„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

HírekJogszabályok

Engedély nélkül lehet a családi házak ellátására kutat fúrni

Rengetegen szeretnének kutat fúrni a családi ház építéssel egy időben, mely részben ellátja a családi ház vízfogyasztási igényét, hiszen a fürdéshez, wc öblítéshez, mosogatáshoz tökéletes tud lenni egy pár 10 méteres mélységbe fúrt kút, melynek a költsége egyszer magasabb, de utána pár forintból kitermelhető 1 m3 víz. Szemben a szolgáltatók akár 3-400 forintos köbméter árával.

A Magyar Kormány törvénymódosító csomagja eltörli a házi vízigény kielégítésére szolgáló, 80 méternél sekélyebb kutak engedélyezési és bejelentési kötelezettségét.

Továbbá kimondja, hogy azon kutaknál sem kell az eljárásért igazgatási szolgáltatási díjat fizetni, ahol a vízjogi engedélyezési eljárás fennmarad. A parlament egyúttal létrehozta a Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszert (VIZEK), amelynek célja az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárás elektronizálása, továbbá a vízkészletjárulék elektronikus megállapításának, bevallásának és megfizetésének lehetővé tétele.kútfúrás


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Ház a mezőgazdasági célú vízhasználóknak megemelte a vízkészletjárulék-mentesen felhasználható vízmennyiséget, amely így az öntözésnél 50 ezer köbméter/év helyett 400 ezer köbméter/évre, a halgazdálkodásnál és rizstermelésnél 150 ezer köbméter/évről 300 ezer köbméter/évre növekszik.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

2 hozzászólás

  1. Hs jól tájékozódtam, akkor KELL engedélyeztetés, mert Áder János köztársasági elnök visszaküldte normalizációra a jogszabály módosítást és az AB igazat adott neki. Így nem lépett érvénybe az egyszerűsítés. Az állam fenntartja magának a jogot, hogy ellenőrizze kinél mire, hogyan használnak kútvizet.

    A wc öblítéshez, zuhanyzáshoz pedig eddig sem szabadott szabadon kútvizet használni! Ha valaki ezt legálisan tette, teszi, plusz csatornahasználati díjat köteles fizetni…. így már drágább vagy ugyanannyi a víz köbmétere.

  2. T. Szerző!

    Nagyon félrevezető a cikk, hiszen az alkotmánybíróság megvétózta a törvényt így nem nyílt lehetőség a kutak engedély nélküli fúràsàra. Javaslom a törvényjavaslatokról szóló cikkek utánkövetését a kihirdetésig, hiszen az csak akkor válik érvényessé, továbbá javaslom a hatályát is figyelembe venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb