„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Egy 200 éves mallorcai ház drámai felújítása kender, fa, mész és agyag felhasználásával

Az Ideo arquitectura által felújított mallorcai Natural House 200 éves múltra tekint vissza, melyben hatalmas problémát jelentett a felszálló nedvesség. A lehetőségek kiértékelése után az építészeti cég és az ügyfelek úgy döntöttek azonban, hogy megőrzik a szerkezet minden lehetséges részét.

Az építészek által felállított stratégiában nagy szerepet kapott a kender használata. Elmondásuk szerint a Baleár szigeteken úttörők a kender alkalmazásában, és remélik, hogy példát mutathatnak más építészeknek. Az anyag a kender gyártásával foglalkozó cégek hiánya miatt nem elterjedt Spanyolországban, mivel 1961-ben az ENSZ betiltotta a termesztését, de ezt mostanra feloldották. Az anyag kiemelkedően alkalmas olyan magas környezeti páratartalmú területeken, mint Mallorca, mivel az anyag által okozott higrotermikus szabályozás növeli a komfortérzetet és energiát takarít meg.

A kender érdekessége, hogy összegyűjti a nedvességet a talajból, és továbbítja azt a belső környezetbe, tehát nem ragad meg a falakon. A kender előállításához felhasznált nyers energia nagyon alacsony, és könnyen termeszthető. Egészséges, fenntartható, és rendkívül tartós. A kender építőipari felhasználása tehát hozzájárul az üvegházhatású gázok megkötéséhez, sőt, az épület hasznos élettartama alatt annak csökkentéséhez, így az kétségtelenül a jövő egyik potenciális anyaga, hiszen kezdik szerkezeti rendszerként is használni, ami a nagyra becsült beton használatának csökkenését eredményezi.

“Volt egy egy méter magas kerületi lábazatunk, amely végigfut az egész földszinten. Amikor a ház zárva van, a kapillaritás révén a környezetbe a kenderből készült lábazaton keresztül átjutott nedvesség eltűnik, köszönhetően a szemközti homlokzatokon lévő több kerámia szellőzőnyílás stratégiai elhelyezésének, amelyek megújítják a levegőt.” -írja a cég a projekt kapcsán.

A tetőkön szintén alkalmazták a kendert, nagyon nagy hőkapacitásuk miatt; háromszor nagyobb, mint a hagyományos kezelések. Emellett a helyiségeket elválasztó falakba is beépítették, rendkívüli akusztikai kapacitásuk miatt. A lépcsők korlátjának kötelei szintén kenderből készültek. Ez volt az egyetlen anyag, amelyet Mallorcán kívülről szereztek be.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ahhoz, hogy ez a rehabilitációs projekt környezetvédelmi szempontból hatékony legyen, fontos kérdés volt, hogy mit kezdenek majd a munka során keletkező törmelékkel. Ehhez két elvet vettek alapul; újrafelhasználás és újrahasznosítás. A bontásból származó törmeléket a homlokzati falak megerősítésére használták fel. A téglákat a konyha és a fürdőszobák új bútoraihoz használták fel. A meglévő, nagyon leromlott állapotú járda új életet kapott, és a homlokzat új nyílászáróinak karzatán újra felhasználták. Mindez hozzájárul a bolygó erőforrásainak csökkentéséhez.

A helyi cégek által szállított agyag és kerámia a projekt egy másik fő anyaga; jelen van a lefolyókban, ereszcsatornákban és más elemekben. A nappaliban lévő kandalló két íves boltozat fordított gesztusával épült, ugyanazokkal, amelyeket a konyha új padlózatához és a szobákban lévő világítótestekhez használtak. A homlokzati ajtók és ablakok esetében az északi fenyőfát (szintén Mallorcáról) alkalmazták. Az ácsmunkát hatalmas személyiséggel ruházták fel egy új, Virginia del Barco által kitalált, egy darabból álló, “T” alakú előkeretezési rendszerrel.

A mészépítés ősi technika Mallorcán. Eddig csak homlokzatokon és függőleges falakon használták, a projektben azonban a padlóra és mennyezetre is alkalmazták. Az esztétikai és plasztikai folytonosság eredménye az egész belső térben a béke és nyugalom légkörét tárja elénk, ami egyike a kevés megrendelői elvárásnak.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb