

Egy házaspár, két gyermekük és két macskájuk számára épült a Bay Window Tower House kombinált lakóház és iroda egy apró városi telken Japánban. A kivitelező építészek, Takaaki Fuji és Yuko Fuji a világ minden tájáról származó öblös ablakokkal kapcsolatos kutatásaik során kiderült, hogy azok sokféle formát ölthetnek és annál is sokfélébb vonzó szerepet játszhatnak, a fénybevezető eszköztől kezdve az ülőbútorokon át a várossal való dekoratív kapcsolódási pontig, így ezek váltak a projekt koncepciójának középpontjává.

Az építészek által meghatározott tervben az épület minden emeletén és minden oldalán öblös ablakok találhatók, így a lakók számos lehetőséget kapnak az időtöltésre, kikapcsolódásra és a szemlélődésre; a házban ezek az egyedi ablakok az ücsörgés, az írás, az alvás, a dekoráció és sok más tevékenység helyszíneivé válnak.

Egy másik fontos szempont az volt, hogyan lehet pozitív kapcsolatot kialakítani a keskeny és magas épület és az azt körülvevő épületek között, amelyek többsége egylakásos ház. Az apró városi telkeken épülő új épületek sorsa gyakran az, hogy eltakarják a környező épületek ablakait, ami a szomszédok számára a fojtogató bezártság érzetét kelti. Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy az épület sarkait levágták, így a telek négy sarkában “zsebeket” létrehozva. Ezek az üresen hagyott területek a lakók számára kis kertekként szolgálnak, míg a szomszédok számára meghagy némi átláthatóságot. A sarkok ily módon történt levágása egy érdekes, nyolcszögletű alapterületet eredményezett. Sok ázsiai országban a nyolcszöget a feng shui szerint szerencsésnek tartják, továbbá a forma rendkívül hatékonyan csökkenti az épület körüli légáramlás turbulenciáját is.

Az építészek mindemellett elemezték a környező mikroklímát, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a mechanikus eszközökre, például a légkondicionálóra való támaszkodást. A fény-, szél- és hőviszonyok szimulációinak megfigyelésével, amelyek a környező épületeket is magukban foglalták, háromféle öblös ablakot integráltak be a projektbe: átlátszó ablakok, amelyek beengedik a fényt; ablakok, amelyek nyitható falakként működnek, blokkolva a fényt és a hőt, de beengedve a szellőt; és ablakok, amelyek fix falakként működnek, blokkolva a hőt és a szelet egyaránt. Ezt a három ablaktípust úgy osztották el az épületben, hogy a fény, a szellőzés és a hő szempontjából maximalizálják a hatékonyságukat.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Mindazonáltal az év bizonyos időszakaiban a ház egyes részei nagy hőterheléssel járnak. Hogy ezt a problémát kezeljék, a külsőt karbonizált parafával burkolták, amely könnyű, jól szigetelő, rothadásálló és könnyen megmunkálható. A karbonizált parafa nagy hőtároló képességű szigetelésként szolgál a hőterhelés csökkentésére. A magas épületben többféle helyiség található, amelyek környezete évszakonként, időtől, emelettől és tájolástól függően változik.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb