„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Egy középkori várost fedeztek fel az olaszországi Resia-tó vize alatt

Az év elején elvezették olaszországi Resia-tó vízét egy közeli erőmű rendszerkarbantartásának idejére. Amint a tó kiürült, hihetetlen látvány tárult a munkások elé; a tó felszíne alatt ugyanis egy középkori város maradványai, és egy 14. századi harangtorny bújik meg, számtalan építészeti maradvánnyal.

A tó kiürítése idején lehetővé téve a látogatók számára, hogy megnézzék az elfeledett történelem egy darabját. Az Olaszország, Ausztria és Svájc találkozásánál fekvő, elsüllyedt Curon falu a dél-tiroli térségben 1950-ben szándékosan alakította ki a tavat, hogy biztosítsák a vízellátást a környező terület számára.

Dél-Tirolt az I. világháború végén választották el az Osztrák-Magyar Birodalomtól, így a régió német anyanyelvűjei egyik napról a másikra olaszokká váltak. A diktátor, Benito Mussolini kormánya azonnal megkezdte az energiatermelésre irányuló terveit a Resia hágó két természetes medencéjének egyesítésével, Curon eltörlésével és egy hidroelektromos létesítmény telepítésével. A második világháború késleltette a tervek végbemenetelét, megspórolva egy kis időt a város 150 családjának.

A város nagyjából 1000 lakosának ellenállása ellenére a város víz alá merítésének projektje a háború befejezése után mintegy öt évvel történt meg. Mivel a falusiak többsége csak németül beszélt, nehéz volt a kommunikáció, és emiatt csak csekély összegeket ajánlottak fel nekik a szomszédos Curon Ventosa városába való költözésre. Végül a lakók több mint fele teljesen elhagyta a környéket.

Az akkori életből mára csak néhány üreges pince, kőlépcső és törmelék található. Ezek közül a legszembetűnőbb az 1357-ből származó gyönyörű harangtorony, amelynek teteje mindig is látható volt a Resia-tó felszíne felett. Amikor télen befagy a víz, a turisták érkeznek a világ minden tájáról, hogy megérintsék a középkori szerkezetet. A torony annyira ikonikus a terület számára, hogy megválasztották a Curon Ventosa címer középpontjának.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A víz alatti város nyugtalanító története inspirálta Marco Balzano olasz szerző Resto Qui című 2018-as regényét, amelyben kijelenti, hogy a megfulladt város „egy problémás emléket képvisel, amely abból az apró faluból terjed át Olaszország többi részébe, és elvezet minket vissza a nehéz időkbe. ” 2020-ban pedig a Netflix kiadta a Curon drámasorozatot, ugyanazon a kísérteties történeten alapulva.

Miután az utolsó lakosok több mint hét évtizeddel ezelőtt éltek a településen, még a közeli Curon Ventosa 2500 lakosa között is kevesen maradtak, akik emlékeznek a falu életére. A romokat felkeresők többnyire kíváncsiságból érkeznek a területre, nem pedig személyes ragaszkodásból. Sajnos ez a múltba pillantás nem tartott sokáig. Az áramszolgáltató társaság május közepén kezdte el visszavezetni a vizet a völgybe, és az egész tavat néhány héten belül újratöltötték. Ma ismét a harangtorony az egyetlen jelzés arra, hogy a tó alatt további titkok élnek.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb