„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Egy falu, aki már a községházát is kénytelen eladni

Csődeljárás folyik hónapok óta a Somogy megyei Nemesvid önkormányzatával szemben.

A település lélekszáma 830 fő.

Pénzintézeteknek és egyéb hitelezőknek a falu mintegy 350 millió forinttal tartozik. Az Önkormányzat 29 ingatlanát hirdették meg, ezek értékesítéséből kívánják részben rendezni a nagyrészt jelzáloggal terhelt adósságot és helyreállítani az önkormányzat működőképességét.

Az összesen mintegy 90 millió forint nettó irányáron kínált ingatlancsomagban gazdasági épületek, beépítetlen területek, gyep, szántó és erdő mellett szerepel sportpálya, a helyi kultúrház és a községháza alsó szintje is. Az utóbbiért 18 millió forintot kérnek.

Az M7-es autópályától mindössze néhány kilométerre lévő, nyugat-somogyi település azt követően került bajba, hogy 2006-ban a szomszédos községekkel együtt belevágott egy szennyvíz-beruházási programba.

A hatvanszázalékos állami támogatással megvalósuló, 928 millió forintos beruházáshoz Nemesvidnek 150 millió forintnyi saját forrást kellett biztosítania. Ezt az évente átlagosan 140 millió forintból gazdálkodó, mindössze hétmillió forintnyi saját bevétellel rendelkező község csak hitelfelvétellel volt képes előteremteni.

A program megvalósításához a helyi víziközmű-társulat még további 170 millió forint értékű devizakölcsönt is felvett. Az utóbbi törlesztésének nagy részét a munkák befejezését, illetve a társulat megszűnését követően a nemesvidi önkormányzat “örökölte”.
Amíg csak a kamatokat kellett fizetni, nem volt gondja az önkormányzatnak, ám a türelmi idő lejárt és közben a svájci frank árfolyama is jelentősen erősödött. Nemesvidnek húsz év alatt több mint 640 millió forintot kellene visszafizetnie.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Tovább növelte a település gondjait, hogy miután a pályázatban vállaltak ellenére a lakosok négyötöde sem kötött rá a csatornahálózatra, a Magyar Államkincstár százötvenmilliós büntetéssel sújtotta a községet.

Az állam nem segít a megjelent információk alapján a településen, így egy egész település ingatlanvagyon nélkül marad.

Kérdés, hogy a legközelebbi közgyűlés a parkban, vagy a kocsmában tartják meg.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb