„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Egy könyvtár, mely a “fa alatt üldögélés” érzését testesíti meg

A Snøhetta nemzetközi stúdió elkészítette a kínai Pekingi Városi Könyvtárat, egy üveggel bélelt épületet, amely tele van magasodó, fára emlékeztető oszlopokkal és dombnak álcázott helyiségekkel. A pekingi Tongzhou kerületben található könyvtárat a Snøhetta azért tervezte, hogy “visszaállítsa a könyvtár jelentőségét a 21. században”, és célja, hogy “új víziót” kínáljon a tipológia számára.

Tervezése a természetes tájakon alapul, és a látogatókat a külvilággal való kapcsolat segítésére helyezi a hangsúlyt, elvonva őket a képernyőktől. A Pekingi Városi Könyvtárat 2022-ben mutatták be nyilvánosan, miután 2018-ban egy nemzetközi pályázat győztesének választották. A Snøhetta a helyi ECADI stúdióval együttműködve készítette el.

A Snøhetta szerint ez egyike a három új, nagy kulturális épületnek Tongcsouban, amely a remények szerint “élénk művészeti és kulturális célponttá” változtatja a kerületet. A Pekingi Városi Könyvtár szíve a ‘Völgy’, egy 16 méter magas átrium, amelyet ‘dombok’ sora tölt meg, amelyeket többszintes ülőhelyek, lépcsők és könyvespolcok szegélyeznek. Középen egy kanyargós sétány fut végig.

Célja, hogy a közeli Tonghui folyót idézze, és a könyvtár fő közlekedési tereként szolgál, összekötve a könyvtár északi és déli bejáratát. A dombok alatt egy sor privát területet alakítottak ki olvasásra és konferenciákra, a dombok egy része pedig laposra van lapítva, hogy asztalok kapjanak helyet. A Pekingi Városi Könyvtár előadásoknak és könyvrestaurálásnak is helyet ad.

A könyvtár egyik legfigyelemreméltóbb részlete a magas, karcsú oszlopok, amelyek csúcsukon “laposra nyúlanak”, hogy megtartsák a tetőt. A Snøhetta ezeket egy ginkgo fa – egy 290 millió éves, Kínában őshonos faj – leveleiről mintázta, hogy egy lombkoronára emlékeztető mennyezetet alkossanak.

Az oszlopok moduláris kialakításúak, amelyeket az anyagpazarlás csökkentése és az olyan technológiák integrálása érdekében fejlesztettek ki, mint a világítás, az akusztika és az esővízgyűjtés. Kívül valódi ginkgo fákat ültettek a bejárati pontokon, amelyeket üvegfalak kereteznek, amelyek célja, hogy tovább erősítsék a kapcsolatot a természettel.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A projektet a tető túlnyúlásai teszik teljessé, hogy csökkentsék a napfényt az üvegfalakon, amelyek a Snøhetta szerint “jelenleg a legnagyobb teherbírású üvegrendszer Kínában”. Eközben a tetőn integrált fotovoltaikus (BIPV) építőelemek vannak a megújuló energia előállítása érdekében. A teljes kialakítás elérte a kínai GBEL Three Star minősítést – a legmagasabb minősítést a zöld épületek tanúsításában.

A stúdió végezetül elmondta, hogy reményei szerint a projekt segíthet visszaállítani a könyvtárak mint közösségi terek fontosságát, nem csupán mint “a könyvek puszta tárházaként”.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb