napi hírmorzsák

Modern családi ház, a hagyományos vidéki építészet értékeivel, Algyőn

A modern design gyakran szembemegy a múlt hagyományos értékeivel. Bizonyos esetekben a javításra törekedhet, figyelmen kívül hagyva az egykori igényeket és aggodalmakat, de ez a magyarországi építészeti projekt megmutatja, hogy – legalábbis a házszerkezetek esetében – ugyanezek az értékek ma is ugyanolyan fontosak, mint valaha voltak. Miután megnyerte a közönségszavazást a Media Architecture Awards-on, egyértelmű, hogy ez egy olyan érték, amelyet a modern háztulajdonosok is figyelembe vesznek.

Az Alföldön, a kis Algyő községben ez a projekt egy hagyományos magyar tanya klasszikus keresztmetszetét és alaprajzát vette alapul, és modern szemlélettel rekonstruálta azt, egy korábban a helyén álló régi parasztház helyére. Mivel a környező terület a mezőgazdaság globális és nemzeti szükségleteinek változása miatt elnéptelenedéstől szenved, fontos volt, hogy a projekt megőrizze egy ilyen épület hagyományos értékeit, de a korszerűbb igényeket figyelembe véve.

Ennek eredményeként a Varsányi András, Pozsár Péter, és Vas Norbert építész trió által kidolgozott projekt legikonikusabb eleme az épület központi udvara, amely három oldalról zárt, a környező akácerdő fái között meghitt környezetet teremtve. A különböző modernizált elemek a hagyományos tanyán már nem szükséges épületeket hasznosította újra; ami egykor az állatok vagy a kukorica tárolására szolgáló bódé volt, ma garázs.

Mivel a projekt megrendelője megosztja idejét a budapesti rohanó élet és a vidéki élet között, fontos volt, hogy a ház ne csak megkönnyítse bármely tipikus városi ember igényeit, hanem egy olyan nyugodt teret is teremtsen, amely tökéletes hely lehet számára és családja számára, hogy elmeneküljön a városi élet stresszéből. A kültéri rész ezt foglalja magába, saját medencével és több, különböző magasságú, kihasználható terasszal. A modern kiegészítés a könyvtár, egy fehér kocka, amely kiemelkedik az egyébként teljesen fából készült épületből. Az ingatlan beágyazódik az erdőbe, szándékosan képviselve a városi építészeti designt, ugyanakkor csendes helyet teremtve az olvasáshoz és a pihenéshez.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Az építészek szándéka az volt, hogy minimalista alaprajzot alkalmazva, a hagyományos tetőt kihasználva olyan belső teret hozzanak létre, amely egyszerre nyitott, meleg és barátságos. Bár az épület pontosan utánozza az eredeti parasztház tájolását, az erdőben való elhelyezkedését gondosan választották ki, hogy minimalizálják a természetre gyakorolt hatást. A modern parasztház az épület mindkét oldalán ablakokkal rendelkezik, hogy a fény minden szögből beszivároghasson. Ez egy sokkal világosabb és szellősebb teret hoztak létre, amely nagyban ellentétben áll az ilyen hagyományos házak sötétebb szobáival, amelyek funkciója inkább az elemektől való védelemre támaszkodott, mint bármi másra.

Ez a modern parasztház a környezetbe való okos beilleszkedés kortárs igényét fejezi ki, miközben az épület népi ihletettségéből fakadó hagyományos értékeket dicséri.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb