„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

HírekPasszív Házak Európában

Energiatakarékos épületek támogatása az EU-ban (3. rész Svájc)

A Svájciak minősítése a  MINERGIE® standard a „német típusú” minősítések közé tartozik, azaz alapjául a kWh/m2/év mértékegységben kifejezett felhasznált energiamennyiség szolgál. A minősítés alkalmazásának fő céljai: a háztartási épületüzemeltetési energiafelhasználás és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése.

Svájc a környezetbarát épületminősítési rendszer területén az elsők között volt. Több évtized óta tart egy egyszéges rendszer kidolgozása ebben a témában.

Mi a Svájci passzív ház rendszer lényege?

  • Minimális energifogysztású épületek kivitelezése, lehetőleg megújuló energiák felhasználásával
  • minőségi élettér létrehozását, hogy eközben
  • a környezetre gyakorolt hatásokat is csökkenti.

Először is meghatározták az épület határolószerkezeteire vonatkozó kritériumokat, majd nagy figyelmet szentelnek a friss légcserére a lakásokban.

Az épület energiaigényét meghatározták, ennek a neve a MINERGIE® határérték lett, vagy másnéven súlyozott energiafogyasztási mutatószám.

Lehetőleg gépek nélkül oldjuk meg a belső hőigényt.

Ami lehet, legyen természetes, ami nem, az meg energiatakarékos – a világítás, és a hűtés és fűtés megoldásaiban is.

Talán a legfontosabb szempont pedig az volt, hogy mindenki számára legyen elérhető, ez azt jelenti, hogy 10%-nál ne rójjon több költséget egy ilyen ház megvalósítása, mint egy jól szigetelt ház költsége.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A követelményekben, melyek jele svájci szabvány szerint Norme SIA 380/1:2009, megkülönböztetünk új és régi építésű ingatlanokat, lakó- és különféle közfunkciókat; az elvárt határértékek eszerint változnak. Új lakás, mely 2000. óta épült.

A minősítésre vonatkozó kérelmet a felelős tervezőnek kell benyújtania a területileg illetékes MINERGIE® hivatalhoz. A kérelem dossziéjának tartalmaznia kell a teljes engedélyezési tervdokumentáción kívül az elérhető szabványosított MINERGIE® módszer szerinti energiamérleg számítást, illetve a szintén formanyomtatvány jellegű MINERGIE® minősítő lapot. Ekkor, ha a terv megfelel a követelményeknek, akkor a terv kap egy ideiglenes minősítést, amely a kivitelezést követő átadás-átvételi eljárásig érvényes. Ez utóbbiról a felelős tervező tájékoztatja a hivatalt, és részletesen beszámol a betervezett normák betartásáról a kivitelezés során.

A felelősség a tanúsítvány valóságtartalmát illetően tehát a tervező építészmérnöké.

A hivatal leigazolt teljesítések szúrópróbaszerű ellenőrzése után kiadja a végleges tanúsítványt.

A MINERGIE® követelményeknek megfelelni szándékozó beruházásokhoz jónéhány kanton anyagi támogatást biztost, továbbá egyes bankok exkluzív feltételekkel rendelkező hitelt nyújtanak a MINERGIE® házak építtetői részére.

A MINERGIE® minősítési rendszert az azonos nevű civil szervezet védjegyeztette és folyamatosan fejleszti.

Ennek köszönhetően a rendszer differenciálódott, és további változatai alakultak ki. Az egyik ilyen változat a MINERGIE-P®, amely az alapváltozatnál is szigorúbb követelményeket támaszt az épületekkel szemben. Mindkét minősítési szinthez hozzáadható egy kiegészítő label, a MINERGIE-ECO®. Ez – a belső komforton és energetikai teljesítményen túl – a környezetbarát és egészséges konstrukcióra helyezi a hangsúlyt. Ez egyenlőre az új építésű lakás- és közcélú ingatlanokra érvényes, az épületfelújításokra vonatkozó változat jelenleg kidolgozás alatt van.

A MINERGIE® program viszonylag rövid idő alatt komoly hazai és nemzetközi karriert futott be, a meglehetősen eltérő felfogású gall szomszédoknál is meghonosodott, helyi viszonyokra adaptált formában, új, szintén védjegyeztetett saját márkanév alatt EFFIENERGIE®, de van példa rá eredeti formájában is.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb