Esettanulmánynapi hírmorzsák

Egy nem hagyományos vízvezeték-szerelési megoldás a hulladékmentes otthonokhoz

Az ENSZ 2021-es Food Waste Index jelentése szerint a globális élelmiszertermelés 17%-a megy kárba, és ezzel az üvegházhatású gázok kibocsátásának harmadik legnagyobb forrásává vált. Ennek a hulladéknak 11%-a a háztartásokban keletkezik, ami nemcsak az éghajlati válsághoz járul hozzá, hanem nagy gazdasági költségeket, a biológiai sokféleség csökkenését és a szennyezés soha nem látott mértékű emelkedését is előidézi. Ezért, figyelembe véve az építészet és a tervezés kulcsszerepét a környezetbarátabb lakhatási lehetőségek biztosításában, alapvető fontosságú az önfenntartóbb, hulladékmentes megközelítés elfogadása és fejlesztése.

Joost Bakker ausztrál tervező és aktivista pontosan ezt a küldetést igyekezett feltárni a melbourne-i Federation Square-en található Future Food System projektben. A “The Greenhouse” (azaz; “Az üvegház”) néven ismert 87 négyzetméteres ház, amelyet az a gondolat ihletett, hogy a természet minden eleme egyformán fontos, organikus anyagokból épült, megújuló napenergiával működik, és teljesen egymásra épülő ökoszisztémaként is funkcionál. A háromszintes projekt amellett, hogy menedéket nyújt, képes arra is, hogy városi környezetben saját élelmiszert termeljen – a tetőteraszon található termőföld és egy akvaponikus rendszer segítségével zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények, halak, kagylók és csigák termesztésének is helyet ad. Emellett a ház egyéb fenntartható funkciókat is tartalmaz, mint például a zuhanyzóból származó nedvességet hasznosító “gombafal”, újrahasznosított borospalackok padlóburkolatnak, valamint egy bioemésztő, amely a konyhai hulladékokat metánná alakítja át, többek között.

Mindezen elemek hozzáadásával az ökoépület sikeres és valós példája lett a teljesen hulladékmentes rendszernek, amely egyben lehetőséget nyújt arra is, hogy tartósan és alacsonyabb költséggel jussunk hozzá a tápanyagokban gazdag élelmiszerekhez. Nyilvánvaló azonban, hogy ez nem lenne lehetséges olyan innovatív technológiák alkalmazása nélkül, amelyek lehetővé teszik az épületben keletkező összes hulladék feldolgozását és újrafelhasználását. Ezek közül a háznak alternatív vízvezeték-megoldásra volt szüksége, tekintettel arra, hogy a ház építése, elhelyezkedése és természetközpontú motívuma miatt nem lehetett hagyományos módszereket alkalmazni.

Fenntartható vízvezeték-alternatíva
A zárt körfolyamatú fenntartható otthonok vízvezeték-ellátásának kihívásához szükség volna egy szivattyúra, amely a konyhában, a fürdőszobában és más vizes helyiségekben található számos berendezési tárgyból származó hulladékot felszedi. Ez lehetővé tenné, hogy az ilyen hulladékot egy helyszíni passzív biológiai szennyvíztisztító rendszerbe vezessék. Ezeket az okokat szem előtt tartva a Saniflo Australasia, a vízvezeték-szerelési ipar egyik vezető vállalata a Zen Plumb régóta fennálló ügyfelével együtt szivattyús megoldást kínált.

A The Greenhouse egész épületére kiterjedő megoldásként a Sanicubic 1 készüléket azért választották, mert képes a több berendezési tárgyból származó hulladékok őrlésére és elvezetésére – a legkülönbözőbb helyzetekben. Amellett, hogy a szivattyú nagy teljesítményű, 1500 wattos motorral, nagy áramlási sebességű teljesítménnyel és IP68-as vízállósági besorolással rendelkezik, a több bemeneti nyílással rendelkező rugalmassága miatt ideális önálló kunyhók, stúdiók vagy olyan projektek számára, mint a Future Food System épülete. A Sanicubic 1 további előnyei közé tartozik a karbantartáshoz könnyen eltávolítható motor, a külső, vezetékes audio-vizuális riasztó, valamint a 35°C-os üzemi hőmérséklet (rövid ideig akár 70°C-os hőmérsékletet is képes kezelni).

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Hogyan működik?
Először is, a szennyvíz a bal és jobb oldali, valamint a felső bemeneti csatlakozókon keresztül folyik le, amelyek 100 milliméteres vagy 40 milliméteres csövekhez igazíthatók. Miközben a szivattyú belsejében a vízszint emelkedik, a beszorult levegő nyomást gyakorol a merülőcsőben, ami aktiválja a cső fölötti nyomáskapcsolót és bekapcsolja a szivattyút. A rozsdamentes acél lapátok ezután ledarálják a hulladékot, miközben a járókerék eltávolítja a már cseppfolyósított hulladékot, és ezzel egyidejűleg az áramlás a készülék középső csövén keresztül a szennyvízcsatornába kerül. A szivattyúzás után egy visszacsapó szelep megakadályozza, hogy a hulladék visszatérjen a szivattyúba.

Így a nem hagyományos vízvezeték-rendszerek jótékony alkalmazása az üvegházban jól mutatja a fenntartható, hulladékmentes termékek és technológiák feltárásának fontosságát, amelyeket be lehet építeni az építészet világába. Mivel az éghajlatváltozás korszakában közeledünk az állandó élelmiszer-, energia- és vízhiány lehetőségéhez a városi területeken, az önellátó, a fogyasztásukról gondoskodó otthonok a városok közepén, valamint az ezt lehetővé tevő termékek ígéretes lehetőségeket rejtenek magukban.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb