„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Egy régi betongyár átalakítása

A “The Concrete factory” egy olyan hely, ahol az ipari találkozik a kreatívval; az épület a Litván főváros, Vilnius régi ipari negyedében található. Az egykori ipari területet teljes egészében a szovjet időszakban országszerte széles körben épített lakótömbökhöz szükséges különböző betonelemek gyártására szentelték. A Szovjetunió bukása után a terület elhagyatottá és szétszóródott, azonban a jellegzetes karakterű ipari épületek nagy része érintetlen maradt.

A DO Architects által kivitelezett projekt az épület első olyan átépítése, amely az egész terület újragondolását hivatott előmozdítani; az üzem bezárása után az épülettörténet egy részét átalakították. Így az épület újratervezésénél az volt a céljuk, hogy visszaállítsák azt, ami egykor ott volt, mégis a tér, a funkció és a fenntarthatóság modern felfogását használva. A projekt gerincét az összes történelmi réteg, az építési elemek, az ipari gépelemek és az összes kerületre vonatkozó elképzelés koncepcionális szépsége adta. A cél az volt, hogy szinergiát teremtsenek az ipari környezet és az emberi léptékű építészet között a mindennapi élet számára.

Építészetileg az épületet az eredeti gyári alaprajz és térkialakítási elvek szerint kellett helyreállítani. A közelmúltban a teret összenyomták és kis különálló helyiségekre osztották. Először a teljes belmagasságot nyitották meg, és visszaállították az eredeti ablaknyílásokat. A nagy épületet az irodabérlők számára úgy osztották szegmensekre, hogy megőrizték és hangsúlyozták az épület hosszú homlokzatát: ajtókkal ellátott belső ablakokat alakítottak ki.

Az első irodából nyíló perspektíva az épület végéig látható. Az ilyen belső elemek lágyítják az ipari formatervezést, valamint segítenek a “Betongyár” közösségének összefogásában. Minden nap találkozhat a többi irodából érkező kollégákkal nemcsak a szabadban, hanem a belső térben is. Ez egyben rugalmasan tartja a gyárat a változásokhoz.

A belső tér érzelmének fontos része a kültéri építményekkel kapcsolatban jön létre. Az ablakokon kívüli kilátások nem a tipikus irodai kilátás: vasúti síneket láthatunk (amelyeket a tervek szerint vasúti parkká alakítottak át), és a munkahelyekről Siló tornyok láthatók. A kültéri csövek belépnek a belső térbe, és zökkenőmentes térkoncepciót hoznak létre.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Minden iroda az otthon koncepciója szerint jön létre. A tipikus munkaterek mellett nagy élettereket terveztek, amelyekben az otthonunkhoz hasonlóan konyha, valamint pihenésre, hobbikra, kommunikációra és nevetésre alkalmas sarkok is helyet kaptak. Az építészek irodájában a nappali térnek van a legmagasabb mennyezete az épületben, amely eléri a 9 métert. Ezt a teret több emeletre is fel lehetett volna osztani, de úgy döntöttek, hogy a belső tér igazi luxusát ennek a magasságnak a végtelen értéke és benyomása adja. A lágy otthoni elemek olyan belső teret teremtenek, ahol mindenki jól érzi magát: könyvespolcok, kandalló és nagyméretű perzsaszőnyegek.

A belső térben használt anyagok ellensúlyozzák az ipari környezet nehézkességét: a természetes rétegelt lemez és a fa a legfontosabb eszközök. Ezeket használják a bútorokhoz, az ablakpárkányokhoz és az üveg válaszfalak kereteihez. Más megoldásoknál folytatjuk az épület történelmi anyagiságát: feketére festett fémet használunk, mint betont. Az összes vezeték és gépészeti rendszer nyíltan fut, és lehetővé teszi a rugalmasságot a helyiségek szükség szerinti kialakításához.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb