„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

HírekJogszabályok

Családi ház építés saját és kaláka munkában. Legális?

A címben szereplő kérdésre, mely szerint kaláka munkában lehet-e dolgozni családi ház építés, vagy felújítás esetén a válasz igen. De fontos, hogy nem minden esetben és nem bárkinek.

Tehát a hangsúly azon van, hogy az esetek legtöbb részében nem végezhető kaláka munka, csak kivételes esetekben és személyek közreműködésével.

Hogy tiszta legyen a kép, mi is az a kaláka munka?

A kaláka a legismertebb társasmunkák egyike, amelynél a közösség tagjai a közösség más tagjának (családjának) szívességből vagy kölcsönösségi alapon munkát végeznek, s amelynél a segítők együtt, egyszerre, társaságban dolgoznak. A közösség bármelyik tagja akármikor visszahívhatja a megsegítettet, s az a munka visszaadását, a kalákában való részvételt kötelességének tartja.

Régen, aki kaláka munkát vállalt és ha nem jól dolgozott, akkor hozzá már nem mentek el a barátok, ismerősök dolgozni. Ezért anno mindig a család azon tagjait küldték kaláka munkába, akik a legszorgalmasabbak és legtermelékenyebbek, valamint jó minőségben kiviteleztek.

Kaláka munka végzéseLehet-e ma kalákában dolgozni?

A munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény (Met.) szerint foglalkoztatásra irányuló jogviszonynak minősül a munkaviszony, valamint minden olyan jogviszony, amelyben a szolgáltatás tárgya a foglalkoztató részére ellenérték fejében végzett munka. Ellenérték pedig minden olyan pénzbeli és természetbeli juttatás, amelyet a munkavégzésre tekintettel nyújtottak, vagy amelyben megállapodtak. Nem minősül tehát foglalkoztatásra irányuló jogviszonynak a szívességi kaláka munka, amely olyan ellenérték nélkül, szívességi alapon végzett tevékenység, ahol a munkavégzés alapja nem egy fizetési kötelezettséget is tartalmazó megállapodás, hanem segítségképpen zajlanak, családi vagy baráti köteléken, rokoni, jószomszédi, baráti kapcsolatokon alapulnak. Tipikusan egyszeri, alkalmi jellegű munkákról van szó!!!

A fentiekből adódóan a kaláka munka lehetséges munkavégzési forma!!!

Tehát a kalákázás nem tilos!

A munkaügyi hatóság ellenőrizheti és minősítheti a foglalkoztató és a részére munkát végző személy közötti jogviszonyt. Tehát ha valakinél bizonyíthatóan egy másik személy heteken keresztül dolgozik kvázi ingyenesen, a hatáság megállapíthatja, hogy ez nem kaláka munka, hanem amögé bújtatott munkavégzés, melyért pénzt kap a munkás személy.

A szívességi munka és a szabálytalan foglalkoztatás elhatárolásakor az egyik legfontosabb az ellenérték meghatározása. Nem minősíthető a munkavégzés a munkajog hatálya alá tartozónak, amennyiben ellenérték nem állapítható meg.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az ellenérték azonban nemcsak pénzbeli kifizetés lehet. Tehát ha ruhát, meleg ételt, tüzelőt, vagy más, akár szolgáltatást vagy ezekhez hasonló csere értéket fogadunk el a kaláka munkánkért cserébe, akkor ez már fizetésnek minősül.

Érdekes viszont, hogy nem tekinthető munkabérnek, ha a jelenlévők gesztus értékű viszonzást kapnak, tehát sokkal kisebb értékű az amit kap a dolgozó személy, mint amit nyújt munkát. A nagyobb, előzetes megállapodás szerinti mennyiségű, a munkáért cserébe adott építőanyag, vagy mondjuk pálinka, termény, állat, stb. is ellenértéknek minősül, mivel a munkát végző éppen ezért vállalja az adott tevékenység elvégzését.

Kaláka-építkezés óriási hátránya

A városok, falvak utcáit járva rengeteg helyen lehet találkozni bevakolatlan, félig hőszigetelt, ferde kéményű, bedől tűzfalú, ferde, egyenetlen falfelületű családi házakat, melyek legtöbbjét kaláka munkában végezték el. Itt sem garancia nincs, sem pedig papír arról, hogy a munka szakszerűen készült el, hiszen a legtöbb esetben akik segítettek azok akkor láttak életükben először vakoló szerszámot, vagy éppen tetőcserepet. A használatbavételi engedély megkérésekor, vagy a tudomásul vételi eljárás megindításakor jönnek a bajok, hiszen a teljesítménynyilatkozatok, a felelős műszaki vezetői nyilatkozat, a műszaki ellenőri ellenjegyzések hiányozni fognak. Tehát kötelező betartani a jogszabályban előírt dolgokat.

A 2000-es évek eleje óta a kaláka munka fogalmát kezdjük elfelejteni, hiszen aki dolgozik az nem ér rá másnak segíteni, mert a megélhetéshez a legtöbb esetben második munkahely, több műszak, vagy sok túlóra szükséges.

Manapság inkább házilagos kivitelezés keretében végzett munkákról beszélhetünk. Ilyenkor nem vállalkozó végzi a munkát, hanem a megrendelő család tagjai, vagy annak barátai.

Egy ellenőrzés esetén nagyon nehéz lesz bizonyítani, hogy a dolgozó emberek barátok és ingyen felebaráti szeretetből dolgoznak nálunk.

Na de térjünk vissza az alapkérdéshez: Lehet-e kalákában, vagy házilagosan családi házat építeni, mely egyszerű bejelentéssel, vagy építési engedéllyel rendelkezik?

 • Normál építési engedélyhez kötött, vagy egyszerű bejelentéssel végzett családi ház építés esetén a teljes munkát nem végezhetjük barátokkal, ismerősökkel!
 • Szakképesítést igénylő feladatokat nem végezhetjük saját kezűleg, vagy barátokkal.
 • Csak olyan munkafázist végezhetünk saját kezűleg, vagy közeli hozzátartozókkal, melyek szakképesítést nem igényelnek, a teljesség igénye nélkül ilyen lehet az alap kiásása ha a talajmechanika nem ír elő speciális földmunkákat, ilyen lehet pl. a glettelés, vagy a festés.
 • Fontos tudni, hogy ha valaki saját maga végez munkát a kivitelezésen, tehát nem generálkivitelezésről beszélünk amikor mindent egy vállalkozó végez el, még abban az esetben is ha csak a villamos és a vízgépészetet csináltatjuk egy másik vállalkozóval, akkor kötelező Műszaki ellenőrt alkalmazni a megrendelőnek!
 • Azt is fontos tudni, hogy a Felelős Műszaki Vezető minden bejelentési eljárással történő építkezésen kötelező, de ez a személy minden esetben a kivitelezést végző vállalkozó alkalmazottjának, vagy külsős megbízottjának kell lennie.

Fontos pár alapfogalmat tisztázni:

 • Építőipari kivitelezési tevékenység: az építési beruházás megvalósítása keretében végzett építési tevékenységek összessége
 • Építési-szerelési munka: az építési tevékenység végzésére irányuló szakági munka
 • Építési szakmunka: szakirányú képesítéssel, jogszabály alapján végezhető építési-szerelési munka
 • Építési tevékenység: építmény, -rész, -együttes építése, átalakítása, bővítése, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, karbantartása, javítása, lebontása, elmozdításához végzett építési-szerelési, bontási munka.

Cikkünk végén pedig érdemes elgondolkodni arról, hogy érdemes-e saját munkát végezni egy új családi ház kivitelezésen, vagy sem? Tehát nem biztos, hogy a saját munkával megtakarított pénzünk hosszútávon kárpótol majd bennünket a garancia, az esztétika és egyéb dolgok miatt.

 • A saját munka esetében az építőanyagot magunknak kell beszerezni, mely általában drágább megoldás, mint arra a vállalkozóra bízni aki éves szinten akár több tízmilliós beszerzést végez egy-egy beszállítótól
 • Ilyenkor nekünk kell a fuvart, a behajtási engedélyeket, a lerakodást megszervezni.
 • Kötelező a műszaki ellenőr alkalmazása, mely akár több százezer forint költséget is jelenhet
 • Nem lesz garancia az elvégzett munkára, illetve lehet, hogy esztétikailag nem olyan felületet kapunk a burkolás vagy a festés esetében, mintha azt egy szakember végezte volna el. Érdemes elgondolkodni azon, hogy évtizedekig a saját de kevésbé szép munkánkra akarunk büszkék lenni, vagy egy szép szakszerűen kialakított felületet látni?
 • Elképzelhető, hogy a saját munkánk miatt keletkezik egy garanciálisnak tűnő feladat, mondjuk lerögzítünk egy tartályt a falhoz és elfúrunk egy már elkészült vezetéket. Így a vállalkozó ezt már nem lesz köteles ingyenesen javítani, ha viszont a vállalkozó a saját munkájában tesz kárt az az ő saját költsége
 • Lehet, hogy a saját munkánk az egyéb elfoglaltságunk miatt nem lesz időben kész, így más szakemberek sem tudnak majd időben kezdeni, így előfordulhat, hogy kilépnek a szerződésből, mert máshol rengeteg munkájuk van
 • Aki viszont saját maga szakmunkás, vagy a közeli hozzátartozója szakember és van elegendő szabadideje, akkor ne hagyjuk ki a saját munkát a kivitelezésben, mert ezzel sok pénzt meg lehet takarítani


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb