„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Előregyártott modulokból építettek menedéket egy barlang felett Kínában

Hullámos menedéket építettek a történelmileg jelentős pekingi barlang fölött. A barlang számos ősi emberi kövületnek ad otthont, így a tetőt annak érdekében építették, hogy megvédje az időjárástól, és menedéket biztosítson a látogatóknak.

A Tsinghua Egyetem Építészeti Tervező és Kutató Intézete (THAD) által tervezett menedék megvédi a barlangot az esőtől és a széltől, és csökkenti a hőmérséklet és a páratartalom ingadozásait. A barlang a Peking melletti Zhoukoudian Peking Man helyszín része, amely számos jelentős régészeti felfedezésnek adott otthont, köztük a 750 000 éves múltra visszatekintő Homo erectus csontváz fosszíliák gyűjteményét, amelyek együttesen Peking Man néven ismertek.

A THAD 2018-ban elkészült projektjét egy heves vihar okozta áradás kezdeményezte, melyben a barlangrendszer megrongálódott. A környezetvédelem mellett a pekingi ember barlangjának menedékházát úgy tervezték, hogy beolvadjon a zöldellő környezetébe, és helyet biztosítson tudományos munkának és megfigyelésnek is. A szerkezet javarészt előregyártott modulokból épül fel, a környezeti behatás minimalizálása és a szerkezet későbbi eltávolításának lehetőségének fenntartása miatt. Az acélszerkezetes szerkezet egy kétrétegű burkolatot támaszt alá, amely 825 panelből áll. Ezek a panelek átfedésben vannak elhelyezve a hatékony esővíz elvezetés biztosítása érdekében. A köztük lévő kis rések lehetővé teszik a friss levegő és a nappali fény bejutását. A panelek mintegy 3700 négyzetméteres területet ölelnek fel, amelyek szélessége meghaladja az 54 métert és a hossza 77 méter.

Külsőleg a szerkezetet a táj szerves részeként tervezték. Az alumíniumból készült külső panelek kis ültetvényeket tartalmaznak, amelyek segítenek beolvadni a természetes tájba. Hullámzó alakja a táj eredeti domborzatának becslésén alapul, mielőtt az összeomlott, és barlangot alkotott volna.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A belső panelek üvegszálból készültek, melyek texturált felületeket alkotva a barlang belsejében lévő sziklákat utánozzák. A projekt részeként a pekingi ember barlangját két új megfigyelési emelettel és egy megemelt gyalogúttal látták el. Ezek a sétányok összekapcsolódnak egy meglévő rámpával és a barlangból ki-be vezető lépcsőkkel. Digitális kijelzőket is bevezettek, amelyek a feltárási folyamatok részleteit és a barlang falainak kutatási eredményeit vetítik a látogatók számára.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb