„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építőipari lexikon

ÉME engedély

A cikk 2009-ben íródott, már nem aktuális. Jelenleg az ÉMI nonprofit szervezet NMÉ, azaz Nemzeti műszaki értékelést állít ki az építési rendszerekről, mely a korábbi ÉME engedélyhez képest nem engedély, hanem egy értékelés. Erről részletesen hamarosan írunk egy részletesebb bejegyzést. Részletek az ÉMI oldaláról itt érhetőek el: http://www.emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/nme_eta.html

Ahhoz, hogy ma Magyarországon egy kivitelező könnyűszerkezetes épületet építsen, rendelkeznie kell ÉME engedéllyel.
Az ÉME engedélyt az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Közhasznú Társaság privilégiuma kiadni.
Az ÉME jelentése: Építőipari Megfelelőségi Engedély. Ezek megléte esetén lehetséges MAKÉSZ védjegyet iránti kérelmet beadni.
ÉME-engedélyek hiányában nem lehet forgalomba hozni a készházakat.
A vizsgálatok részletesek, kiterjednek a statikára, a tűzállóságra, a hőtechnikai tulajdonságokra, a hangszigetelésre és az ütésálló képességre.
A beépíthető anyagoknak pedig rendelkezniük kell a hazai megfelelőségi igazolással. Ennek kiadásához nemcsak a szerkezeti anyagok minőségét, pl: faháznál a faanyagvédelmet vizsgálják meg, hanem – egyebek között – a rögzítő-, kapcsolóelemek tulajdonságait is, a szakmai személyzet felkészültségét, sőt a gyártóhely és a tárolóhelyek alkalmasságát.
A tavaly életbe lépett új Országos Tűzrendészeti Szabályzat (OTSZ) ötödik számú mellékletének idevágó pontja így szól: “könnyűszerkezetes (kész-, vagy gyorsház stb.) épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással stb. létesíthetőek”. Ebből következik, hogy sem építési, sem használatbavételi engedély nem adható ki olyan könnyűszerkezetes épületre, ahol a technológia és valamennyi építési termék (külső fal, válaszfal, födém, egyéb szabvánnyal nem rendelkező épületelem) nem rendelkezik minősítéssel.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

3 hozzászólás

 1. Érdeklödni szeretnék!Eben az évben épitettűnk egy 80 nm könnyüszerkezetes házat.Érvényes ÉMI minösités van rá kiadva.A válalkozó akivel épittetünk fő fal,tetőszerkezet ,nyilászárok.De a válaszfalakat már én épitettem.Egy részét fábol,és egy részét fém profilból.A
  válalkózó azt mondta hogy vissza vonja az émi minösitést mert nem mindent fából épitettem.Kérdésem :Ha vissza vonja a minösitést akor ,mi a tehendő ,illetve befolyásolja e a lakhatási engedélyemet.aVÁLASZFALAK SZAKSZERŰEN LETEK MEGCSINÁLVA ..műszaki elenőr látta és elfogadta.Aházra szabad felhasználható hitelt kaptunk ,ugyhogy nem befojásol nagyon a kifizetés.Mi van akor ha nem kapjuk meg a lakhatási engedélyt.Atol még mi lakhatunk a házba?VÁLASZÁT ELŐRE IS KŐSZŐNŐM!…

  1. Kedves Gyula!

   Ha a vállalkozó építette az épület statikai elemeit, akkor az épület vázszerkezete megfelel. Ettől függetlenül még a hőszigetelésben elkövetett hibák befolyásolhatják az épület lakhatóságát és minpségét.
   Az ÉME nem csak állékonyságot, hanem hőtechnikát és tűzvédelmet is minősít.
   Ahooz, hogy ebben az ügyben állsát lehessen foglalni még több dolgot kellene ismerni.
   A kérdés, hogy miért akarja a vállalkozó visszavonni a minősítést???
   Egyébként nincs mit visszavonjon, mert azt nem Ő adja ki. Viszont ha a vállalkozó ha úgy ítéli, hogy a befejező munkák nem megfelelőek, amiot nem Ő végzett, akkor megtagdhatja a használatbavételi eljáráshoz kiadandó dokumentumok rendelkezésre bocsátását.
   Tisztelettel:
   Készház Portál

   1. Kedves Géza!
    Jelenleg nincs épülőfélben lévő mobilházunk. Azokat külföldre gyártottuk korábban.
    Van több építés közben lévő kőnnyűszerkezetes házunk, melyeket be tudunk mutatni. A különbség csak az alvázban van.
    Tisztelettel:
    Ngy Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb