„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A Grimshaw építészeti céget választották ki Budapest új Nyugati pályaudvarának tervezésére – VIDEÓ

A Grimshaw a Nautes Architects, a WSP, a Vogt és a Turner & Townsend cégekkel együttműködve első helyezést ért el a Budapest Nyugati pályaudvar megújítására kiírt pályázaton. A 12 nemzetközi tervezőiroda által összeállított szűkített listáról kiválasztott győztes terv egy “átjárható pályaudvari kampuszt” hoz létre egy sor autómentes utcával, sétányokkal, közterekkel és parkkal, amely megnyitja az állomáskomplexumot a város felé, és visszaállítja annak jelentőségét Európa egyik legélénkebb és legtörténelmibb városaként.

A pályázat arra kérte a résztvevőket, hogy “növeljék a meglévő állomás kapacitását, őrizzék meg az Eiffel-csarnok örökségét, és kapcsolják össze az állomást a várossal azáltal, hogy “új életet lehelnek” a környező területbe”. A Grimshaw nyertes pályaművét azért dicsérték, mert képes volt átlátható, nyitott, átjárható, emberi léptékű tereket létrehozni, amelyek logikus vonalakon keresztül komplex kapcsolatokat biztosítanak. A mesterterv új gyalogos útvonalakat integrál a területen és a metróállomáson keresztül, és a Lehel teret nyugaton a Kodály Körönddel keleten egy új körúttal köti össze, amely egy új hídon keresztül emelkedik a vasút fölé. A terület keleti és nyugati oldalát a felszíni állomás felett középen átívelő híd köti össze, összekötve az embereket az állomás körüli különböző köz-, kereskedelmi és lakóterületekkel.

A város történelmi Eiffel-csarnokának további védelme és megünneplése érdekében a szerkezet integrálódik az új felszín alatti állomással és a környező tájjal, és természetes anyagokat használ, hogy még jobban összekapcsolja az állomást a város környezetével. Az általános terv a kulturális szempontból jelentős épületet egy olyan gyalogos nyilvános csarnokként értelmezi át, amely a “Budapestre érkezés és a Budapestről való távozás nagyságát” ünnepli, új bejárati portikuszok beépítésével a keleti és nyugati oldalhomlokzatra, valamint kávézók, egy élelmiszercsarnok és egy könyvesbolt beépítésével a földszinten.

Az Eiffel-csarnoktól északkeletre egy új állomásárkád emeli ki a vasút mérnöki tevékenységét, az állomás fölé magasodó, hosszú fesztávú tetőszerkezettel, amely a Podmaniczky utcai állomás új bejárataként szolgál. Az új állomás árkádsor és az Eiffel-csarnok szintjei közötti nyílások lehetővé teszik, hogy a földalatti terek természetes fényárban ússzanak.

A tervezési koncepció középpontjában az örökség megőrzése, az adaptív újrafelhasználás és az utasok utazásának humanizálása áll. A Grimshaw londoni és sydney-i stúdiója helyi és nemzetközi tanácsadókkal együttműködve alakította ki a megközelítést, mely védi és megőrzi a Nyugati pályaudvar örökségét, és a 21. századi életet határozottan a polgári tér esztétikájába helyezi azt.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“Az utasok utazási élménye kétségtelenül javulni fog, de ezzel párhuzamosan egy új, megújult úti célt is létrehozunk ennek a gyönyörű, történelmi városnak. Hihetetlenül megtisztelő számunkra, hogy minket választottak ki a pályázat nyerteseként, és alig várjuk, hogy a Budapest Fejlesztési Ügynökséggel együttműködve az elkövetkező években megvalósíthassuk az állomás tervezését és kivitelezését.” – mondta Mark Middleton a Grimshaw partnere.

A terv szerint a Podmaniczky utca mentén egy 3,5 hektáros lineáris park húzódik az új állomás árkádjának déli oldalán, ahol olyan közintézmények találhatók, mint egy focipálya és egy kutyapark. A meglévő építmények adaptív újrahasznosításának megközelítését követve a parkban található motorcsarnokot felújítják, és lehetőség van arra, hogy kulturális és szabadidős létesítményként használják újra. A parktól nyugatra, egy megújult pályaudvari tér az autókat a terület perifériájára szorítja, lehetővé téve a mikro-mobilitást az állomás területén.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb