napi hírmorzsák

Egy hatalmas raktárból lett tágas, modern otthon

Az ‘upcycling’ filozófia átalakítja a hulladék fogalmát és visszailleszti azt a hasznos életciklusba.

“A természet nem ismeri a hulladék fogalmát; az egyetlen faj, amely képes olyasmit tenni, amit senki sem kíván, az emberi faj.” Gunter Pauli

A The Cellar House projekt Mexikó Merida városának egy olyan környékén található, ahol az ingatlanfejlesztés miatt megváltozott a területhasználat: a műhelyek és raktárak ipari területéből a lakóépületek magas értékű területté vált. A megrendelő arra kérte fel a mexikói Taller Verde Arquitectura építészeit, hogy alakítsanak ki egy kényelmes, modern otthont a tulajdonában lévő ipari raktárépületből.

A szociális terület nyitott alaprajzú, acélgerendákon alapuló virtuális határolókkal és egy központi tóval, mint egy előcsarnok, méretarányt adva a projektnek. A magánterület egy lineáris kert mögött lett kialakítva, amely a szobáknak privát szférát biztosít. A nyersanyagok használata hangsúlyozza a projekt ipari jellegét, a növényzet és az agyagcserepek pedig térbeli melegséget közvetítenek. Az eredeti raktár lebontásából származó elemeket újrahasznosították és ajtóként, lámpákként és díszítőelemekként alakították át; valamint az anyaglaboratóriumok ellenállósági vizsgálataiban hulladéknak tekintett betonhengereket is felhasználták.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Passzív és aktív technikák összessége révén sikerült elérni a maximális kényelmet és az energiahatékonyságot. A nyugatról érkező természetes fényt szándékosan a folyosók felé irányuló nagyméretű függőleges nyílásokon keresztül vezették be. A homlokzatot erdősített teraszok előzik meg, amelyek hőgátként működnek és megszűrik a fényt. A belső tér felé a kertek és a víz bevonása, valamint a tető hőszigetelése lehetővé tette a hőmérséklet szabályozását. A tető déli lejtőjét napelemek elhelyezésére és az öntözéshez szükséges víz összegyűjtésére használták ki. A meglévő szerkezet megőrzése és a beavatkozás révén lehetségessé vált az épület újjáélesztése, és ezáltal a szén-dioxid-kibocsátás hatásának csökkentése, amelyet a bontás és az új építés eredményezett volna. Nem beszélve róla, hogy mindez páratlan esztétikával és atmoszférával ruházta fel az otthont.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb