„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Elektromos áram árának összehasonlítása Európában

Az Europai Unio statisztikai hivatala pár nappal ezelőtt tette közzé a tagországok lakossági villamosáram költségének bemutatását.

Az összeállításból kiderül, hogy 2008-hoz képest Európában átlagosan 1,5 százalékkal csökkentek az árak, de például Magyarországon több mint 10% emelkedtek!!!

A lakossági elektromos áramárakban meglehetősen nagyok az eltérések Európában. 100 kilowattóra áram árában átlagosan több mint 17 euró különbség volt 2009 második felében. Ez azt jelenti, hogy kilowattóránként közel 50 forintnak megfelelő helyi valutával drágábban lehet hozzájutni az áramhoz a legdrágább Dániában, mint az ebből a szempontból legolcsóbbnak számító Bulgáriában.

Magyarországon az Eurostat adatok alapján egy kilowattóra áram átlagosan 43,27 forintba került az előző év második felében, amely 11,6%-kal magasabb érték 2008 ugyanezen időszakához viszonyítva. A nemzeti valutákban számolva hazánkban drágult a lakossági áram az ötödik legnagyobb mértékben 2008-ról 2009-re.

Az itthoninál nagyobb arányú áremelkedésre csupán Lengyelországban, Luxemburgban, Szlovéniában és Csehországban volt példa. Az európai országok közül a legnagyobb arányú árcsökkenés pedig Olaszországban, Írországban és Dániában volt megfigyelhető.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A 2009-es adatok alapján a magyarországi lakossági áram ára euróban számolva ugyan az európai középmezőnyben helyezkedett el, azonban más a kép, ha az eurós árakat a vásárlóerővel kiigazítjuk. Európai vásárlóerő-egységen számolva ugyanis hazánkban adták legdrágábban az áramot. Ez utóbbi mutató azt jelzi, hogy a magyar áram ára a belföldi általános árszinthez viszonyítva magasnak számít. Ez persze nem meglepetés, hiszen az egységes piacon a külkereskedelmi forgalomba kerülő termékek árai erősen konvergálnak, az egyes országok belső árszintjei az úgynevezett non-tradable (hazai gyártású, hazai fogyasztású) termékeknél térnek el jelentősebben.

Az unió statisztikai hivatalának közlése ezek mellett kitért arra is, hogy az egyes európai országokban mekkora mértékű adót tartalmazott az áram fogyasztói ára. E szerint az áram bruttó árának adótartalma az Egyesült Királyságban és Máltán volt a legalacsonyabb, mindössze 4,8 százalék, ami a két országban az áramot terhelő kedvezményes (5%-os) áfát jelenti. Az áramfelhasználás utáni legnagyobb arányú adóterhelés pedig a dán (56,1%), a német (40,8%) valamint a svéd (35,7%) fogyasztókat sújtotta.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

2 hozzászólás

 1. Elektromos főzőlapot szeretnék a konyhámba elhelyezni. Mennyivel fizetek érte többet a főzésnél mintha gáztűzhelyet használok. Kérem segitségűket, mennyivel terhelné meg a háztartási kiadásaimat az elektromos tűzhely fogyasztása ha pl. 4 tagú családnak hetente 2-3 alkalommal főzők rajta.
  Tisztelettel megköszönöm tanácsukat.
  Kálmán Edit.

  1. Kedves Edit!
   Tapasztalataink alapján ez 2010-es gaz es villany árszintet nézve
   elenyésző különbséget jelent. Gyakorlatilag, ha azt nézzük, hogy meg lehet
   spórolni a gázbekötés teljes költséget is, akkor a mérleg minden
   tekintetben a villamos energia irányába ad kedvezőbb adatokat.
   A villamos energia ara alig változik, mellette a gaz ara folyamatosan
   emelkedik.
   A villamos ceranlapos fűtőtest energiatakarékos es környezetbarátabb
   megoldást jelent, arról nem is beszelve, hogy a mosogatást is megkönnyíti,
   hiszen soha nem lesz kormos az edény es tisztántartani is egyszerűbb ezt a
   tűzhelyet.

   Azárt is környezetbarátabb, mert nem kell ma mar szennyezni a környezetet ha áramot állítunk elő, hiszen rengeteg alternatív megoldás létezik mar.

   Reméljük sikerül döntésében segítenünk. Amennyiben kérdése van nagyon
   szívesen segítünk.

   Tisztelettel: Kp.hu ügyfélszolgálat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb